Top 10 clisee cinematografice

de Astaroth Priestess

Top 10 clisee cinematografice

Pentru ca in urma cu ceva vreme am realizat Top 10 clisee telenovelistice, a venit vremea sa scoatem la interval cateva dintre ideile si conceptele mult prea exploatate in domeniul cinematografiei.

Cand secventele din lista de mai jos au aparut prima oara au constituit niste idei atat de inovatoare incat de folosesc si astazi, productie dupa productie, pana la exasperarea cinefililor.

1. Prin foc si para

Cine nu este familiarizat cu secventa clasica prezenta in mai toate productiile de actiune de la Hollywood, cand personajul principal merge drept, cu privirea fixa, atintita inspre camera de filmat, iar in spatele sau explodeaza o masina, o rulota sau o casa?
Probabil cel mai bun exemplu ar fi X Men - Wolverine iar in clipul de mai jos, scena poate fi gasita la minutul 1:20.

2. Membrii familiei nu mor niciodata

Probabil si voi, ca si restul oamenilor de pe planeta, v-ati saturat sa urmariti un film de actiune sau science-fiction care presupune anihilarea planetei, vreo invazie extraterestra sau atac de lacuste, iar personajele principale, care de cele mai multe ori alcatuiesc o familie, supravietuiesc in mod miraculos. Pacat ca nu arata daca ei repopuleaza planeta.
Cele mai notabile exemple ar fi "2012" si "War of the worlds".

Poze Poze_MH -

3. Parintii divortati

Cele doua filme de la punctul 2 au norocul de a se afla de doua ori in aceeasi lista. In foarte multe filme de specific, parintii copiilor (care sunt in general in numar de doi - baiat si fata) sunt divortati iar copii tocmai planuiau sa isi petreaca weekend-ul alaturi de tatal biologic extrem de ocupat, cand se intampla vreun cataclism care distruge minim 60% din populatia globului.

Poze Poze_MH -

4. Fantoma e mereu fetita

In foarte multe filme de groaza precum Silent Hill si The Ring, fantoma este de sex feminin, si in general are pana in 10-12 ani. Sa nu uitam si de faptul ca in majoritatea filmelor de groaza, dupa ce familia/parintele isi salveaza propriul copil si totul pare sa se fi incheiat cu bine, apare un un ultim cadru prim-plan cu fantoma care are parul pe fata si scoate un ranjet cu subinteles.

Poze Poze_MH -

5. Filmele de Craciun se termina mereu cu bine

Stiu ca nu este tocmai corect sa trec asta in lista, insa nu rezist impulsului. De ce trebuie sa fie mereu filmele cu Mos Craciun si cupluri si multi copii cu happy-end? Tornadele, uraganele si cutremurele isi iau si ele vacanta de Craciun? Ce? Nu omoram oameni doar pentru ca sunt sarbatorile de iarna?

Poze Poze_MH -

6. Vanatoarea se transforma intr-un triunghi amoros

Daca e film de actiune, trebuie sa fie si o iubire interzisa, un cuplu care trece prin foc si paie (sau masini vizate de lunetisti), se bat cot la cot, trag cu arma, sar de pe automobile...iar la sfarsit scapa amandoi nevatamati si se iubesc pana la adanci batraneti (sau pana la urmatorul contract cu o companie de la Hollywood).

Poze Poze_MH -

7. In toate filmele indiene se danseaza

Motivele pentru care nu ne uitam la filmele indiene sunt urmatoarele:
- toate sunt la fel
- in toate se canta
- in toate se danseaza si se folosesc miscari pe care nu le indrazneam a face nici cand eram mici, mai ales in cazul barbatilor, care doresc sa isi pastreze cantitatea de testosteron din organism.
Producatorii nu s-au prins ca filmele lor nu au pic de veridicitate? Nu se va apuca nimeni sa o peteasca pe Shakuri Kimbaya Teal'C dansand ca pus pe taciuni si cantand pitigaiat insotit, desigur, de o adunare de cetateni respectabili care ii repeta frenetic miscarile.

Poze Poze_MH -

8. Filmele fantasy

In mai toate filmele fantasy (a nu se confunda cu science-fiction) intalnim cam aceleasi personaje - eroul principal, care in general este fiul unui taran sarac si a descoperit ca este de vita nobila, domnita sa, care TREBUIE sa fie de vita nobila, o vrajitoare sau vreun druid, un rege asupritor si un animal de companie (dragon, caine, vultur, grifon, etc). Optional apare fie un pitic, fie un personaj care nu incape pe usa, care il va ajuta pe nobilul tanar in drumul sau.

9. Toti psihopatii arata divin

Desi este destul de logic, majoritatea psihopatilor din filmele de la Hollywood sunt interpretati de actori pe care i-ai lasa sa iti taie beregata. Un bun exemplu ar fi personajul Jonathan Crane din Batman Begins, interpretat de Cillian Murphy.

Poze Poze_MH -

10. Pe planeta ta sau pe a mea?

In absolut toate filmele care unesc personaje de pe doua planete/taramuri diferite, trebuie sa se dezolte o relatie amoroasa intre cele doua "specii". Exemple notabile ar fi Avatar si The 5th Element.

Poze Poze_MH -



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: