Top 10 tulburari stranii ale somnului

de Astaroth Priestess

Top 10 tulburari stranii ale somnului

"Doza" zilnica de somn recomandata de medici este de 8 ore, pentru a permite odihnirea creierului si refacerea organismului.

Cu toate astea, din ce in ce mai multe persoane sufera de tulburari ale "somnului de frumusete", cel mai adesea intalnite fiind bine-cunoscutele insomnii care pot sa dureze cateva nopti la rand, somnul urmandu-si mai apoi ciclul normal.

In afara de aceasta problema clasica ce te mentine treaz la 2 noaptea, cu ochii bulbucati atent indreptati spre ceasul care merge ca un melc pe canicula, Listverse a pregatit un top al celor mai stranii tulburari ale somnului.

10. Parasomnia (RBD)

Poze Poze_MH - articol

Aceasta tulburare cauzeaza individului o stare de "agitatie" care se manifesta prin miscari deseori violente ale corpului - miscara frenetica a ochilor, miscarea mainilor ca si cum ar infaptui o actiune, etc. Parasomnia se poate trata si in cele mai multe cazuri se foloseste clonazepam, un medicament anti-convulsiv.

9. Pavoul Nocturn (Teroarea in somn)

Poze Poze_MH - articol

Pavoul nocturn este o afectiune ce tine de parasomnie si este caracterizat de o stare de teroare a individului si inabilitatea acestuia de a se trezi din somn. Trezirea se face destul de brutal, pacientul manifestand un ritm crescut al pulsului si un comportament frenetic - tipete, perspiratie abundenta, lovituri ale membrelor, etc.

8. Bruxismul

Poze Poze_MH - articol

Circa 40 de milioane de americani sufera de aceasta tulburare a somnului. Aceasta se manifesta cel mai adesea prin inclestari ale falcilor sau prin scrasnitul dintilor. Majoritatea celor care au aceasta afectiune nu sunt constienti de ea iar netratata, poate cauza daune grave dintilor. Nu s-a descoperit un tratament medicamentos pentru bruxism insa se recomanda folosirea unor proteze dentare pentru protectie, asemanatoare celor folosite de sportivi.

7. RLS (Restless Legs Syndrome)

Poze Poze_MH - articol

RLS-ul se manifesta printr-un impuls necontrolat de a-ti misca membrele inferioare pe toata durata somnului. In afara de picioare, au existat cazuri in care pacientii au avut afectate si torsoul, respectiv mainile.
Persoanele cu RLS sunt nelinistite, agitate, lovesc din picioare, le ridica - totul spre disperarea partenerilor de viata.

6. Apneea

Poze Poze_MH - articol

Apneea consta in pauze in timpul procesului respirator. Ca la majoritatea celorlalte afectiuni, pacientii nu sunt constienti de faptul ca sufera de apnee. Oamenii care manifesta aceasta tulburare au episoade apneice la intervale scurte, astfel incat se rateaza in jur de 2 timpi ai respiratiei.
Apneicii constientizeaza faptul ca au probleme cu sistemul respirator abia in momentul in care o alta persoana ii tine sub observatie.

5. Hipersomnia (Sindromul Kleine-Levin)

Poze Poze_MH - articol

Sindromul Kleine-Levin este o afectiune rara, caracterizata de necesitatea individului de a dormi circa 20 de ore pe zi si vine insotita de o pofta de mancare excesiva si impuluri sexuale inhibate, deseori inexistente.
Desi pacientii nu raspund in toate cazurile la tratament, se recomanda anumiti stimulenti pentru a minimiza starea de somnolenta.

4. Somnilocvia

Poze Poze_MH - articol

Somnilocvia este o afectiune caracterizata prin vorbitul in somn. Coerent sau nu, individul poate sa tina adevarate discursuri sau sa racneasca anumite cuvinte sau grupuri de cuvinte, spre disperarea partenerilor de cuplu. Nu exista un tratament pentru aceasta tulburare dar in cazul in care aveti secrete de pastrat, folositi o proteza dentara pentru protectie.

3. Narcolepsia

Poze Poze_MH - articol

Narcolepsia este o tulburare neurologica ce este adesea asociata cu expresia "dormi pe unde-apuci". Persoanele cu aceasta afectiune adorm in orice moment al zilei, oriunde si le este imposibil sa ramana "cu ochii deschisi" pentru perioade de timp indelungate. Anumiti indivizi au astfel de episoade in special atunci cand au de-a face cu emotii puternice.

"- Iubitule...sunt insarcinata!
- zzzzzzz "

2. Sexsomnia

Poze Poze_MH - articol

Desi probabil va ganditi ca sexsomnia este afectiunea care va provoaca somnolenta in timpul actului sexual iar pasul urmator este sa "lesinati pe front", aceasta tulburare este caracterizata de impulsuri sexuale in timp ce creierul este complet adormit. (Adica actul sexual are loc in timpul somnului).

Aspecte negative:

- a doua zi nu iti mai amintesti nimic
- a doua zi te trezesti obosit si nu intelegi de ce

Aspecte pozitive:

- ai o scuza plauzibila pentru faptul ca ai uitat ce s-a intamplat in noaptea precedenta

1. Insomnia Familiala Fatala

Insomnia familiala fatala este o boala rara neurologica ce se transmite genetic iar in momentul in care se instaleaza, procesul este imposibil de oprit.
Se manifesta la inceput printr-o insomnie accentuata, urmata de atacuri de panica si halucinatii ce se agraveaza gradual. Urmatorul pas este insomnia totala - individul nu poate dormi deloc - scarderea in greutate, conditie fizica execrabila si lipsa de coerenta. Stadiile culmineaza in dementa psihica, punct in care pacientul nu raspunde la stimuli exteriori, nu mai recunoaste persoanele si are episoade psihotice. La scurt timp survine decesul.

Sursa: Listverse



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: