Port Arthur, festivalul care este

de pitka guru

Port Arthur, festivalul care este

Despre festivalul Rock pe Mures, tinut la Arad, la inceputul verii, pe Mures, cum ii spune si numele, langa un vechi port (arthur), cel mai sigur lucru ce se poate spune e ca este (gratis). Da, e gratis, si asta e un lucru important. determina intregul feeling al evenimentului. Nu-s sanse sa regreti banii pe care i-ai dat. ca nu ai dat. tot ce ti se cere e sa show up. Iar asta creaza un sentiment de solidaritate intre toti cei ce au facut-o. in vremurile astea vadvite de comunism, este cel mai apropiat lucru de vechile sarbatori de 1 mai.

Rock Pe Mures

Acum (22-24 mai 2009) s-a tinut a treia oara. au existat zvonuri ca va veni Rammstein. Sa tinem un moment de ilaritate isterica. pentru a evita neintelegerile: n-au venit. au venit in schimb Pokolgep. E drept, ei joaca intr-o alta liga decat rammstein, dar si asa a fost un gest dragut din partea organizatorilor. o intentie draguta, mai precis. Nu a fost nici macar singura formatie maghiara care a cantat. cineva sa-l trezeasca pe vadim!

A existat o singura firma vendoare de mici & stuff si (practic) o singura marca de bere. Tine probabil de pilele pe care le ai la consiliul local. a fost bine si asa, soarele si iarba (aia verde) sunt gratis. cea mai buna dovada a faptului ca festivalul acesta are un aspect comunitar e ca realizezi la un moment dat ca recunosti incredibil de multa lume pe care n-o cunosti dupa nume. ciudatii locali apar punctual. preferata noastra e o fetita de vreo saispe ani care apare intotdeauna machiata in alb (sau nu doarme noptile?) imbracata ca un transsexual ce cocheteaza cu dementa sau supradoza. „gotic”, adica. danseaza singura. anul asta a venit si unul dintre cersetorii locali, cu tot cu scaunul sau cu rotile.

Este festivalul organizat amatoristic si in acelasi timp arogant, fara respect pentru public si muzicieni in acelasi timp? bineinteles. in ultima seara, numita formatie maghiara, headlineri anuntati, trebuiau sa cante intre 10 si 11 (ora la care muzica trebuie oprita). numai ca, la zece si un sfert se tarasc pe scena dinozaurii scenei muzicale aradene (exista asa ceva? in mod paradoxal, nu), membri ai unei formatii de muzica usoara care a luat pesemne nastere din singurul motiv ca un anume virgil iuga se crede jon lord in fanteziile sale erotice de senectute. astfel ca, la unspe si un sfert apar pokolgep – unii au venit de departe sa-i vada – si anunta in mod halucinant ca li s-au acordat 15 minute de show. spre lauda lor, au facut din ele 35. in general, timpul acordat trupelor depindea de relatiile pe care le au cu personajul respectiv (iuga). gimegod au pierdut din asta, altii, al caror nume nu merita amintit, au cistigat. noi am injurat printre dinti.

In prima zi au cantat Luna Amara, pe care i-am asteptat a lot, acuma cu noul abum. iata parerea inevitabila: cred ca albumul reprezita pentru ei un breakthrouh artistic si, sa fim seriosi, nu difera chiar asa de mult de maniera lor mai veche de a face muzica. rosu aprins, albastru? ce sa zic, in varianta unplugged chiar si gri dorian ar fi putut intra pe noul album. mara a si intrat. sper ca peste cativa ani o sa reuseasca sa imbine aceasta nou-gasita maistrie cu riffuri mai musculoase. am fost curios cum vor sa combina materialul nou cu cel vechi. au facut-o simplu: au impartit showul in doua, nou-vechi. in prima parte au cantat cam jumate din noul album. cred ca la floodmoses unii si-au pierdut rabdarea. dar au fost deadends, chihlimbar si hunt the wire, cele mai bune piese de pe album, in ordinea asta. (adica, asta e ordinea bunatatii lor). cele doua parti ale concertului au avut in comun o investitie incredibila de energie si emotie. in forma asta, performanta lor nu a mai fost egalata de nici o trupa a festivalului. luand in considerare si proiectiile ce au insotit concertul (filmulete artistice, imagini cu protestatari din moldova si cu aberatii familiare din romania) se poate spune ca au avut showul cel mai impresionant in trei zile cu mult amatorism.

In aceeasi seara, mihnea- Luna Amara a cintat si cu The Others, pe care ii respectam deoarece canta funk in romania. da, si in prima zi au mai cantat Grimegod, pe care ii respectam deoarece persevereaza de atatia ani si de care ne place deoarece canta fain, indiferent ca sunt sau nu din arad. de anul trecut si-au facut rost si de o cantareata, care nici nu arata rau, nici nu canta rau. gluma serii a fost un anume trond holder (?) pe care l-au importat de cine stie unde si pe care au incercat sa ni-l vanda ca „unul dintre primii 20 de chitaristi din lume”. nu a fost el de vina (sper). oricum, si-a facut treaba corect si a avut atata umor cat sa cante andrii popa cu un accent cine stie de unde.

A doua seara a fost deschisa (de fapt, s-ar putea sa fi fost a doua trupa) de Peet din pecs parca, foarte profi, rock alternative-funk, cel putin asa a sunat la prima auditie. au tras si un another brick in the wall foarte percutant. in categoria importurilor intra si loading data, care n-or fi cea mai cunoscuta formatie din lume, dar la cat sunt de cooool ar putea foarte bine sa fie. asta se refrea la atitudine, nu la muzica. e cool si aia, de altfel. provine de la kyuss si qotsa.

Trigger au aparut din serbia si au facut ceva ce se numeste veni, vidi, vici. nu-i cunostea nimeni si au mai cantat si in sarba, dar au cantat atat de bine – tehnic vorbind – atit de complex, incat a fost o placere sa-i asculti. au cantat cu o fata, mai putin aratoasa decat mao-grimegod, dar si mai putin timida. strict la nivel de heavy metal (gotic-progresiv) au fost no.1 al festivalului.

in seara a doua, ultimii au cantat Celelalte Cuvinte. Celelalte Cuvinte sunt o trupa pe care trebuie sa-i respecti. de exemplu, deoarece deschid un concert cu o piesa instrumentala. deoarece scot un album la cinci ani, dar ala e mai lucrat decat aproape orice material muzical produs in Romania. in acelasi timp, celealte cuvinte sunt o trupa care isi savuraeza cam prea mult clasicitatea. daca esti David Gilmoure sau yes poate ca merge si asa. cc nu sunt nici una nici alta. hai, baieti, inca n-ati murit! prin comparatie cu luna amara aratau cam asa.

In a treia seara au cantat Subscribe (din ungaria) si nimic nu se compara cu ei. nimic. cine ii cunoaste dupa albume (eu) nu isi poate inchipui de ce sunt in stare live. dezlantuire totala, haos absolut (pe o scena de max 4 m patrati), dar un haos perfect organizat. oricum, s-au aflat intr-o stare de gratie (permanenta?), vocalistul Bálint procedand la cele mai riscante figuri – sa sari sus si jos pe o banca de aceea de lemn lata de 30 de cm cu doua picioare de metal pliante nu e putin lucru! – din care scapa de fiecare data teafar. Ca Subsribe e in prima linie a muzicii metal internationale (mondiale, universale) e clar. metal nu e nici cel mai bun cuvant. live au sunat in acelasi timp mai dur si mai jazzy decat pe CD.

Altar au reusit performanta sa nu para banali dupa Subscribe. au fost ajutati si de cel mai curat sound al celor trei zile. asta cum le-a iesit?

Festivalul s-a terminat cu un fiasco numit Pokolgep. ma rog, poate fiasco e mult spus, dar a fost un sfarsit lipsit de glorie. cu toate ca putinul metal de moda veche, NWOBHM, FWOHHM (first wave of hungarian heavy metal) pe care ni l-au servit a sunat foarte placut in noaptea de mai. luand in considerare imbecilitatea absolut incredibila a organizatorilor, nu are sens sa ne intrebam cum ar fi sunat pokolgep daca...

Cronica scrisa de the guru pitka pe Blogul sau de pe METALHEAD

Pot ajunge oficial la zona de Cronici de Albume sau De Concerte si cronicile voastre daca le postati pe blogurile personale de pe METALHEAD. Tot ce trebuie sa faceti e sa aveti cont, sa fiti logati iar din meniul din drepta sus sa selectati Blogul Meu (la Optiunile mele). Spor si felicitari celor care au scris !



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: