Avem o problema

de Morrison

Avem o problema


Pentru generatia tanara de acum (16-24 de ani) numele mai vechi ale metalului romanesc nu mai inseamna mare lucru.

Un concert cu o trupa de genul asta acum 7-8 ani aducea si 400-500 de oameni oricat ai fi pus biletul, ba chiar si mai multi (am facut noi asta cu mai multe, vorbim din experienta - la BMN-uri pe la jumatatea anilor 2000 aduceam 1000 de oameni doar la trupe romanesti)

In schimb, in zilele noastre, publicul care se incadreaza intre cele doua marje de varsta (adica tinerii) sunt impartiti in trei tabere:

- cei nostalgici dupa perioada "old school" care in special asculta Trooper, Negura Bunget sau Bucovina (orice in zona asta) care sunt trupe bune cu minim 10 si maxim 15 ani in spate care au crescut alaturi de ei cel putin in ultimii 7-8 ani

- poarta sepci, se tatueaza, se imbraca cool, pierceuri si adidasi de firma si merg la concerte mega-underground cu trupe de pe la noi sau de afara in general de hardcore, metalcore, crossover etc.. Asta e o microcomunitate foarte unita, de obicei inchisa doar pentru cunoscatori atat in ale muzicii (da, e muzica foarte complicata, nu oricine o digera/intelege) cat si in ale "modei".

- cei care nu merg la concerte, rockerii de facebook cum le zic eu, care cred ca un like pe clipul preferat al trupei lor inseamna sa fii fan. Acestia nu cumpara nici merch, se inscriu de obicei pe la concursuri unde daca au bafta sa castige vand invitatiile la prieteni pe 3 beri si in general troleaza cam pe oriunde apuca. Atentie la ei ca sunt cei mai periculosi. Multi dintre ei pot trece foarte usor de la ascultat Guns N Roses la Rihanna (nu glumesc, stiu cazuri)

Rockerii care acum 7-10 ani mergeau la trupele a caror cariera sare de 15-20 de ani si umpleau Vikingul sau Utopia la refuz, au facut copii (si burta), familii, au plecat din tara, au joburi, vin prea rupti de oboseala acasa si doar de concerte nu le mai arde. Sau, pur si simplu nu au bani sau merg doar daca vine "Rammstein sau Metallica" in Romania, sau trupa lor preferata de dupa fiord. E perfect normal pana si eu am ajuns sa fac asa in ultima vreme si ma sperie.

Traind intr-o tara cu o cultura muzicala precara, cu doar 23 de ani de contact cu adevarata industrie muzicala, unde inca se dau tepe trupelor, sa nu ne miram daca in 10 ani cea mai dura sau extrema forma de rock care se va asculta in tara asta va fi Vunk sau Vama.

Nu e o gluma.

MorrisonDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook