Anti-Flag - The People Or the Gun

de Brashvox Attila

Anti-Flag - The People Or the Gun

Anti-Flag a fost infiintata la Pittsburg (Pensylvania) de Justin Sane (voce, chitara), Path Thetic (tobe) si Andy Flag (bas, voce) in 1988. Cu toate acestea, pana in 1993 trupa a trecut prin repetate schimbari de componenta si debutul discografic, "Die For the Government" a aparut abia in 1996.

Trupa abordeaza un Punk Rock cu influente de Heavy Metal cu iz britanic, pentru cunoscatori ceva asemanator trupei English Dogs. Dupa al doilea disc, „Their System Doesn''t Work for You” (1998), Andy paraseste trupa si componenta se stabilizeaza in 1999 cu venirea lui Chris Barker (voce, bas) si trecerea de la bas la chitara a lui Chris Head. Urmeaza sirul albumelor „A New Kind of Army” (1999), „Underground Network” (2001), „Mobilize” (2002) si „The Terror State” (2003) scoase la diferite case de discuri independente ca urmatoarele doua discuri sa fie lansate de o casa de discuri multi-nationala, RCA. „For Blood and Empire” (2006) si „The Bright Lights of America” (2008) n-au produs vanzarile preconizate de casa de discuri, baietii n-au putut fi pieptanati si parfumati, nu au devenit mai Pop sau mai Indie si noul material ce urmeaza sa fie lansat pe data de 9 iunie, va apare sub egida SideOneDummy Records, o casa de discuri axata pe produse Punk, Ska si Hardcore, label la care s-a transferat recent si trupa Goldfinger.

„The People Or the Gun” contine 10 piese plus un bonus „ascuns” intr-o abordare directa si energica, o alternativa incitanta la oferta coplesitoare de Pop-Punk si plastic cu care suntem bombardati. Baietii nu sunt nici „corecti din punct de vedere politic”: sunt aspru criticati pentru mesajele lor anti-capitaliste si asa numita „atitudine anti-Americana”. Asta ii face mai simpatici pentru un batranel ca mine, sictirit si plictisit de deseurile pe care smecherii din Vest le exporta si noi, fraierii din Est, le inghitim fara sa clipim si mai spunem si „sarut-mana!”.

„Sodom Gomorrah Washington D.C. (Sheep in Shepherds Clothing)” explodeaza direct si sanatos direct in fata ascultatorului, riffurile simple, dar cu tais, ritmul alert, vocea aspra, dar melodica, refrenul si micile ruperile, te iau cu tine ca un val. „The Economy Is Suffering, Let it Die" ridica usor piciorul de pe acceleratie, este o piesa mai asezata si mai traditionala in contextul Punk-ului „made in California”, textul e de actualitate si nu cred ca vom auzii piesa la radio si nici nu o sa fie clip pe MTV, cu toate ca piesa are toate atuurile unui imn: „we’re so f****d”. „The Gre(a)t Depression" combina cu stil orientarea usor Metalica cu Punk-ul insorit ca „We Are the One" sa readuca spiritul de lupta, aminteste din nou de English Dogs si genialul lor album „All the World’s A Rage”.

Pare cliseu, dar corurile si repetatele „ooo-ooo”-uri, mesajul de unitate, suna bine, sincer. „You Are Fired (Take this Job Ah f**k It)" intr-un minut spune exact ce scrie si-n titlu. „This Is the First Night" are refren puternic, poarta amprenta Punk-ului american a la Nicotine sau Me First And The Gimme Gimmies, este o piesa cantabila si un moment mai relaxat. „No War Without Warriors (How Do You Sleep?)" revine la elementul Rock/Metal, chitarele furnizeaza riffuri sanatoase, ritmul este apasat si accentuat ingenios. „When All the Lights Go Out" creste armonios, aminteste de momentele bune de pe primele discuri ale celor din The Offspring. „On Independence Day" incepe cu basul fuzzat si infundat, chitarele puncteaza cu toba, la refren aminteste putin si de Motorhead era „Ace of Spades”. Finalul cu „The Old Guard" este un alt imn Punk-Rock care rotunjeste si inchide albumul frumos. Imi era dor de un astfel de disc, e nevoie si de produse ce nu tin cont nici de moda, nici de tendintele impuse de media. Este un material sanatos si merita sa sapati dupa toate cele 9 discuri ale baietilor. Albumul apare oficial pe 9 iunie, vizitati pagina MySpace al formatiei.

Nu impartasesc ideile de stanga, dar acest disc imi place si trec cu vederea acest aspect. Din America Socialismul se vede altfel…

Cronica scrisa de brushvox pe Blogul sau de pe METALHEAD

Pot ajunge oficial la zona de Cronici de Albume sau De Concerte si cronicile voastre daca le postati pe blogurile personale de pe METALHEAD. Tot ce trebuie sa faceti e sa aveti cont, sa fiti logati iar din meniul din drepta sus sa selectati Blogul Meu (la Optiunile mele). Spor si felicitari celor care au scris !Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:

Înscrie-te la newsletter


Like us on Facebook