Kruna Pratar ARCTURUS : Spectacolul Simfoniilor Infernale

de Ana-Maria Gavrila

Kruna Pratar  ARCTURUS : Spectacolul Simfoniilor Infernale


Kruna Pratar – Arcturus : un vis implinit al multora care, de ceva ani, s-au prins cu indarjire de speranta – firava as zice – de a-i mai vedea live prea curand. Vestea ca formatia se va reuni pentru cateva concerte nu a putut decat sa ii bucure pe fanii norvegienilor.

Nu pot sa nu simt ca am trisat un pic timpul, ca am asteptat mai putin decat ceilalti, dar in acelasi timp – afland de ei mai tarziu – am ratat „surpriza” descoperirii noilor materiale, luandu-le ca un tot unitar.

„La Masquerade Infernale” a fost primul meu contact cu ARCTURUS, material mentionat ca influenta majora in stilul muzical al unei formatii tinere de Avant-Garde Metal (Deh!). Un album in care ritmurile hipnotice evoca un Vaudeville horific, cu tot felul de personaje obscure. Asa ca, in ziua concertului, am tot dat tarcoale Redutei, cu o nerabdare copilareasca, sperand sa aud interpretate macar cateva din piesele mele preferate.

ARCTURUS nu inseamna doar un grup de muzicieni de valoare reuniti din dorinta de a incerca limitele genului – desi simpla rostire a numelor lor starneste reactii pozitive –, ci artisti care au dat o noua dimensiune experimentului, prin disonante si structuri imprevizibile, propunand un alt univers, ghidat de o filosofie a haosului, a arbitrarului.

„Acum suntem Avant-Garde … asa ca nu ne pasa!” – intr-o traducere aproximativa – este poate o modalitate simpla de a „defini” acest subgen nebun si neconventional al Metal-ului, insa ICS Vortex a stiut cel mai bine sa dirijeze aceasta mascarada infernala pe scena din Brasov.

Cu cateva clipe inainte de a se face accesul publicului in sala, foaierul Centrului Cultural devenise neincapator; locurile s-au ocupat apoi treptat, in timp ce pe ecran erau proiectate videoclipuri ale unora dintre formatiile care vor urca pe scena Dark Bombastic Evening 4, in august. Este unul din lucrurile care imi plac la nebunie la evenimentele Kogaionon/DonisArt. Adaug ca acestea au fost ocupate in mare parte doar de forma, pentru ca am fost cu totii in picioare de cum au aparut pe scena, de la primele acorduri.

Emotia celor din sala a fost pe masura interpretarii „psihonautilor” de la Arcturus, iar inceputul brusc, ametitor, cu „Evacuation Code Deciphered” si „Ad Absurdum”, contrasta vizibil cu atitudinea fireasca, aproape relaxata de pe scena Redutei.

Personal, m-am mai dezmeticit in momentul in care a fost anuntata adaptarea Arcturus a unui poem de E. A. Poe, „Alone” – respir ceva mai linistita, insa doar pentru cateva clipe, intrucat Vortex numeste titlul urmatoarei piese – preferata lui se pare – (si a mea de altfel) „The Chaos Path”. Zambesc. Nu-i rost de-ntoarcere din „haos”.

Simfonia demonica se dezlantuie, universul e recreat din sunetele grotescului, peisajele cosmaresti sunt pictate in culorile mortii – „Demon Painter” si „Hufsa” ne-au condus aici, iar maestrul lor condamna destinele. Vortex are un cuvant pentru fiecare piesa si chiar si pentru noi : suntem minunati, zice el, complet vrajiti, as zice eu, fara nicio clipa de ragaz.

Ultimele doua piese. Fara bis. Si pana sa apuci sa iti exprimi regretul „To Thou Who Dwellest In the Night” incepe - sunt parca hipnotizata, incercand sa surprind fiecare moment, fiecare inflexiune a vocii lui Vortex.

„Raut Og Svart” imi permite sa observ, pentru prima data cred, reactiile publicului, energia care pluteste in aer. La final, i-am privit de la locul meu, pret de cateva clipe, dand mana cu fiecare dintre cei aflati sau veniti special in fata scenei. Am stat totusi deoparte, asezandu-i in gand pe un piedestal cosmic, si am pornit catre Rockstadt, animati de discutii : „… cum a putut sa sune piesa X sau Y”, „… cat de clar se auzea basul”, „… si clapele alea, nene…”, „… si Vortex. Ai vazut?”. Vazuseram cu totii, auziseram cu totii. Sper ca nu vom uita prea curand, „but nobody’s perfect”. Poate doar seara de sambata! Si nu cred ca ma contrazice careva…


Multumim echipei Kogaionon/DonisArt ! Multumim echipei Next Dream Event!

SETLIST ARCTURUS

Evacuation Code Deciphered
Ad Absurdum
Nightmare Heaven
Deception Genesis
Alone
The Chaos Path
Demon Painter
Painting my Horror
Hufsa
Master of Disguise
Hibernation Sickness Complete
Shipwrecked Frontier Pioneer
To Thou Who Dwellest In the Night
Raut Og Svart

Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: