Phoenix - Cainii latra ... caravana trece

de Morrison

Phoenix - Cainii latra ... caravana trece
Va prezentam mai jos un articol semnat Nicu Covaci (Phoenix) aparut pe site-ul oficial al trupei.

"Poate pentru ca am bunul simt de a nu-mi denigra colegii (sau fostii colegi), evitand sa intretin cu ei polemici sterile in mass-media, ma trezesc in situatia in care incep sa ma injure si puslamale fara educatie si informatie, din public. Desi nu vroiam sa incep un razboi in presa, lucru care nu am sa-l fac nici acum, totusi este nevoie ca publicul sa fie mai bine informat si din partea mea.

Desigur ca unele publicatii se vind mai bine cu scandaluri, dar sacrificarea imaginii formatiei Phoenix doar ca sa mai excite lumea, sa o dezinformeze si mai mult,doar pentru a obtine un tiraj mai bun, presupune o lipsa acuta de caracter. Un scandal, care de fapt nu exista, sunt, din pacate, dorite si provocate de mediiasa au inteles unii ziaristi sa-si faca meseria!


Din considerente deontologice elementare, inainte de publicarea unei informatii " de senzatie " in legatura cu formatia PHOENIX, jurnalistii ar trebui sa solicite in prealabil punctul de vedere al tuturor celor implicati in articolul respectiv, inclusiv eu !!!

In primul rind trebuie ca publicul sa inteleaga ca formatia Phoenix are un statut cu totul specialDatorita faptului ca s-a nascut in teroarea comunista, Phoenix a ars de nenumarate ori si tot de atitea ori a renascut, lucru care-l va face si pe viitor. Daca existenta formatiei s-ar fi limitat doar la cei care au initiat-o, ea nu mai exista de mult. Slava domnului ca, urmind legenda, s-au gasit alti interpreti de buna calitate, care sa o inaripeze si sa o faca sa zboare din nou Formatia PHOENIX este un produs spiritual cu un anumit mesaj, independent de cei ce sunt in componenta ei la un moment dat!

De-a lungul anilor multi au tradat formatia, multi scrisnesc din dinti pentru ca trupa inca mai exista cu toata dorinta lor de a o destrama definitiv, dar nu le vom face pe plac...

Mircea Baniciu a parasit formatia Phoenix in august 2007 , fara sa ne anunte si dupa ce nu s-a prezentat la citeva concerte, avind in alte parti afaceri presupun mai avantajoase(!!!) Lipsa lui ne-a obligat sa cautam un alt solist si astfel am apelat la Bogdan Bradu, cu care am mai lucrat si stiam ca este de mare calitate. Lui Mircea Baniciu i s-a parut ca daca, in cei 15 ani in care noi am lipsit de-acasa , lumea vedea in el un Phoenix, atunci el chiar intruchipeaza idealul nostrumare greseala Daca ar fi intrebati si pe ceilalti membri ai formatiei ce gindesc referitor la plecarea lui Mircea Baniciu, cred ca s-ar mai linisti spiritele. Imi aduc aminte de Ioji Kappl care era negru de suparare si ce sa mai zic de ceilalti..

Probabil ca inlocuirea sa si continuarea, fireasca, a activitatii formatiei, l-au deranjat si presupun ca va face eforturi in continuare , la nivelul lui , pentru a ne ingreuna existenta. Dar, vorba aceeaciinii latra , caravana trece Trebuie spus clar ca IN MOMENTUL IN CARE PRESEDINTELE TARII NE-A ACORDAT O MEDALIE, MIRCEA BANICIU NE PARASISE DEJA DE MULT. Orice om inteligent isi poate inchipui ca nu imi statea mie in putere sa-l oblig pe Dl. Basescu sa-i premieze pe toti cei aproximativ 40 de participanti la aceasta inflacarata istorie a formatiei Phoenix, cind unii au rezistat mai mult altii mai putin iar altii nu se mai afla printre cei viiAs vrea sa precise ca NU EU AM INTOCMIT LISTA CELOR CE AU FOST PREMIATI DE PRESEDENTIE. Premiati au fost doar cei activi la momentul respectiv, cei care continua lupta, caci o lupta a insemnat si inseamna si astazi existenta noastra.

Pentru mine nu au existat decit doua alternative, in momentul in care Moni Bordeianu a parasit tara si am ramas fara solist vocal, iar Kamocsa Bela ne-a intors spatele zicind ca el nu mai are chefputeam sa abandonez ceea ce creeasem in 1962, sau sa gasesc alti membri si, impreuna cu Reininger si restul gastii, sa continuiM-am decis sa urmez drumul cel mai greusi fie vorba intre noi nu ar fi fost pacat sa nu continui lupta? Ar mai fi existat Cei ce ne-au dat nume, Mugur de fluier, Cantafabule, Transsylvania, Symphoenix, Aniversare 35, Ora Hora, In umbra marelui URSS, Baba Novak, si altele?

I-a nemultumit pe multi ca am apelat la Baniciu ca solist vocal, in Timisoara mai sunt si astazi multi care nu mi-o iartaDar l-am aparat si incurajat in permanenta ca sa isi invinga complexul de inferioritate in incercarea de a-l substitui pe Moni Bordeianu. Cu timpul am reusit si Mircea Baniciu a fost acceptat de majoritatea publicului, participand, fara indoiala, la proiectele artistice din perioada respectiva ale formatiei.

Dupa plecarea noastra din tara, la care Mircea Baniciu nu din patriotism a ramas acasa, ci pentru ca inca de pe atunci se distantase de formatie !!! (pot fi intrebati si ceilalti membri ai formatiei ), l-am rechemat pe Moni Bordeianu din SUA ca sa ne ajute. Moni a parasit totul, familie, slujba , prieteni si a venit in Germania ca sa cinte din nou cu noi. Povestea acelor ani am cuprins-o in volumul 2 al cartii PHOENIX, pe care insa nu vroiam sa-l public, pentru ca ar fi fost greu de inteles tragediile ce s-au intimplat si desi unii au cedat sau mi-au inselat asteptarile, nu vroiam sa denigrez pe nimeni si sa stric imaginea frumoasa de legenda a acestei formatii. Ma gandesc insa din ce in ce mai serios sa public volumul doi impreuna cu cel de al treilea ( istoria noastra se intinde aproximativ pe 3 x 15 ani) incurajat de faptul ca mi s-a adeverit ca daca lupti pina la capat , ai invins.

Faptul ca azi mai facem turnee de succes prin tara si ca un tineret ce nu ne-a cunoscut vreo data cinta cu noi silaba cu silaba piesele mi-a adeverit aceasta...

Dupa reintoarcerea noastra in tara, am descoperit un tineret debusolat si depolarizat, care nu mai crede in nimic si e prada manipularilor de fel si felsi astfel s-a trezit un sentiment nou la Phoenixresponsabilitate! Am insistat asupra colegilor sa vina cu mine in tara caci e nevoie de noi mai mult ca oricinddupa unele tergiversari au inceput, unul cate unul, sa vina impreuna cu mine in tara , sa cintam Phoenix si sa fim din nou Phoenix. A trebuit sa inlocuiesc cind pe Ioji Kappl, cind pe Mircea Baniciu, dar lumea a acceptat diferitele formule de interpreti caci pe de o parte am cautat sa aleg pe cei mai buni dintre cei buni, pe de alta parte s-a interpretat tot Phoenix, eventual chiar mai proaspat si tinerestesi fara texte uitate si intrari neritmice, cintat sub ton si multe altele... Adevarul e ca la ora asta, cu burti si chelii, din punct de vedere vizual e greu sa fim un model, deoarece nu mai suntem nici cei mai frumosi si nici cei mai aratositotusi avem un atu inegalabil CREDIBILITATE!!! Din sute de compozitii doar una singura este de dragoste, restul sunt piese angajate, atit politic cit si social, si publicul se regaseste si se identifica cu mesajul nostru.

In cei 45 de ani de existenta, au trecut prin Phoenix peste 40 de artisti care TOTI si-au adus contributia la succesul acestei formatii. Culmea e ca unii dintre ei sunt revoltati ca formatia mai exista si dupa ce ei au parasit-o. Ceea ce lumea nu stie este ca a fi un Phoenix cere sacrificii si eforturi enorme, la care artistii nu sunt dispusi intotdeauna Unii au cedat dupa jumatate de an, altii au rezistat un an, doitreiunii ne privesc acum din ceruri.. Cu timpul pretentiile materiale au crescut, membrii formatiei ajungind la virsta la care ai o familie ce trebuie intretinuta si deci am fost determinat sa fiu de acord ca ei sa mai apara in public cu proiecte personale, baietii fiind enorm de talentati si putind aparea in public si singuri sau in alte conjuncturivezi Colibri,etc...

Dar pina si in acele combinatii au fost zazanii si certuri. Eu am o vorba: Dumnezeu da cu o mina si ia cu douanu poti fi si genial si om normal in acelasi timp. Eu, ajutat si de studiile de metodologie si pedagogie facute in scoala si facultate , am inteles ca sta in puterea mea sa tin spatele acestor oameni extrem de sensibili, talentati si cu simtul realitatii neadecvat. Poate si de aceea ei sunt azi mari vedete iar la mine in cap se sparg toatedar nu ma plang, in orice situatie am gasit calea cea buna si am rezolvat lucrurile in asa fel incat si astazi sa existe un PHOENIX care sa incante publicul.

Mani Neumann are si el o formatie, creeata tot sub incurajarea mea, de bun gust, instrumentala si foarte germanica Membrii ei sunt cu totii nemti. Totusi, Mani apeleaza la Ioji Kappl sa-l insoteasca la un turneu prin Romania, mizand astfel pe un success de public. La intrebarea de ce face asta mi-a raspuns, nici mai mult nici mai putin, "... Ioji Kappl este basistul meu , ce te intereseaza..." ? Cerindu-i lui Ioji o explicatie, mi-a raspuns ca el este un om liber si cinta pentru cine-l plateste. Rugamintea mea de a-si analiza gestul in perspectiva sa , a ramas ignorata. Desi i-am explicat ca nu este bine, pentru imaginea formatiei si pentru perceptia publicului, sa apara in orice fel de situatie, se pare ca nu il intereseaza prejudiciile (decurgand in primul rand din confuzia indusa, dar si din senzatia de suprasaturatie produsa publicului) pe care le-ar putea aduce imaginii Phoenix aparind in diferite situatii si negind ceea ce afirma cind sta in rind cu noi.


A mai pomenit cineva ca solistul de la ZZ TOP sa cinte la BEE GEES un concert intreg dupa ce tocmai terminase un turneu cu ZZ TOP, numai sa castige un ban in plus ????....sau doi membri Genesis sa cinte la IRON MAIDEN ??? Eu am promis colegilor mei ca ii sprijin in orice fel de proiect personal, daca Ioji vrea sa cinte cu o orchestra simfonica, sau Cristi cu Dream Theater sunt fericit, dar exista o lege la noinu se asociaza doi sau mai multi membri din Phoenix, pentru a mai face suse!!!
Am infiintat o casa de discuri(PHOENIX RECORDS) pentru a incuraja tinerii muzicieni talentati, care nu se orienteaza dupa ce cere piatasi sper ca dragostea de arta si nu interese meschine sa-i indrume spre noi.

Imi doresc cindva sa stau in sala si sa aplaud o tinara formatie PHOENIX. Ma gindesc deja sa iau legatura cu un post de televiziune si sa incepem o serie de "Casting"-uri in care sa se aleaga iarasi cei mai buni si mai aratosi si sa continue ce am inceput acum 45 de ani. Formatia PHOENIX are aceasta sansa si va renaste! "


NICU COVACI



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: