Cronica Arkona - Ot Serdtsa K Nebu

de Morrison

Cronica Arkona - Ot Serdtsa K Nebu

Ot Serdtsa K Nebu este al patrulea album de studio al rusilor Arkona, aparut in octombrie 2007 la Sound Age Production.

Probabil ca multi ati auzit despre Arkona, daca nu datorita pieselor lor antrenante si memorabile, poate macar datorita faptului ca au concertat si in Romania in urma cu cateva zile, alaturi de reprezentantii pagan metalului finlandez Moonsorrow. Ultimul lor album, al carui titlu se traduce Din inima spre cer, este o adevarata calatorie intr-o lume fantastica, inspirata din mitologia Rusiei, care se bucura de multa autenticitate datorita

versurilor

in limba natala a membrilor formatiei, singura in care au cantat inca de la primul lor demo.


Influente din folclorul rus, o sursa bogata, frumoasa si cu multe semnificatii, se regasesc la tot pasul pe acest CD; izvorul de inspiratie pentru Arkona este unul foarte variat si vast, ceea ce se simte in piesele de pe Ot Serdtsa K Nebu. In afara mitologiei ruse, Arkona mai abordeaza si teme caracteristice viking metalului, pe care, daca ascultati piesele, veti vedea ca le prelucreaza intr-o maniera particulara.

Ca stil, albumul nu se deosebeste cu mult de precedentele trei materiale, fiind poate doar putin mai linistit si asezat, partile rapide fiind mai rare.

Piesa self-titled se remarca inca de la prima ascultare. O linie melodica specifica folk metalului, care spre sfarsit se transforma in ceva mai agresiv, vocea solistei Masha capatand accente tipice death metalului. Ot Serdtsa K Nebu este o melodie cu tonalitati usor de retinut, in care bucuria si vivacitatea pe alocuri sunt imbinate cu usoare expresii de tristete. Piesa seamana foarte bine cu Rus, o compozitie de pe albumul de debut al rusilor, Vozrozdenie, ambele fiind dominate de tonalitati extrase din folclorul lor national.


Ot Serdtsa K Nebu este urmata tot de o piesa folk metal, Oy, Pechal-Toska, unde instrumentelor clasice li se adauga cimpoaie. Acestea pot fi auzite din plin si pe parcursul Gutsulka, o compozitie instrumentala.

In a doua jumatate, partile agresive se intalnesc mai des, si stilul Arkona se apropie cu aceasta ocazie de pagan metalul scandinav. Interpretarea vocala isi pastreaza insa particularitatile, vocea Mashei este greu de confundat, poate si datorita faptului ca nu sunt foarte multe formatii female-fronted in acest gen de metal, sau cel putin nu foarte cunoscute.


Nad Propastyu Let incepe cu un solo de chitara ca intro, cu usoare asemanari Moonsorrow si Finntroll, urmat de vocea Mashei, cu adevarat salbatica si aspra, aproape de nerecunoscut.

Slavsya Rus are ceva dintr-un imn, vocea solistei devine dintr-o data grava, desi linia melodica pare compusa anume pentru un cantec de intonat la betie. Titlul se traduce aproximativ prin "Traiasca Rusia!"


Ot Serdtsa K Nebu este un album interesant, desi multi poate ca il vor considera putin ciudat, cu mai multe parti experimentale si mai divers fata de materialele precedente ale rusilor, cu piese pe care daca le asculti live nu le vei uita prea usor.


ARKONA
www.arkona.heavymusic.ru
www.myspace.com/arkonarussia

Cristina
Nota: 8.5/10

Tracklist:

1. Pokrovy Nebesnogo Startsa
2. Goy, Kupala!!!
3. Ot Serdtsa K Nebu
4. Oy, Pechal-Toska
5. Gutsulka
6. Strela
7. Nad Propastyu Let
8. Slavsya Rus
9. Kupala I Kostroma
10. Tsigular
11. Sva
12. Katitsya KoloDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook