Interviu cu Alternosfera in prag de Metalhead Awards

de Cristi Nedelcu

Interviu cu Alternosfera in prag de Metalhead Awards


In prag de METALHEAD Awards si de sold out, am povestit cu Alternosfera despre anul trecut si despre planurile de viitor. Va invitam sa cititi interviul mai jos:

Salut Alternosfera! Eu va stiu din 2005 (parca) atunci cand am fost la lansarea din Club A a Orasului 511 unde datorita fizicului total neimpresionant am reusit sa ma strecor pana in primele randuri. Cum s-a schimbat Alternosfera in acesti 10 ani?

Marcel Bostan: Alternosfera a crescut, s-a autocizelat. Acum suntem in prima faza a maturitatii. Deja stim ce vrem, unde mergem si ce trebuie sa facem pentru asta! Cit priveste aspectul fizic, trupa s-a schimbat, au avut loc modificari de componenta, cineva a plecat, cineva a venit, cineva a revenit. In tot acest timp, credem ca am avut o dinamica pozitiva de dezvoltare. Poate uneori cu un randament mai scazut, dar asta doar ne-a motivat sa mergem inainte.

2. Care e secretul formulei stabile a trupei? In ultimii 10 ani au aparut trupe si au disparut la fel de brusc dupa doar un album. Alternosfera e asa cum o stim de atata vreme.

MB: Nu exista niciun secret. In primul rand, in acesti 15 ani de activitate muzica a devenit meseria noastra. Ceea ce facem noi, o facem cu atitudine, dragoste, cu daruire de sine. ”Secretul” este sa nu stai pe loc, sa fii in continua dezvoltare, sa cauti noi cai si solutii. Si asta ar trebui sa fie o regula, nu un secret. Daca ar fi sa parafrazam cunoscutul slogan, atunci ”secretul” nostru ar fi – Stabilitate prin diversitate.

3. Cred ca sunteti una dintre trupele care canta in limba romana cu cele mai multe aparitii discografice si mai ales cu albume de succes de la primul la ultimul. Cum compuneti? Cum va vine inspiratia? Care e procesul vostru, ca trupa?

MB: Noi nu avem o solutie standard pentru crearea pieselor. Daca la inceput de drum o piesa se nastea in mare parte in procesul de repetitie, in prezent, cunoscand mult mai bine anatomia fiecarui instrument, putem crea o piesa interpretand-o doar la chitara acustica si totodata avand toata orchestratia in minte. Un avantaj consta in posesia studioului nostru personal, ceea ce ne ofera posibilitatea sa inregistram practice orice idee muzicala noua. Orice repetitie se poate finaliza cu o inregistrare. Deseori, apare doar carcasa piesei, linia melodica, dupa care o imbracam in aranjamentul cu chitari si clape. Nu exista o regula standard dupa care se scrie muzica noastra, totul vine de la sine, asa cum simtim la momentul potrivit.

4. Ce rol are poezia in compozitiile Alternosfera? Absolut toate versurile pieselor pot face parte foarte frumos dintr-un volum de poezii iar cine nu stie trupa nici nu s-ar gandi ca au fost puse pe muzica deja.

MB: De la bun inceput, nu am avut drept scop sa avem un anumit stil de versuri. Ceea ce stiam noi era modul in care trebuie sa sune o piesa, dar niciodata nu ne-am gandit sa punem intentionat accentul pe versuri. Alternosfera nu poate avea texte simple, dar nici sa le complicam cu buna stiinta nu ne-am dorit. Textele noastre sunt intr-adevar foarte concentrate, coagulate, dar asta este ceea ce simt, felul in care imi curg gandurile. La moment, cred ca mai multa lume asculta Alternosfera anume pentru versuri decat pentru muzica sau pentru combinatia versuri/muzica.

5. Ati castigat pentru al doilea an consecutiv “Best Romanian Alternative Rock Band” la METALHEAD Awards. Asta se datoreaza in primul rand activitatii voastre concertistice dar si fanilor care va urmeaza peste tot. Ati umplut de 3 ori Arenele Romane doar in 2014. Care e secretul? Multe trupe daca ajung sa cante prea des, abia ajung sa mai umple un club.

MB: Nici aici nu exista un secret. Atat timp cat faci totul sincer, cu daruire de sine, fara a-ti modifica sistemul de valori in favoarea beneficiilor materiale, vei avea un feedback la fel de sincer si pe masura, dupa cum il are Alternosfera. Faptul ca exista persoane care fac turism muzical de la un concert la altul, precum si numarul mare de persoane care ne urmaresc pe retelele de socializare se datoreaza in primul rand sinceritatii noastre si faptului ca Alternosfera niciodata nu a fost un proiect comercial, desi latura comerciala a existat tot timpul, dar nu a prevalat niciodata asupra artei!

6. Ce inseamna 511? Ce e 511? Stiu ca in SUA 511 e numarul international pentru informatii despre calatorii

MB: Da, 511 este si codul pentru apeluri telefonice internationale in Lima, Peru. De fapt 511 a fost numarul garajului in care Alternosfera a repetat pentru foarte mult timp. Nu este prima sala de repetitii, cum se vehiculeaza in unele surse. Este prima ”casa”, care a fost facuta cu manile noastre, casa in care singuri am facut reparatie si unde s-au nascut piese precum ”Wamintirile”, ”Vreau sa-mi dai”, de fapt practic tot materialul din albumul 511 a fost conceput acolo. Si daca multe trupe prefera sa intituleze primul album cu denumirea formatiei, noi din start am stiut ca trebuie sa avem o denumire separata pentru album. Garajul cu numarul 511 era micul nostrul orasel, oraselul Alternosferei in trei nivele.

7. Stiu ca trageti din greu pentru un nou album Alternosfera. Va fi diferit de cele de pana acum? Daca da, cum? Stiu ca sunteti secretosi de gen si bine faceti dar speram totusi la cateva hint-uri.

MB: Cred ca este exagerat sa spunem ca tragem din greu. Este un proces continuu pentru noi. Inregistram si lucram la piese noi atunci cand ne vine inspiratia, daca nu este, atunci bem ceai sau facem repetitii. Cea ma buna decizie pentru acest album a fost limitarea evenimentelor la care sa participam, am oprit bookingul pentru o anumita perioada. Dar in lumina ultimelor evenimente si fiindca tot am stat de doua luni in studio, am decis sa reluam activitatea concertistica pentru a ne mai dezmorti putin in scena alaturi de fani. Acest album este partea a 3-a, cea finala, a proiectului ”Epizodia”, si va contine 14 piese. Speram ca la finisarea acestui album fiecare ascultator va putea intelege forma si starea de spirit in care se afla trupa la momentul dat. Totodata, ascultand toate cele 3 parti ascultatorul va simti dinamica dezvoltarii si starile trupei de la ”Virgula” pana la partea a 3-a. Cred ca dupa lansarea acestui album va fi foarte interesant sa asculti consecutiv toate cele 38 de piese din cele 3 parti, fiecare piesa purtand o emotie si/sau o istorie in spate.

8. Vreo sansa vreodata de un concert Alternosfera acustic / semiacustic ? Nu m-am documentat prea bine asa ca s-ar putea sa fi fost si sa nu fi aflat de el! Merge adaptat soundul vostru exploziv pe o atmosfera mai lenta?

MB: Nu cred ca este corect sa spunem ca o trupa are un anumit sound bine-stabilit. Alternosfera nu are un sound exploziv. Exploziva poate fi energia noastra. La baza oricarei piese exista compozitia muzicala si armonia. Asta daca excludem trupele care canta un metal mai greu, unde accentul se pune pe partea tehnica a interpretarii. Toata muzica noastra a fost compusa sau la pian sau la chitara acustica. Noi nu suntem trupa care are la baza riff-ul de chitara. Pana acum nu am fost implicati intr-un proiect mai serios acustic din simplul considerent ca toate repetitiile noastre au loc cu instrumente acustice si asta nu ar fi o chestie mai speciala. Dupa pauza pe care am avut-o intre anii 2007-2011, am acumulat atat de multa energie incat ne temem ca un proiect acustic ne-ar scoate din ritm. In alta ordine de idei, In ultimul timp exista un trend urmat de trupele din Republica Moldova si Romania: fac un program acustic pentru a atrage oamenii la un nou concert. Noi lasam aceasta idee pentru un viitor putin mai indepartat atunci cand vom fi dornici de noi experiente. Daca si vom face un concert acustic acesta nu va consta din a canta piesele vechi in trei chitare acustice, dar va fi un concept amplu cu o orchestra simfonica mare, cu orchestratii bine gandite si puse la punct. Am onorat de cateva ori invitatiile prietenilor nostri de la Radio Guerilla la cateva sesiuni semi-acustice, ceea ce in mare parte a constat in interpretarea pieselor fara sunet distorsionat.

9. Ultima intrebare: Unde vedeti Alternosfera peste 10 ani? Dar peste 20?

MB: Imi este destul de complicat sa spun unde va fi Alternosfera peste 10 ani. Cu siguranta vreau sa fim la fel de neinsetati de muzica, arta si procesul de creatie. Tot in scena, impartind ce avem mai bun cu fanii nostri. Si sper, ca mult mai adecvati si echilibrati decat tineretul care o sa calce pe urmele noastre.

Morrison vs AlternosferaDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook