Beats of Freedom sau: Cum sa rastorni un regim totalitar cu un simplu amplificator

de Chaos Lore

Beats of Freedom sau: Cum sa rastorni un regim totalitar cu un simplu amplificator


Cum poate muzica rock schimba un sistem politic? Poate sa reinvie libertatile personale intr-o natiune totalitara? Cum poate cenzura sa afecteze calitatea versurilor si a sunetului muzicii rock?

Make a Point, impreuna cu Institutul Polonez, va invita joi, 13 octombrie, ora 8pm, la proiectia documentarului Beats of Freedom, o incursiune fascinanta in ritmurile poloneze ale anilor 80, in muzica si amintirile acelor ani, povestite de oamenii care au initiat curentul rock polonez. Alaturi de noi, invitatii speciali Doru Ionescu (relizator Tv specializat in muzica rock), Adrian Plesca 'Artanu' (Timpuri Noi, Partizan), vor discuta in continuarea proiectiei despre muzica rock romaneasca din perioada comunista si similaritatile fenomenului cu cel din alte tari din spatele cortinei de fier.

Stimulata de fenomenul cultural european din anii '80, muzica rock din Polonia scapa de sub control si explodeaza cu o forta nemaivazuta in blocul socialist. Rock-ul isi construieste propria lume, independenta, pe care autoritatile si cenzura nu o pot controla. Muzica se manifesta in pofida tuturor curentelor importante din Polonia, a ideologiei partidului comunist, a Bisericii Catolice si a generatiilor anterioare.

Toate genurile de muzica capata amploare in aceasta perioada, de la formele clasice de rock, reggae, dub, punk, rock, new wave pana la cele mai anvangardiste forme de muzica industriala. Sute de trupe, sute de mii de fani, un circuit subteran de inregistrari, concerte si retele este astfel creat. Intr-o demonstratie de solidaritate cu tineretul polonez, trupe celebre din afara Cortinei de fier viziteaza si concerteaza in Polonia, de la Iron Maiden la Genesis P. Orridge.

Povestit de Chris Salewicz, jurnalist britanic de origine poloneza, Beats of Freedom reda aceste momente remarcabile din istoria recenta a Poloniei. Utilizand materiale de arhiva, regizorii au deconstruit imaginea acestei opozitii tinere, aparent spontane. O opozitie care nu avea nimic de-a face cu politica, fiind in schimb in stransa legatura cu demnitatea si libertatea personala in fata legii martiale, a crizei economice acute si a lipsei de perspectiva.

Produs de: Institutului Adam Mickiewicz, 2010, 78 min.
Scenariu si regie: Wojciech, Leszek Gnoieski.
Subtitrare in limba romana.

Proiectia face parte din seria de evenimente alternative 'Ma Numesc Cartier', organizata de Make a Point in Pantelimon cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National si Youth in Action.

Intrarea libera.
Cand: Joi, 13 octombrie, ora 20:00.
Unde: la Make a Point Postavaria Romana, Sos. Morarilor nr. 1, Pantelimon
Harta: http://makeapoint.ro/point/info_contact_ro.html



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: