Biografie AmorphisAmorphis

Genuri muzicale:
MelodicFolk metalGothicDeathDoom

Trupe similare:
Sepultura  Nightwish  Bucovina  Evanescence  Tarja Turunen  Epica  In Flames

Formatia finlandeza Amorphis a fost infiintata de Jan Rechberger, Tomi Koivusaari si Esa Holopainen in 1990. Initial, stilul prestat de trupa a fost death metal, ulterior evoluand spre alte genuri, ceva mai melodice.
Una dintre caracteristicile formatiei consta in faptul ca foloseste poemul epic national finlandez Kalevala ca sursa de inspiratie pentru versurile si temele pe care le abordeaza.
La scurt timp de la infiintare Amorphis semneaza un contract cu casa de discuri Relapse Records, unde apare albumul de debut intitulat "The Karelian Isthmus" (1992).
Albumul este urmat de un EP intitulat "Privilege of Evil".
Anul 1994 aduce cel de-al doilea material de studio al finlandezilor, intitulat "Tales from the Thousand Lakes", un album-concept bazat pe tematica Kalevalei. Albumul are un succes imediat si rasunator. In ciuda acestui fapt, claparul Kasper decide sa paraseasca trupa. Locul acestuia este luat de Kim Rantala. Jan este inlocuit de Pekka Kasari (ex-Stone) si chiar inainte de a incepe inregistrarile la cel de-al treilea album, este cooptat un al saselea membru, vocalul Pasi Koskinen.  
"Elegy" apare in 1996, primul album cu Pasi la voce alaturi de Tomi. Tematica albumului este inspirata de acesta data de o culegere de poezie populara finlandeza intitulata Kanteletar.
In 1999 apare "Tuonela", care nu are aproape deloc voce growl, partea vocala fiind interpretata doar de Pasi.
"Am Universum" este lansat in 2001. Este un album mai experimental, considerat cel mai psihedelic din discografia finlandezilor. Contractul celor de la Amorphis cu casa de discuri Relapse Records se incheie dupa aparitia acestui album.
"Far from the Sun" este produs in intregime de Amorphis, care se reuneste cu bateristul original, Jan Rechberger, deoarece Pekka Kasari paraseste formatia pentru a se dedica familiei. Albumul din 2003 este mai heavy si in acelasi timp orientat spre folclor.
Dupa aparitia acestui album, Pasi este inlocuit de Tomi Joutsen. Impreuna cu noul solist, trupa pleaca in turneu, dupa care se concentreaza asupra unui nou material. In februarie 2006 apare "Eclipse".
In mai 2007, Amorphis dezvaluie tracklist-ul viitorului album, al carui titlu este "Silent Waters", care va fi lansat pe 31 august 2007 in Europa.


Stil: melodic death/doom metal, progressive metal


Componenta:
Tomi Joutsen voce
Esa Holopainen chitara
Tomi Koivusaari chitara
Niclas Etelavuori bass
Santeri Kallio clape
Jan Rechberger tobe

Discografie:
The Karelian Isthmus (1992)
Tales from the Thousand Lakes (1994)
Elegy (1996)
Tuonela (1999)
Am Universum (2001)
Far from the Sun (2003)
Eclipse (2006)
Silent Waters (2007)
AMORPHIS
www.amorphis.net
www.myspace.com/amorphismusic