Biografie Alice CooperAlice Cooper

Genuri muzicale:
Hard RockHeavy

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Linkin Park  Ozzy Osbourne

Alice Cooper este o formatie in fruntea caruia se afla Vincent Damon Furnier si care promova muzica heavy metal. Inspirata din diferite alte genuri de muzica (garage rock) si din filme de groaza, trupa si-a construit o imagine total diferita de cea a contemporanilor.
 
Scena lor era adesea incarcata cu scaune electrice, ghilotine, sange fals, serpi boa uriasi. Desi aspectul socant al scenei uimea intreaga audienta, muzica lor nu era cu mult diferita de a celorlalti: sunet de chitara, rock & roll si uneori mici secvente psihedelice.
 
Dupa ce grupul s-a despartit, Furnier a decis sa urmeze o cariera solo sub aceeasi denumire; muzica lui pastra tendinta heavy metal si scena era la fel de sinistru aranjata, fapt pentru care a fost numit regele rockului socant.
Furnier a format primul sau grup, Earwigs, in timpul adolescentei sale, in Arizona anilor 60. Dupa ce a schimbat numele formatiei in Spiders, trupa a decis ca cel mai bine i se potriveste Nazz. Primele melodii lansate au avut destul de mult succes pe plan local.
 
In 1968, dupa ce a descoperit ca exista o alta trupa cu acelasi nume, si-a schimbat definitiv titulatura in Alice Cooper. Conform legendei, acesta a ales denumirea in timpul unei sedinte de spiritism in care a descoperit ca este o reincarnare a unei personalitati din secolul 17.
 
Formata din solistul Furnier, chitaristii Mike Bruce si Glen Buxton, basistul Dennis Dunaway si tobosarul Neal Smith, trupa s-a mutat in California in 1968. Acolo, grupul i-a intalnit pe Shep Gordon, care mai tarziu a devenit manager, si pe Frank Zappa, care a intermediat un contract cu studioul Straight Records.
Alice Cooper a lansat primul album, Pretties for You" in 1969. Un an mai tarziu a aparut Easy Action" dar fara succes. Reputatia formatiei in Los Angeles incepea sa scada, motiv pentru care baietii au decis sa plece in Detroit. In urmatorul an, grupul a incercat sa isi imbunatateasca imaginea. La sfarsitul lui 1970, contractul acestuia a fost transferat la Warner Bros. si un al treilea album a iesit din studio.
Cu ajutorul lui Bob Ezrin, Alice Cooper si-a dezvoltat preocuparea pentru heavy metal si a lansat Love It to Death" impreuna cu piesa Eighteen" ajunsa pe locul 21 in top. Succesul i-a permis trupei sa isi imbunatateasca stilul si calitatea sunetului si sa primesca propuneri pentru spectacole atat in SUA cat si in Marea Britanie. Killer" aparut in 1971 a primit aurul iar School's Out" din 1972 a depasit recordul de vanzari fiind comercializat in mai mult de un milion de copii.
Billion Dollar Babies", lansat un an mai tarziu, a devenit cel mai de succes album atingand pozitia 1 in topurile americane si britanice; hitul No More Mr. Nice Guy" a urcat pe pozitia 25. In 1973 a aparut Muscle of Love" dupa care formatia a decis sa se ocupe de alte proiecte. Furnier a ales o cariera solo si restul grupului a continuat sa cante sub denumirea de Billion Dollar Babies. In 1974, compilatia dupa albumele semnate Warner Bros a ajuns in Top 10.
Pentru primul sau album solo, Cooper i-a angajat pe Lou Reed de la Rock 'N' Roll Animal, chitaristii Dick Wagner si Steve Hunter, basistul Prakash John, Joseph Chrowski la clape si tobosarul Penti Glan. Welcome to My Nightmare" a fost lansat in vara lui 1975 si a inregistrat destul de mult succes prin balada Only Women Bleed". Dupa urmatoarea aparitie Alice Cooper Goes to Hell", cariera sa a inceput sa se destrame, partial datorita influentelor noilor generatii si partial datorita dependentei de bautura. Cooper a intrat la reabilitare in 1978 si a scris un album impreuna cu Bernie Taupin despre aceasta experienta intitulat From the Inside" (1978). La inceputul anilor 80, Cooper a continuat sa inregistreze si alte cantece dar popularitatea lui a scazut dramatic.
Cantaretul a revenit cu succes abia la sfarsitul anilor 80, prin coloanele sonore a numeroaselor filme horror si melodiile prelucrate de multi artisti pop-metal. Constrictor" (1986) anunta o noua atitudine dar Trash" a definitivat stilul cantaretului. Produs de Desmond Child, albumul includea piese realizate in colaborare cu Jon Bon Jovi, Richie Sambora si Aerosmith. Desi ajuns in top 10 in Marea Britanie a urcat doar pe locul 20 in SUA. Cooper a inceput sa calatoreasca, sa joace ocazional in filme si nu s-a oprit din cantat. Productiile din 1991 - Hey Stoopid" si 1994 The Last Temptation" l-au incadrat pe artist in randul cantaretilor profesionisti. Dupa o creatie live, Fistful of Alice", artistul a revenit la studioul Spitfire in 2000, inregistrand Brutal Planet"
In 2005, Cooper a lansat al 24-lea album de studio, intitulat Dirty Diamonds. Un an mai tarziu, artistul a declarat ca va incepe lucrul la un nou disc. Data lansarii este programata pentru inceputul lui 2008.
Pe 1 iulie, 2007, Alice Cooper a sustinut un duo alaturi de Marylin Manson in cadrul B'estival, desfasurat in Bucuresti.

Stil: hard rock/heavy metal/shock rock/glam rock/garage rock

Componenta:

Alice Cooper - voce
Eric Singer - tobe
Cuck Garric - bas
Keari Kelli - chitara
Jason Hook - chitara
Damon Johnson - chitara
Brent Fitz - tobe
Tommy Clufetos - tobe
Eric Dover - chitara
Greg Smith - bas
Discografie:
Pretties for You
Easy Action
Love It to Death
Killer
School's Out
Billion Dollar Babies
Muscle of Love
Welcome to My Nightmare
Alce Cooper Goes to Hell
Lace and Whiskey
From the Inside
Flush the Fashion
Special Forces
Zipper Cathces Skin
DaDa
Constrictor
Raise Your Fist and Yell
Trash
Hey Stoopid
The Last Temptation
Dragontown
The Eyes of Alice Cooper
Dirty Diamonds
ALICE COOPER
www.alicecooper.com
www.myspace.com/officialalicecooper