Interviu cu Trail Of Tears

15 Noiembrie 2007 Morrison

Interviu cu Trail Of Tears
Am discutat zilele trecute cu Ronny Thorsen, solistul vocal si fondatorul trupei norvegiene de gothic metal, Trail Of Tears. Majoritatea istoriei trupei a fost dominata de stilul beauty and the beast (in cazul acestora, vocea de soprana in contrast cu cea de death). Insa o data cu lansarea lui Free Fall Into Fear, trupa a schimbat stilul.

Aflati mai multe despre Trail Of Tears din interviul de mai jos.

Salutare Ronny. Care sunt ultimele stiri legate de Trail of Tears?

Momentan ne pregatim pentru primul nostru turneu in America de Nord, programat pentru luna Ianuarie 2008. Vom sustine 23 de concerte in SUA, Canada si Mexic, asa ca vom fi destul de ocupati. De asemenea, am inceput sa lucram la un nou material, insa turneul ramane o prioritate.

Stiu ca pe 1 februarie ati anuntat revenirea solistei Catherine Paulsen in componenta trupei. Acest eveniment a avut loc la cateva luni dupa incidentul din noiembrie 2006. Care a fost reactia ei legata de acest eveniment? A dat un raspuns imediat?

Cathrine a fost prima care s-a alaturat trupei. Pentru ea, acest lucru nu era o prioritate, insa nu a durat mult pana am primit un raspuns din partea ei, asa ca lucrurile au decurs destul de bine. Ce s-a intamplat in noiembrie 2006, a fost un ghinion si a creat cateva probleme neprevazute. Acum situatia sta mult mai bine fata de anul trecut si sunt onorat ca pot lucra cu oameni dornici de a atinge praguri muzicale din ce in ce mai mari.


Trail Of Tears

Mai stii ceva despre fostii membri?

Nu, consider ca trenul a plecat din statie acum mult timp. Ma intalnesc cu Kjetil ocazional si avem o relatie matura, ca sa zic asa. Cat despre restul membrilor, am decis sa urmam drumuri separate. Eu mi-am vazut de viata si le doresc numai bine.

Ok, am vorbit destul despre conflicte :) . Sa discutam putin si despre ultimul vostru album, intitulat Existentia. L-ati inregistrat in Franta. De ce ati ales aceasta locatie, in locul Norvegiei, tara voastra natala? Iti place Franta atat de mult sau a fost o decizie luata de casa de discuri?

A fost decizia noastra de a inregistra in Sound Suite Studio, locul unde am tras si precedentul album, A New Dimension of Might. Am decis ca este studioul si producatorul perfect pentru un astfel de material. Partea buna legata de inregistrare, este ca poti sa te concentrezi 100%, restul obligatiilor fiind indeplinite de casa de discuri. A fost o placere sa lucram alaturi de producatorul Terje Refsnes.

Cum i-ai gasit pe noii membrii si cat de mult v-a luat sa invatati piesele impreuna?

Asa cum am spus, Cathrine este prima care s-a alaturat formatiei. Ulterior l-am contactat pe Pal, pe care il cunosc de foarte multi ani pentru ca locuim in acelasi oras. El cauta de mult timp o trupa serioasa, asa ca a fost destul de usor pentru noi. Al doilea chitarist, Bhorn Erik s-a alaturat la scurt timp. I-am gasit pe Cato (tobe) si Endre (bas) prin intermediul Dimension F3H, trupa in care acestia activeaza. Procesul de creatie a durat aproximativ 6 luni, timp in care am cautat si alti membri. Deci a mers destul de repede si usor.


Trail Of Tears

Care crezi ca este principalul motiv pentru care Existentia este un album atat de divers fata de Free Fall into Fear?

Exista mai multe motive. In primul rand, am stiut exact ce vrem de la acest album. Comparat cu Free Fall into Fear, avem un material mult mai melodic si simfonic, iar procesul de compunere a fost mult mai bine structurat. Vreau sa spun cate ceva si despre alegerea producatorului si a studioului. Nu conteaza potentialul albumului, atata timp cat nu ai in spate o productie care sa justifice continutul produsului.

Free Fall into Fear a fost inregistrat in Norvegia, iar la acea vreme am considerat ca este o alegere buna sa combinam munca de studio cu viata de zi cu zi. S-a dovedit a fi o alegere gresita pentru ca ne-am pierdut concentrarea, iar albumul a devenit un disc schizofrenic, fara un simt al directiei. Discul are cateva piese bune, insa datorita problemelor tehnice am suferit cateva probleme, asa ca o parte din idei au disparut.

Cred ca lucram mai bine atunci cand suntem sub presiune. In Sound Suite am putut sa lasam deoparte slujbele si familia, pentru a ne concentra in totalitate asupra albumului. Si desigur, creativitatea devine mai puternica atunci cand petreci 6 saptamani in Franta, insotiti de vreme buna, bere ieftina si vin frantuzesc. In Norvegia am fi avut parte de o iarna geroasa intr-un subsol, alaturi de toate problemele din viata de zi cu zi.

De ce ati ales numele Existentia? Ce semnifica pentru voi?

Existentia este o sinteza a versurilor. Nu este in totalitate un album concept, chiar daca versurile trateaza cateva probleme existentiale. Prefer sa nu vorbesc despre detalii si sa las locul deschis pentru interpretari.


Trail Of Tears

V-ati gandit vreodata sa cantati alaturi de un cor? Cel putin pe albumele de studio...

Totul tine de buget. Am folosit coruri pe cateva albume, iar in 2000 am avut un concert de lansare unde am folosit aceasta metoda. Desigur ca as vrea foarte mult sa lucrez cu un cor, dar cum am spus si mai devreme, este o problema financiara. Pentru o trupa de genul nostru, nu este posibil sa pregatesti un turneu alaturi de un cor, insa sper ca in viitor sa realizam macar cateva concerte de acest gen, inclusiv cu o orchestra.

Au existat cateva zvonuri legate de cateva proiecte separate...ne poti spune mai multe?

Momentan, nu am nici un proiect, pentru ca pur si simplu nu am timp de asa ceva. Eu sunt cel care se ocupa de trupa chiar si atunci cand este vorba de probleme non-muzicale. Este practic un loc de munca permanent (ce bine ar fi daca as avea si un cec, hehe). Cathrine si Bjorn Erik se ocupa de Lucid Fear insa nu cred ca s-a mai intamplat ceva cu trupa. Cato si Endre au Dimension F3H, o formatie activa, insa cu probleme de dialog.

In 1994, trupa se intitula Nat. Dupa 3 ani, ati schimbat numele in Trail of Tears. Are legatura cu monumentul aflat in vestul Statelor Unite?

Numele este legat de acel monument, mai exact de drumul folosit de indienii Cherokees. Ideea apartine fostului chitarist, datorita interesului sau fata de cultura nativa americana. Desigur, numele nu reprezinta ceva special pentru trupa...am primit foarte multe plangeri din partea indienilor si se pare ca acestia sunt destul de furiosi. Insa am primit si multe reactii pozitive. Pentru noi, a fost pur si simplu un nume potrivit.


Trail Of Tears

Care crezi ca sunt principalele elemente Trail of Tears? Apropo, care este piesa ta favorita de pe noul album?

Dupa atat de mult timp, este destul de greu sa subliniez aceste caracteristici. Nu este vorba de elemente specifice, ci mai degraba de modul in care le combini. Cred ca Trail of Tears a gasit un stil propiu, chiar daca la o prima auditie muzica nu este atat de interesanta. Personal, Trail reprezinta o alternativa extrema la stilul gothic metal si nu ne-a fost niciodata frica sa activam in afara acestui gen.

Aveti de gand sa veniti in Romania in viitorul apropiat? Ce stii despre tara noastra? :)

Am fost in Bucuresti acum cativa ani, insa doar ca turist haha...cred ca din ce in ce mai multe trupe incep sa includa Romania pe lista de concerte si desigur ca si noi am vrea sa facem acelasi lucru. La fel ca majoritatea trupelor, nu suntem singurii care decid unde vom canta. Depindem de interesul acordat de catre tara noastra. Daca stiti un promoter bun, rugati-l sa ne contacteze. Vrem foarte mult sa cantam in Romania!


Trail Of Tears

Ok, asta a fost ultima intrebare. Multumim foarte mult pentru timpul acordat, iar in final am sa te rog sa le adresezi cateva cuvinte fanilor romani...

Un salut calduros si un imens multumesc pentru toti fanii romani! Sustinerea voastra este foarte apreciata. Vizitati www.trailoftears.no si www.myspace.com/trailoftearsmetal si sper sa ne vedem cat de curand.

TRAIL OF TEARS
www.trailoftears.no
www.myspace.com/trailoftearsmetal

Fane versus Ronny Thorsen / Trail Of Tears

[ English Version ]

Concerte recomandate: