Cronica Immolation si Melechesh la Cluj

de Morrison

Cronica Immolation si Melechesh la Cluj
In ultima vreme concertele din tara devin mult mai atractive decat cele din capitala. A fost si cazul concertului Immolation din Cluj, un adevarat regal death metal ce a arat lumii inca odata de ce Immolation raman si in ziua de azi unul din cele mai importante nume ale scenei death metal.

Dupa-amiaza a inceput cu grecii de la Sickening Horror, unde death metal-ul si-a spus cuvantul. Desi necunoscuta pentru multi, trupa Sickening Horror i-a avut in componenta sa pe George Kollias (NILE) si George Bokos (Rotting Christ). Sincer, ma asteptam la o abordare mult mai tehnica a stilului, insa nici asa nu m-au dezamagit. Play list-ul scurt si la obiect a pregatit atmosfera pentru ceea ce credem noi ca va fi Goatwhore...

Playlist Sickening Horror:

Embrace the Abstract
The Cold Funeral
The Perfect Disease
An Eerie Aspect of Us Drowning
Dark One Surreality
The Dead End Experiment
Filming Our Graves
Forsake My Bleeding

In urmatoarele aproximativ 15 minute insa, au aparut pe rand pe scena Xul, Ashmedi, Moloch si Al Hazred pentru soundcheck. Nimeni nu stia sigur ce avea sa urmeze, publicul era usor derutat si toti se uitau nedumeriti unii la altii. Apoi unul din organizatori si-a cerut destul de sec scuze pt anularea concertului celor de la Goatwhore, fara a da vreo explicatie.



Din cate am inteles dupa concert de la Ashmedi (voce, chitara), Goatwhore aveau alt concert si urmau sa se alature turneului ''Shadows of the Emissaries' Curse'' abia a doua zi.

Sfertul acela de ora a trecut pe nesimtite. Cei de la Melechesh au avut un mod original de a-si face aparitia. Mai intai simtita, prin aprinderea unor betigase parfumate, acompaniate in surdina de niste acorduri orientale ce m-au trimis cu gandul direct la 1001 de nopti... Apoi auzita, in plina forta (asa cum era si de asteptat de la o trupa atat de originala cum sunt ei), cu piesa ''Of Mercury and Mercury''.

Au urmat niste piese de pe albumul ''Emissaries'', ''Leper Jerusalem'' si ''Deluge of Delusional Dreams'', cea din urma o adaptare in versiunea Melechesh a unui mit mesopotamian vechi de 5000 de ani. ''Ladders to Sumeria'' (sau poate betigasele parfumate) a(u) accentuat si mai mult starea de transa in care am ajuns, incat incepeam sa vad numai genii si ziggurate in fata ochilor. Spre foarte marea mea dezamagire, insa, nu am avut parte de nici macar o piesa de pe albumul ''Djinn'', ceea ce a cam spulberat din miraj.

Mie personal recitalul mi s-a parut incomplet fara ''Genies, Sorcerers and Mesopotamian Nights'' sau macar ''Oasis of Molten Gold''.



''Apkallu Counsel'' si ''Triunghiular Tattvic Fire'', executate intr-o maniera impecabila, demonica, au starnit pana si cele mai putin impresionabile capete pletoase, dar in momentul in care Ashmedi a anuntat ultima piesa, spriritele (rele) si-au mai pierdut din avant. Melechesh si-au incheiat concertul cu ''Rebirth of the Nemesis (Enuma Elish Rewritten)'', o piesa nelipsita din playlistul lor si una din preferatele publicului.

In conditiile in care nu au mai cantat Goatwhore, ma asteptam ca Melechesh sa cante ceva mai mult. Din pacate, insa, recitalul lor s-a terminat brusc, fara bis, dupa doar aproximativ 50 de minute si, dupa cum am zis, fara nici o mostra din ''Djinn''.

Playlist MELECHESH:

Of Mercury and Mercury
Leper Jerusalem
Deluge of Delusional Dreams
Ladders to Sumeria
Apkallu Counsel
Triunghiular Tattvic Fire
Rebirth of the Nemesis (Enuma Elish Rewritten)

Ultimii care au incins inceputul de seara, ora inceperii a fost 20:30, au fost Immolation. Deja sala era plina cu oameni de toate varstele. Aici ma refer, mai mult, la domnul de varsta inaintata,din dreapta mea, care urla din toti raunchii.

Metalisti au venit din toate colturile tarii pentu a vedea veteranii death-ului new yorkez. Inca de la prima piesa podeaua a inceput sa tremure, alimentata nu numai de sunetul extrem dar si de mosh pit-ul care a cuprins mai bine de jumatate de sala. Piesele sa cantau atat pe scena cat si in public, creand o atmosfera incendiara.



Sonorizarea nu a lasat de dorit. Piesele au curs una din alta. ''Burn with Jesus'' a facut marea de oameni sa se dezlantuie si parca mos pit-ul devenea din ce in ce mai mare. Singurele momente de pace fizica au fost cele intre piese.

''Shaows of the light'' te facea sa te simti unul/a cu formatia si sa uiti de inghesuiala, caldura si mometele cand mai primeai un cot in spate. Formatia parea sa se simta foarte bine si sa nu bage prea mult in seama stage diving-urile unora.

Immolation au cantat piese de pe aproape toate albumele, fara sa neglijeze primul album ''Dawn of Possession'', de pe care au ales piesa care le poarta titlul Immolation.
Surpinzator a fost faptul ca au cantat ceva si de pe unicul EP. ''Hope and Horror'' si mai exact ''The Condemned''.

Show-ul a tinut exact o ora si la cererea nebuna a plublicului care urla ''No Jesus, No Beast!'' Immolation ne-a facut pe plac si au cantat aceasta piesa. Nu as face abuz de complimente cand as spune ca acest show a fost cel mai bun de anul acesta. Douazeci de ani de death metal si-au spus cuvantul in acest concert, cand toti were moshing like maniacs!



Cu unele mici inconveniente (vocea - atat la Melechesh cat si la Immolation - nu se auzea destul de tare in unele parti ale salii, recitalurile cam scurte, anularea concertului Goatwhore, ora de incepere cam devreme), Hatework au facut o treaba de nota 10, nu am nimic de obiectat. In legatura cu organizarea nu am decat cuvinte de lauda.

Totul a inceput la ora stabilita iar Irish Pub-ul a fost ticsit de rockeri (cred ca peste 300 de oameni) de prin majoritatea colturilor tarii, care cu siguranta nu au regretat poate sutele de km parcursi pentru aceste trupe.



P.S.: Un mare neajuns, care nu a tinut de Hatework ci de nivelul inferior al educatiei/coeficientului de inteligenta a unui segment din public, a fost, again, ca si la Marduk, cafteala generala - ca altfel nu pot sa ii spun (pare-mi-se chiar si-au dat unii in freza pe acolo la un moment dat) - devenita o moda mai nou pe la concertele de black/death. Unora concertul nu li s-a parut destul de palpitant, asa k s-au pus pe stage diving, altii si-au dovedit barbatia prin impartit pumni in cap, picioare in gura, coate in stomac etc, stiti povestea...

In concluzie, in loc sa stai linistit sa urmaresti trupa si sa iti vezi de headbangingul tau tre' sa fii cu ochii in 4 ca nu cumva sa iei un bocanc in cap sau sa ramai fara jumate din pletana... As fi preferat sa fie macel doar la figurat. Chiar nu ii inteleg pe astia... Am I missing something here?

H_E_L si Thrudr

O galerie foto a evenimentului poate fi gasita pe METALHEAD.RO aici.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: