Anti-hit de Mihnea Blidariu

de Morrison

Anti-hit de Mihnea Blidariu

Ma uit, de curand, la un nou serial, numit House M.D.. E un serial atipic despre lumea medicala, cu un doctor cu replici geniale, interpretat magistral de Hugh Laurie. Toata ideea serialului e ca acest doctor incalca reguli, distruge tabuu-uri, calca pe cadavre, rupe prejudecati, jigneste apropiati sau necunoscuti cu unicul scop de a rezolva puzzle-ul unei boli rare. La sfarsit nu stii daca pacientul a fost salvat datorita obsesiei doctorului House de a gasi raspunsuri sau datorita faptului ca ii pasa de oameni.

Intr-unul din episoade, House trateaza un trompetist care nu mai poate respira si nici nu-si mai poate folosi mana dreapta. In dialogul celor doi, trompetistul vorbeste despre acel unic lucru" pe care unii oameni il au oameni care se dedica acelui unic lucru, fie ca e muzica, medicina, astrofizica sau surf.

Obsesia acestui unic lucru, dorinta de a-l duce la perfectiune face din acest tip de oameni niste oameni singuri dupa cum spune trompetistul, nici o femeie nu te asteapta seara acasa, cu un pahar de vin sau un sarut".

Oamenii normali, cu familii, slujbe, concedii, televizoare, vecini, rude si prieteni, nu au acest unic lucru acel ceva care sa-i particularizeze in multimea de indivizi pe care aceasta planeta ii suporta. Obsedatii de acel unic lucru il au, insa pierd orice altceva in viata. Singuratatea lor e singuratatea omului ce a calcat pe luna, a exploratorului de la Polul Nord, a calatorului in desert sau a muzicianului in linistea studioului de inregistrari.

Dincolo de acest tip de artist, cel dedicat unei singure cauze si ramane de discutat daca acea cauza merita sacrificiul sau nu exista, in Romania ca si oriunde, acel gen de artist ce exceleaza in ceea ce produce, nu in ceea ce creeaza.

Adica: avem acel muzician interesat sa-si optimizeze productia de hit-uri pe banda rulanta, hit-uri ce vor duce, inevitabil, la acumularea de capital financiar, care capital financiar este expresia directa a succesului artistului, potrivit lui insusi.

Cu alte cuvinte, muzica este o afacere, o fabrica, este productie, este cantitate (si mai putin calitate). Acest fel de artist nu face nici un sacrificiu pentru arta sa el pluteste in universul caldut al auto-suficientei si al canapelelor de plus instalate in holul biroului de impresar artistic.

Privind dialogul dintre trompetist si doctorul House, ma gandeam ca muzica, ca si medicina, are un rol in vindecarea oamenilor.

Daca nu a trupurilor, atunci, cu siguranta, a sufletelor. Capacitatea ei de a transmite mesaje sociale, de a mobiliza indivizii, de a propulsa cauze umanitare, de a aduce oamenii impreuna, de a ii face sa se indragosteasca aceasta capacitate este acel unic lucru a carui perfectiune muzicianul, obsedat, o cauta.

Insa aceasta perfectiune nu este aceeasi cu perfectiunea pe care kitsch-ul muzical, banalitatea, superficialitatea si dorinta de imbogatire rapida incearca s-o atinga aici, in Romania, ca si oriunde altundeva.

A face" un hit nu este totuna cu a compune" muzica...

Mihnea Blidariu pentru bestmusic.ro


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: