AIMR si Trilulilu - premiera privind respectarea drepturile de autor in online-ul romanesc

de Astaroth Priestess

AIMR si Trilulilu - premiera privind respectarea drepturile de autor in online-ul romanesc

Bucuresti, 22 februarie 2010 - In cadrul Dosarului 30662/3/2009 (ordonanta presedentiala) de pe rolul Tribunalului Bucuresti, reprezentantii AIMR, Trilulilu si Hostway au semnat in data de 27.01.2010 un contract de tranzactie prin care Trilulilu isi asuma responsabilitatea de a implementa masurile tehnice solicitate prin actiune, asigurand astfel o utilizare licita a produselor audio-video ce apartin caselor de muzica, membri AIMR.

Prin aceasta masura tehnica de protectie (de amprentare digitala a continutului - fingerprinting”) Trilulilu va putea filtra informatia de pe propriul site si astfel se vor putea identifica fonogramele si videogramele din repertoriul membrilor AIMR. Acest lucru va permite producatorilor sa sesizeze reproducerile neautorizate, si cu ajutorul tehnologiei va fi interzis sau restrictionat accesul publicului asupra acelor reproduceri atunci cand e cazul. Totodata aceasta tehnologie va oferi caselor de discuri posibilitatea sa monetizeze continutul de pe siteul www.trilulilu.ro.

Instituirea acestor masuri tehnice raspunde modalitatilor de transmitere a informatiei pe internet si poate preveni eficient formele de piraterie (reproducerea si publicarea neautorizata a produselor purtatoare de drepturi de autor) existente pe platformele digitale. Programul de implementare a acestor masuri va fi definitivat pana la data de 30.06.2010.

Trilulilu s-a angajat sa incheie contracte de licenta cu toti membrii AIMR pentru utilizarea fonogramelor si videogramelor din repertoriul acestora pe site-ul www.trilulilu.ro, avand in acest moment semnate astfel de contracte cu o parte din casele de discuri.

Prin actiunile sale, AIMR doreste sa atraga atentia providerilor de site-uri si platforme care permit punerea la dispozitia publicului de produse protejate prin legea dreptului de autor, sa scoata din pasivitate si sa responsabilizeze acesti provideri in contextul in care acestia exploateaza sub o forma sau alta acest continut.

“Pentru unii instituirea masurilor tehnice de protectie parea imposibila ca si conceptie, incadrare juridica sau forma coercitiva a providerului de a asigura protectia creatiei intelectuale, insa pentru partile implicate in proces a reprezentat premisa conditiilor de licentiere pentru utilizarea pe internet a produselor caselor de muzica din Romania si din strainatate. Nu poti vorbi de modele de business privind exploatarea muzicii online fara a se asigura forme de protectie eficienta a muzicii pe internet”. Cazul “Trilulilu” sper sa fie unul cu final fericit, care sa inspire si alti provideri pentru a-si proteja si dezvolta afacerile specifice societatii informationale”, a declarat George Cracea, avocatul care a reprezentat AIMR in acest proces.

“Suntem foarte fericiti ca ne-am adus contributia la o premiera in ceea ce priveste drepturile de autor in domeniul internet-ului in Romania si totodata in sustinerea demersurilor anti-piraterie ale AIMR. Tranzactia semnata a reprezentat pentru noi unul dintre obiectivele cheie pentru 2010 si ne va permite, atat noua, cat si membrilor AIMR, o maximizare a potentialului economic al site-ului nostru. Exista asadar o situatie „win-win” pentru toate partile implicate.” a declarat Sergiu Biris, Directorul General al Trilulilu.

“Respectarea drepturilor de autor este o prioritate pentru noi, avand in vedere ca distributia de continut audio/video online este in continua crestere si vrem sa capitalizam acest trend ascendent. De aceea, vom asigura tot ce este necesar din punct de vedere tehnic pentru a facilita colaborarea dintre Trilulilu si AIMR. In final, este vorba de o situatie in care toate partile implicate au de castigat. Artistii si casele de productie castiga un nou canal de distributie, utilizatorul final beneficiaza de divertisment gratuit si de buna calitate, iar Trilulilu devine cel mai mare canal online de distributie audio/video legala. Ne bucuram ca avem ocazia sa oferim solutia tehnica aflata la baza acestei dezvoltari.” declara Flaviu Radulescu, Director General Hostway Romania.

Actiuni in instanta:

In iulie 2009 AIMR a chemat in judecata Trilulilu pentru incalcarea drepturilor de autor (utilizarea neautorizata a fonogramelor si videogramelor prin intermediul siteului www.trilulilu.ro) solicitand acordarea de daune, interzicerea utilizarii fonogramelor si videogramelor din repertoriul membrilor AIMR si instituirea masurilor tehnice de protectie prin amprentare digitala. Acestea fac obiectul dosarului 30660/3/2009 pe rolul Sectiei V a Tribunalului Bucuresti, numita “cauza de fond”.

A doua actiune impotriva Trilulilu a fost o ordonanta presedentiala (dosar nr 30662/3/2009 2009 tot pe rolul Sectiei V a Tribunalului Bucuresti) prin care se solicita de urgenta blocarea punerii la dispozitia publicului a fonogramelor si videogramelor din repertoriul membrilor AIMR, si de asemenea asigurarea probelor in sistem informatic si efectuarea unei expertize tehnico-stiintifice in acest sens.

Prin contractul de tranzactie dintre AIMR, Trilulilu SA si Hostway Romania s-a suspendat cauza de fond si s-a solutionat ordonanta presedentiala.

AIMR are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care genereaza prejudicii industriei muzicale din Romania si actionarea in scopul sanctionarii persoanelor responsabile de incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe. In acest sens, AIMR reprezinta interesele si drepturile principalelor case de productie muzicala din Romania si din strainatate.

Trilulilu este cea mai mare comunitate on-line din Romania, unde vizitatorii pot urmari si contribui cu clipuri video, audio si imagini. Trilulilu a fost lansat in ianuarie 2007, fiind in prezent unul dintre cele mai vizitate site-uri romanesti cu peste 2.6 milioane de vizitatori unici lunar.

Hostway este una dintre cele mai mari societati de hosting la nivel global, fiind prezenta in 13 tari cu 15 data centere, 17 centre operationale si peste 700 angajati. Serviciile Hostway includ inregistrare de nume de domenii, web hosting, colocare, servere dedicate, hosting SaaS si deservesc mai mult de 1.4 milioane de website-uri si peste 2 milioane de clienti din intreaga lume.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: