"Ground Zero" - Relatare dupa impact (cronica de concert 9.7 Richter)

de Alin Pildner

In contextul in care undergroundul metalic romanesc este in plina crestere, pe 8 octombrie, una dintre trupele heavy metal autohtone de referinta a ultimilor zece ani - 9.7 Richter - si-a lansat albumul de debut - "Ground Zero".

Evenimentul a inceput fara a depasi ora stabilita, intr-o locatie in care revin intotdeauna cu placere - clubul bucurestean The Silver Church, seara debutand energic, cu Berserkers - o tanara trupa de thrash/death metal.

Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter - Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -

Am apreciat, de la bun inceput dinamica celor trei, greselile de pe scena, probabil inerente unei trupe tinere, putand fi trecute cu usurinta cu vederea, daca punem in balanta hotararea interpretarii. Berserkers au o abordare old school, par hotarati in continuarea drumului pe care l-au ales, insa ramane de vazut cum se va materializa acest puhoi de energie in viitor.Urmatorii care au preluat scena au fost cei de la Inbound - trupa remarcata chiar de la prima vizionare, prilejuita de concursul live organizat de responsabilii festivalului Artmania. Ca si atunci, de la inceput si pana la sfarsitul recitalului, am avut parte de cinci interpreti experimentati care stiu ce si cum sa cante. Cu atat mai mult, trebuie sa remarc ca ar fi absolut necesar ca solista - Corina - sa fie mai incisiva pe scena, mai convingatoare, chiar daca este destul de evident ca lucrul acesta nu-i sta in fire. Trupa suna bine si ar fi pacat sa nu corecteze cateva minusuri legate de imagine si de prezentarea scenica.

Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -Am recunoscut doua piese, pe care vi le si recomand - "Walk Away" si "Lord of Deception" si ma intreb daca nu cumva ar fi oportuna folosirii limbii romane in detrimentul englezei, pentru a transmite mai mult si a-si apropia si mai tare publicul, prin versuri. Nu in ultimul rand, chitaristul Adelin Jercan a preluat microfonul pentru "Heavens Shall Tremble", aducand un plus de diversitate. Un show bun, care ma indreptateste sa am pretentii si mai mari de la viitoarele reprezentatii.Dupa o pauza necesara definitivarii setup-ului tehnic, 9.7 Richter s-a prezentat in fata fanilor, in explozia artificiilor, anuntand, de la primele rifuri, o seara deosebita. Trupa a profitat din plin de sunetul bun si de locatia excelenta interpretand fara cusur piesele noului album, spre incantarea celor cateva sute de persoane prezente la eveniment.


Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -

Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -Astfel, am avut parte de o portie zdravana de metal curat, in forta, discul de debut fiind tradus exemplar prin interpretarea live. In ciuda lipsei unui plus de carisma care i-ar fi prins bine solistului Cosmin Aionita, trupa s-a prezentat foarte bine, chitaristul Adrian "Sinner" Rus compensand din plin, sub acest aspect.

Lucian Gruia - cel de-al doilea chitarist al trupei, impreuna cu Marius Caliman (bas) si-au onorat cu brio indatoririle, intreaga constructie metalica fiind sustinuta de bateristul Adrian Mihai - un adevarat pachet de muschi corect acordati pe frecventa ritmica.

Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -

Fara a exagera in folosirea unor cuvinte mari trebuie sa semnalez diversitatea desfasurarii evenimentului, o serie de invitati speciali urcand pe scena alaturi de "Richteri". Primul dintre ei - Mihai Andrei - solistul Breathelast, a oferit o interventie devastatoare, atat de obisnuita lui, interpretand Speed (Man and Machine).

Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -


Un moment aparte l-a constituit invitarea fostilor colegi de trupa pe scena, Ovidiu Cristea (bas), Bogdan Mihalcea (chitara) si Mihai Dumitrascu (tobe) rememorand live, rand pe rand, compozitii mai vechi semnate 9.7 Richter, preluate de pe Ep-ul "Epicenter", (2010).


Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -

Poze Lansare de album 9.7 Richter in Silver Church (User Foto) - Poze Lansare 9.7 Richter -

Lista invitatilor a fost completata de basistul Alex Pascu (Goodbye to Gravity) si Aurelian Dinca - "Balaurul" - cunoscutul chitarist Trooper, care au adaugat tot ce-au avut mai bun acestui show.


Per total, am avut parte de o lansare completa, in care metalul a fost la inaltime, cu un public dedicat, care a savurat noile piese 9.7 Richter. Daca nu ati ascultat "Ground Zero", o puteti face mai jos, iar in momentul in care gasiti ceva care este pe gustul vostru, cumparati discul, mergeti la concerte, faceti tot ce puteti pentru a sustine artistii favoriti. Enjoy!Puteti folosi playerul de mai jos pentru a asculta "Ground Zero" in intregime. Enjoy!
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Concerte recomandate: