10 Elemente chimice interesante

de Chaos Lore

10 Elemente chimice interesante

Cine se gandeste la tabelul lui Mendeleev ca la ceva "cool"? Daca nu v-a placut chimia in scoala sau nu ati mai avut contact cu ea in facultate, probabil ca vi se pare plictisitoare. Dar informatia inseamna putere, sa stii inseamna sa fii "cool".

Apoi, cine isi mai aminteste tocmai din liceu toate notiunile aceastea? (Cine mai este la liceu sa puna mana sa invete! :D )

Chiar daca le stiti sau nu le stiti, cred ca informatiile de mai jos sunt foarte interesante, deoarece contin insusiri incredibile ale unor elemente chimice. Poate si din cauza ca am fost un pic tocilara la chimie in liceu...


10. Mercurul - Hg



Mai este numit si "metalul magic" sau "argint viu". Mercurul este singurul metal in stare lichida la temperatura camerei. Se foloseste pentru termometre, barometre si alte instrumente si este extrem de toxic daca este ingerat sau daca vaporii sai sunt inhalati.

9. Magneziu - Mg



Magneziul este al optulea cel mai abundent element din scoarta Pamantului, desi nu se gaseste in natura in stare pura. Se aprinde usor sub forma de pudra si arde cu flacara alba. Este necesar in peste 300 de reactii biochimice din corpul uman, din care nu trebuie sa lipseasca.

8. Kripton - kr



Kriptonul este prezent in aer in proportie de 1 la 1.000.000. In condtii normale (gaz) este incolor si inodor. In forma sa solida este o substanta alba in forma de cristale cubice. Este folosit pentru a detecta scurgerile din containerele industriale sigilate.

7. Curiu - Cm
Curium


Numit dupa Marie Curie, Curiumul este obtinut din bombardarea Plutoniului cu ioni de Heliu. Este atat de radioactiv incat straluceste in intuneric si emite trei watti de energie sub forma de caldura per gram.

6. Strontiu - Sr
Strontium


Acest metal poate fi obtinut din electroliza sau prin reducerea oxidului de strontiu cu aluminiu in vid. Se pastreaza sub kerosen pentru a preveni oxidarea. Proaspat taiat arata argintiu, insa devine imediat galbui din cauza formarii de oxid. Sub forma de pudra se aprinde instant in aer si da culori incredibile flacarilor, de aceea este folosit la artificii. Este folosit in principal pentru ecranele televizoarelor, cu scopul de a reduce emisia de raze X.

5. Lutetiu - Lu
Lutetium


Acesta este unul dintre cele mai greu de obtinut elemente chimice. Cea mai importanta utilizare a sa este la datarea varstei meteoritilor. S-a propus utlizarea sa la lentile in domeniul litografiei refractive.

4. Clor - Cl
Chlorine Gas


Ce stie toata lumea despre Clor este ca nu trebuie niciodata amestecat cu Amoniacul. Are in rest o gama larga de utilizari: in purificarea apei potabile, la produsele din hartie, vopseluri, textile, medicamente, antiseptice, insecticide, mancare, solventi, mase plastice si altele. Cea mai mare parte din Clorul produs se foloseste la prodele sanitare. In concentratii mari este periculos.

3. Aluminiu - Al
Aluminum


Aluminiul are o gama larga de utilizari in multe domenii (constructii, ambalaje, ustensile etc). Este folosit si in locul sarmei de cupru, pentru ca este mai usor, desi conductivitatea este cu 60% mai mica decat a cuprului. Aluminiul este folosit mai degraba in aliaje, pentru a capata proprietati diferite. Este periculos asociat cu Zirconiul.

2. Zirconiul - Zr

Zirconium

Acesta este folosit in industria chimica si la blitzuri, filamente de bec si altele. Combinat cu diferite alte elemente este folosit pentru magneti conductivi (se considera o componenta importanta pentru generarea electricitatii in viitor), cuptoarele de metalurgie (protejeaza impotriva caldurii excesive) sau sticla si ceramica (material refractant). Aluminium Zirconium din antiperspirante poate duce la cancer.

1. Heliu - He



Daca il inhalam sub forma de gaz ne putem amuza - ne face vocea sa sune ca Donald Duck. Dar asta nu e tot: cand este foarte rece (-271 C) devine lichid si se cheama Heliu II - un superfluid. Interesant este ca se strecoara afara dintr-un recipient pentru a cauta o zona mai calda, sfidand gravitatia.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: