Cronica Amorphis - Eclipse

de Morrison

Cronica Amorphis - Eclipse
O ameoba. O ameoba, care se foloseste de capacitatea sa de a'si schimba forma, ramanand, totusi, ameoba. O ameoba intr'o forma intotdeauna noua, dar cand te uiti la ea, iti dai seama ca numai ameoba poate fi. O ameoba, ca oricare alta, amorfa.

Metafora asta a fost sclipirea mea de geniu pe februarie 2006. Dupa cum va asteptati, ma refer la albumul pe 2006 al celor de la Amorphis, album fara vocalistul P. Koskinnen. Desi nu a fost printre fondatori, vocea acestuia devenise un trademark al trupei. Se putea, astfel, o revenire a trupei?

Eh, uite ca da. Esa Holopainen si Tomi Koivusaari, singurii membri fondatori ramasi, l'au gasit pe Tomi Joutsen, un artist tanar, mare fan Amorphis, un muzician care vroia sa readuca in muzica trupei acel contrast intre vocea calma si cea extrema, un vocal care a avut dificila misiune de a'i lua locul unui predecesor greu de egalat. In fine, un vocal care, asa cum sugereaza si titlul albumului, a eclipsat pe cine a trebuit sa eclipseze, ca sa convinga de noua directie din muzica finlandezilor.

Death metal, heavy metal si rock progresiv.cam in aceste tipare se invarte domnul Joutsen, continuand povestea eroului popular Kullevro, tema inceputa acum 12 ani, pe Tales From The Thousand Lakes. Odata cu vocea de death metal, se intoarce si varietatea compozitionala.

Nu se poate spune despre nici o piesa de pe acest album ca apartine vreunui gen muzical, fiecare avand pasaje psihedelice de clape, chitari acustice, riff'uri grele cu sound'ul de chitara innecata, tipic Amorphis, solouri melodioase si, in final, performante admirabile in sectiunea ritmica, dorita unui bassist si a unui tobar care, fara a fi vreodata in prim-plan, isi fac treaba excelent, partiturile lor fiind dificil de interpretat.

Acum trebuie sa notez piesele favorite: "House of sleep" ( pianul confera o latura mai "tandra" muzicii, ceva ce eu nu am mai intalnit la Amorphis pana acum), "Perkele (God Of Fire)" si "Empy Opening". Ar mai fi "Two moons", "Brother Moon", "The Smoke", "Born From Fire", "Leave's Scar", "Shame Flesh", "Under A Soil And A Black Stone", "The Smoke" si piesa-bonus "Stonewoman". Cam atat de mult imi place mie ultimul album de la Amorphis.

AMORPHIS
www.amorphis.net
www.myspace.com/amorphismusic

Ozzy
Nota: 10/10

Tracklist:

1. Two Moons
2. House of Sleep
3. Leaves Scar
4. Born from Fire
5. Under a Soil and Black Stone
6. Perkele (The God of Fire)
7. The Smoke
8. Same Flesh
9. Brother Moon
10. Empty Opening
11. StonewomanDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: