Cronica Arch Enemy - Rise Of The Tyrant

de Morrison

Cronica Arch Enemy - Rise Of The Tyrant

Undeva pe la inceputul lunii iulie, Michael Amott a declarat ca noul album Arch Enemy, va fi o capodopera, un mix intre melodic si brutal. Partial a avut dreptate. Noul material, intitulat Rise of The Tyrant, exclude acele mici experimente de pe Doomsday Machine si cu siguranta, imbina elemente clasice, inclusiv cateva pasaje melodic power. La capitolul productie, totul se incadreaza in standardul 2007.


Arch Enemy


Intradevar, materialul este mai melodic decat precedentul. Presarat cu multe solo-uri de power, groove precum si elemente de death clasic, Rise of the Tyrant devine un album de top, inca de la prima piesa. Se pare ca Angela a decis sa renunte la experimente. Vocea este foarte directa, incadrandu-se in tiparul death/trash. Desigur, avem aceleasi efecte de productie, atat pe voce, cat si pe chitara.

Ce mi-a placut este ca Gossow s-a implicat foarte mult in acest material. Pe partea vocala, se simte un interes major, mai ales pentru ca poti auzi cum artista isi expune vocea la maxim. La capitolul

versuri

observam cateva imbunatatiri.

Putem considera ca Rise of the Tyrant este un album concept. Titlul este intr-o stransa legatura cu povestea lui Gaius Caligula. Multi il considera pe Gaius drept un tirant, datorita cruzimii, extravagantei precum si a perversitatii sexuale.

Frederick Nordstrom isi face simtita prezenta. Unul din cei mai buni producatori din Suedia, acesta a colaborat cu At The Gates, In Flames, Dark Tranquility sau Opeth.

Rise of the Tyrant confera un sentiment de siceritate, cel putin pe plan muzical. Este organic si este pur. Angela a capatat mai multa personalitate si mai multa emotie.

Intro-ul albumului este foarte bine ales. Discul incepe in forta cu Blood On Our Hands, compozitie ce include multe elemente brutale, dar si pasaje de power melodic, un lucru destul de inedit pentru Arch Enemy. The Last Enemy, prezint un schelet compus dintr-o structura destul de uzuala. Insa punctul de interes consta in solo-uri si compozitii melodice.


Arch Enemy


Inceputul lui I Will Live Again pare mai degraba extras dintr-o piesa Mtv si este probabil singura piesa de pe album, ce nu a reusit sa ma atraga. In This Shallow Grave prezinta cateva elemente de metalcore, in special pe partea de chitara. Revolution Begins este mai degraba un imn. O Piesa perfecta pentru concerte, asta datorita structurii.

Rise of the Tyrant, piesa ce da titlul albumului, prezinta un pasaj extras din filmul Caligula (1979): "I have existed from the morning of the world and I shall exist until the last star falls from the night. Although I have taken the form of Gaius Caligula, I am all men as I am no man and therefore I am a God.".

Asa cum ma asteptam, este una din cele mai bine structurate piese de pe material. The Day you Died este o continuare perfecta, ce prezinta un vag sentiment de melancolie. Sincer, mi-a adus aminte de o compozitie a italienilor de la Novembre. Urmeaza o piesa instrumentala, foarte bine lucrata. Confera acelasi sentiment cu care ne-am obisnuit.

Ceva influente din cantece eroice, folosite mai degraba pentru momente de tristete, s.a.m.d. Night Falls Fast imbina foarte bine influente metalcore cu cele de melodic (Arch Enemy vor pleca in turneu cu Machine Head, Shadows Fall si Trivium). Ultimele doua piese, The Great Darkness si Vultures, reprezinta o incheiere foarte bine structurata, cu foarte multe elemente de sweedish death.


Arch Enemy


Drept urmare, nu pot spune ca Rise of the Tyrant este o capodopera. Pentru asta ar trebui sa ii dau nota maxima. Insa este un material foarte sincer, ce prezinta o trupa aflata intr-o continua evolutie. Un mix (aproape) perfect intre brutal si melodic. Angela a evoluat foarte mult, in special pe plan liric. Rise of the Tyrant este un album cu personalitate si cu siguranta merita ascultat, in special daca optati pentru un stil mai modern.

ARCH ENEMY
www.archenemy.net
www.myspace.com/archenemy

Fane
Nota: 9/10

Tracklist:

Blood on Your Hands
The Last Enemy
I Will Live Again
In This Shallow Grave
Revolution Begins
Rise of the Tyrant
The Day You Died
Intermezzo Libert
Night Falls Fast
The Great Darkness
Vultures
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: