Luciano Pavarotti a murit

de Morrison

Luciano Pavarotti a murit
Tenorul Luciano Pavarotti a incetat din viata, a anuntat agentia italiana ANSA. Vestea mortii sale a fost confirmata de managerul artistului, care a afirmat ca Pavarotti s-a stins in jurul orei 7,30 (ora Romaniei)

Potrivit televiziunii publice italiene RAI, vestea mortii sale s-a raspandit deja la Modena, iar politia si carabinierii au instituit un cordon de securitate in jurul domiciliului tenorului, pentru a ordona multimea de oameni care se inghesuie sa-i aduca un ultim omagiu.

La 8 august, tenorul italian, in varsta de 71 de ani, a fost spitalizat la Modena, pentru a fi supus unui control medical, dupa ce a acuzat o pneumonie in faza incipienta. Pavarotti a suferit anul trecut o interventie chirurgicala pentru extirparea unei tumori la pancreas, iar cei apropiati se temeau ca nu isi va mai reveni.

Anul trecut, Pavarotti trebuia sa sustina un turneu mondial de adio, insa concertele au fost anulat dupa ce starea tenorului s-a inrautatit, fiind nevoie de o interventie chirugicala. El a fost operat de urgenta la New York, in luna iulie 2006.

In ultimele fotografii realizate la locuinta sa din Modena si date publicitatii, Pavarotti apare intr-un scaun cu rotile si cu aproape 30 de kilograme mai slab decat la ultimele sale aparitii publice.
Pavarotti a cantat ultima data intr-o opera la Metropolitan Opera din New York, pe 13 martie 2004. Atunci a fost aplaudat timp de 12 minute pentru rolul Mario Cavaradossi din "Tosca" de Giacomo Puccini.

Reactii la moartea tenorului (VIDEO)
Luciano Pavarotti cantand Ave Maria
Luciano Pavarotti cantand Caruso

Simbol al muzicii

Luciano Pavarotti, care a murit joi dimineata, se nascuse la Modena, in nordul Italiei, la 12 octombrie 1935, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai mari tenori ai timpurilor sale si, in afara de muzica clasica, a abordat o varietate de genuri muzicale.

Pavarotti a debutat pe scena in 1961 si a interpretat multe roluri celebre. Cu rolul din opera lui Donizetti "La fille du rgiment" interpretat in 1972 la Metropolitan Opera din New York a obtinut un record de 17 bis-uri.

Tenorul a jucat in multe opere televizate, a castigat numeroase premii Grammy, discuri de aur si discuri de platina.

Pavarotti gazduia anual concertele caritabile "Pavarotti And Friends" in orasul sau natal, Modena, unde interpreti din diverse stiluri muzicale cantau in scop caritabil. Printre concerte s-au numarat cele dedicate victimelor din Bosnia, Guatemala, Kosovo, Irak si copiilor soldati.

Pe 12 decembrie 1998 a devenit primul si, pana in prezent, unicul interpret de opera care a aparut in emisiunea Saturday Night Live, cantand alaturi de Vanessa L. Williams. Tenorul a mai cantat impreuna cu trupa de rock irlandeza U2, in 1995.

In 1998, Pavarotti a fost recompensat cu Grammy Legend Award, un premiu acordat numai in ocazii speciale si decernat, de la crearea lui in 1990, doar unui numar de 15 celebritati din industria muzicii.

In 2003, tenorul a lansat ultima sa compilatie, "Ti Adoro", pe care a abordat stilul "popera". In ultima parte a vietii s-a casatorit cu asistenta sa personala, Nicoletta Mantovani, cu care a avut doi copii, dintre care doar unul a supravietuit, Alice.

Pavarotti a cantat ultima data intr-o opera la Metropolitan Opera din New York, pe 13 martie 2004. Atunci a fost aplaudat timp de 12 minute pentru rolul Mario Cavaradossi din "Tosca" de Giacomo Puccini.

In februarie 2006, Pavarotti a cantat aria "Nessun Dorma", in deschiderea Jocurilor Olimpice de iarna de la Torino, Italia, primind cele mai indelungate aplauze ale noptii din partea publicului international.

In 2004 a inceput turneul de adio, la varsta de 69 de ani. Operatia la pancreas suferita anul trecut la New York a intrerupt turneul de adio al lui Pavarotti, care incepuse cu doi ani in urma si pe care tenorul nu a mai fost capabil sa-l incheie.

Tenorul a sugerat ca se va intoarce pe scena anul acesta, dar nu a mai aparut in public dupa operatie si a anulat mai multe angajamente in ultimele luni.

Managerul lui Pavarotti, Terri Robson, a dezmintit luna trecuta informatia potrivit careia starea de sanatate a tenorului s-a degradat. Acesta a spus ca tenorul lucreaza la un nou album si da lectii de canto.

Ziare.com


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: