Biografie Alice in ChainsAlice in Chains

Genuri muzicale:
GrungeHeavyAlternative

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Linkin Park  Ozzy Osbourne

Alice in Chains este o trupa formata in Seattle, Washington in 1987. Spre deosebire de multe trupe de grunge, Alice In Chains s-au concentrat mai mult pe partea de heavy metal. Ulterior, imaginea cat si stilul muzical s-au indreptat spre genul Seattle Rock. In 1987, Layne Staley l-a cunoscut pe chitaristul Jerry Cantrell, in cadrul unei petreceri. Staley a devenit noul membru al trupei Diamond Lie, trupa formata de catre Cantrell. Cei doi l-au recrutat pe tobarul Sean Kinney.
Noul grup a inceput sa cante in cluburile din Seattle, iar ulterior au adoptat numele de Alice in Chains. In 1989, trupa a semnat cu Columbia Records. Dupa cateva demou-ri, in 1990 a fost lansat primul EP, intitulat We Die Young. Piesa care da si titlul albumului, a devenit un hit in Seattle. Primul LP Facelift, a adus pe piata si primul hit national, Man in the Box. Videoclipul a fost puternic promovat de catre MTV. Dupa un turneu alaturi de Van Halen si Iggy Pop, Facelift a ajuns la statutul de disc de aur.
A urmat un EP compus din piese acustice. Pe acest disc trupa a avut invitati de marca precum Mark Arm (Mudhoney) si Chris Cornell (Soundgarden). Alice In Chains a devenit o trupa de succes o data cu piesele Would si It Ain't Like That. Albumul Dirt, lansat in 1992, reprezinta in totalitate esenta Alice In Chains. Materialul a ajuns Platinum si ramane si in ziua de azi, cel mai de succes disc al trupei. In timpul turneului de promovare a noului album, Mike Starr a parasit trupa datorita programului foarte incarcat. Acesta a fost inlocuit de catre Mike Inez (Ozzy Osbourne). In 1993, formatia a inregistrat doua piese pentru filmul lui Arnold Schwarzenneger, Last Action Hero.
In vara lui 1993, Alice In Chains au sustinut concerte alaturi de Primus, Tool, Rage Against the Machine si Babes in Toyland. A fost ultima data cand formatia a sustinut un turneu major.
In ianuarie 1994, a fost lansat Jar of Flies. Formatia urma sa sustina un turneu cu Metallica si Suicidal Tendencies, insa acesta a fost anulat datorita unor probleme legate de consumul de droguri. In 1995, Alice in Chains au lansat albumul cu acelasi nume. Discul a reprezentat o intoarcere la radacinile heavy metal. Parerile au fost destul de impartite. Discul a ajuns pe primul loc in topul Billboard, insa acesta nu a avut parte de un turneu de promovare.
Trupa a revenit in 1996, cu primul concert sustinut dupa o pauza de 3 ani. Este vorba de MTV unplugged, un program de recitaluri acustice. In 1998, Cantrell a lansat primul album solo, intitulat Boggy Depot. In 1998, Staley impreuna cu trupa, au inregistrat doua piese, Get Born Again si Died. Datorita depresiei si consumului de droguri, pe data de 20 aprilie, 2002, Staley a decedat. Cantrell i-a dedicat artistului, albumul Degradation Trip (2002). Discul a fost lansat la 2 luni dupa moartea acestuia.
In 2005, Cantrell, Inez si Kinney au sustinut un concert benefit in Seattle. Partea vocala a fost interpretata de Pat Lachman (Damageplan). Pe data de 10 martie, 2006, membrii Alice in Chains au cantat in cadrul VH1's Decades Rock Live, alaturi de Phil Anselmo. Trupa a sustinut un turneu alaturi de Velvet Revolver, intitulat Re-evolution Tour. De asemenea, un nou material Alice in Chains este programat pentru anul 2008.. 

Stil: heavy/grunge/alternative

Componenta:
William DuVall - voce
Jerry Cantrell - chitara/voce
Mike Inez - bas/voce
Sean Kinney - tobe
Layne Staley - voce (decedat)

Discografie:
Facelift
Dirt
Alice in Chains
ALICE IN CHAINS
www.aliceinchains.com
www.myspace.com/aliceinchains