Parerea mea: An Theos (folk metal dacic)

de Morrison

Parerea mea: An Theos (folk metal dacic)


Parerea mea continua cu o descoperire personala destul de noua, An Theos. Desi trupa exista de prin 2010, recunosc ca am ascultat-o doar acum cateva luni si m-am bucurat din doua motive: primul ca abia acum apuc sa scriu despre ei ca am inventat "parerea mea" si doi, ca s-a mai gandit cineva in tara noastra sa abordeze un stil metalic in crestere in Europa si care incet, incet, trece si oceanul si are succes acolo.

An Theos abordeaza un folk metal cu influente epice care combina elemente traditionale romanesti cu muzica metal, un fel de Eluveitie sau Finntroll din Carpati sau un fel de "Negura Bunget dansabil cu viori" :) (parca vad ca ma vor cita)

Ce-mi place la An Theos? Trupa are site profi, facut cum trebuie, complet, are logo pe felie, canta pe unde poate si credeti-ma, e complicat sa duci 8 oameni plus probabil un sunetist in turneu (au cantat si in Italia, Cehia si Ungaria). Au lansat si un maxi-single (cum s-ar zice) intitulat Chemarea Strabunilor.

In concluzie imi place ca fac totul unitar, urmeaza un pattern, nu se abat de la drum si stiu clar ce vor sa cante si sa comunice. Totul e impachetat cum trebuie. Din punct de vedere muzical imi place ca stiu sa faca pauze in piese exact cand trebuie si lasa loc metalistului sa dea din pleata dupa ce a cantat alaturi de trupa. Solistul e carismatic si comunica destul de bine cu publicul iar vioara se pupa perfect pe piese si nu lasa impresia de "au bagat si astia o vioara acolo ca e cool".

Coregrafia scenica e un mare plus si sper ca in timp sa evoluze in niste productii superbe pentru ca loc e si muzica se preteaza.

Ce nu-mi place la An theos? Nu are treaba neaparat cu ei si cu mine: ca am facut lineup-ul la METALHEAD Meeting din septembrie si nu i-am bagat sa cante cu Finntroll si Paradise Lost, pentru ca se potriveau la fix cu trolii pe scena. Din punct de vedere muzical, ar trebui sa varieze putin pe piese mesajul si "voiosia", s-o lase uneori la coada si sa bifeze si ceva mai adanc. Nu de alta, dar asa pot atinge si un alt segment de public. Parca piesele au nevoie si de niste pasaje mai dark care se potrivesc mult mai bine cu stilul abordat si i-ar face mult mai vandabili afara.

Ca mesaj, pe anumite piese, mesajul cu influente "dacice" parca nu se pupa bine cu pasajele din muzica populara uneori prea vesele si care dau ca nuca in perete, dar poate e o treaba de gusturi si in timp vor coafa mult mai bine influentele folclorice.

Pentru o trupa care canta de 3-4 ani, e extraordinar ce a iesit. Cu siguranta e o trupa de urmariti !

Va las cu Bratul de Fier iar live ii puteti vedea la Artmania in cateva zile.

Ma inclin,

MorrisonDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook