Viena calling

de Morrison

Viena calling

De cate ori o trupa de underground iese din tara, asteptarile sunt mari. Toata lumea viseaza la un public strain atent si, mai apoi, impresionat de piesele trupei respective. Toata lumea se vede pe scene mari, cu sonorizari fantastice. Toata lumea asteapta schimburi de impresii, intrebari mirate si afirmatii admirative de genul "voi, romanii, chiar cantati bine"...

"Sampling Bucharest" a parut o initiativa laudabila si ar fi putut ramane asa pana la sfarsit daca organizatorii si finantatorii ar fi reusit sa realizeze ca un afis pe care scrie "Sampling Bucharest" si atat nu e de ajuns sa trezeasca interesul vienezilor cu privire la cultura romaneasca.

In ceea ce priveste prezentarea scenei "bucurestene" de underground (ghilimele marcheaza faptul ca a existat si o trupa din Cluj, adica cea in care cant, Luna Amara), poate ca promovarea concertelor trebuia desfasurata in special in mediile de profil, cluburi rock si site-uri rock austriece, decat prin flyere alb-negru impartite aleatoriu pe strada.

Viena e un oras incredibil de frumos si, ca in mai toata Europa, cu oameni extrem de relaxati. Atat de relaxati, incat nici macar n-au catadicsit sa se opreasca in fata scenei din Karlsplatz pe care se produceau parte din trupele bucurestene prezente la festival. Si nici nu s-au obosit sa coboare in clubul Fluc, unde alte trupe se luptau cu o sonorizare nu tocmai buna. Sau poate ca nu s-au oprit in Karlsplatz pentru ca nu le-a placut ce auzeau. In fine.

Adevarul e ca in Karlsplatz nu prea se auzea ce cantau trupele, deoarece sonorizarea a trebuit redusa la minim: in catedrala de langa se producea "marele" Gheorghe Zamfir, cu oficialitati, invitati, presa, ma rog, tot tacamul.

Si nu puteau niste baieti de underground sa deranjeze "cultura oficiala". In mod tipic, si la Viena ne comportam tot ca niste romani sadea. Si la Viena exista "morga" romaneasca a oficialilor de partid, ca si intensiv folositele "p...a", "p...da", "m...ie", cuvinte de bine din cartierele romanesti, cuvinte pe care vienezii nu aveau cum sa le inteleaga, dar care s-au rostit de pe scena oricum, asa cumva, in ciuda: na, austriecilor, n-ati venit sa ne vedeti, ni se rupe, noi, romanii, stim oricum sa ne distram intre noi!

Cam atat despre muzica, cu mentiunea ca Du-te Vino au cantat excelent, ca de obicei si ca cei de la Crize suna foarte strans si precis in ultima vreme.

In rest, vorba unui coleg de la trupa Avatar, asemenea "manifestari culturale" sunt, pentru trupele romanesti, doar un prilej de turism. Ca si pe vremea lui Ceausescu, mergem afara sa vizitam si sa ne facem cumparaturile sub pretextul unei actiuni culturale oarecare. Trist.

As dori sa-i dau inapoi contribuabilului bucurestean banii cu care m-am plimbat pana la Viena si inapoi. Ca de cantat, am cantat jumate de ora cam putin pentru cat s-a investit in deplasarea mea...

Mihnea Blidariu pentru bestmusic.ro


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: