Cati bani incaseaza trupele romanesti rock/metal pe concert?

de Buvnitz

Cati bani incaseaza trupele romanesti rock/metal pe concert?


Saptamanile trecute am postat cateva statistici cu privire la sumele incasate de trupele aflate in turnee pe continetul american, pornind de la concerte de club cu 300 de oameni si pana la concerte Slayer si Megadeth care au adunat usor sub 1000 de oameni (!)

Multi cititori s-au aratat interesati de o statistica simila pentru trupele din Romania, unde lucrurile par destul de complicate din punct de vedere al organizatorului dar si al muzicianului, doua tabere cu puncte de vedere destul de diferite.

In primul rand trebuie subliniat faptul ca infrastructura concertelor de club in Romania este una destul de haotica. De ce? Din punct de vedere al clublui si al organizatorului, partea trebuie sa asigure financiar plata sunetului (atat backline cat si sunetist), eventual si om la intrare plus cazare, depinde de caz. Aceste costuri se opresc de obicei din vanzarile de la bar...nu este insa un caz exclusiv. In conditiile in care preturile la barurile unde se canta rock nu sunt deloc exagerate, organizarea unui concert din punct de vedere financiar devine destul de dificila, in conditiile in care la un show de metal strangi o medie de 100 de oameni. Din incasari trebuie platiti si furnizorii, barmanii, paza, chiria, s.a.m.d. Acest detaliu ar fi usor rezolvat in conditiile in care pretul unui bilet n-ar mai fi 15 lei. Insa cine ar plati mai mult de 15 lei pentru o trupa metal din Romania? In acest context, multe cluburi in Romania evita organizarea unui concert tocmai pentru ca pare cel mai logic pas din punct de vedere financiar. Profitul pe o seara normala de club este evident mai mare decat cel pe un concert de 100 de oameni unde consumatia medie este de 25 de lei/om.

Din punct de vedere al muzicianului, aceste detalii sunt deseori omise. De ce? Pentru ca si muzicianul are destule pe cap. Are de platit transportul, are de investit in sala, scule, inregistrari, are eventual de platit sunetistul, muzicienii din trupa, s.a.m.d. Daca toate aceste costuri de productie s-ar trage din incasari, atunci trupa ar ramane cu aceeasi bani ca in vremurile bune, adica banii de o shaorma si taxi. Iar in conditiile in care nu exista vanzare la bar, de ce ar trebui un club sa plateasca - pe langa costurile enumerate mai sus - si transportul plus masa? Este o intrebare pusa din punct de vedere logistic si financiar.

Acum sa luam si cateva exemple. Hai sa zicem Vita De Vie, trupa care inca are priza la concerte. Pretul biletului la VDV a ajuns chiar si la 25 de lei cu o medie de 200 de oameni/show. Insa si Vita De Vie are de platit tehnic, sunetist, transport, oameni in trupa, manager, costuri adiacente, s.a.m.d. La fel ca in cazul a 90% din trupele din Romania, se merge de multe ori pe incasarile din bilete si o suma minima garantata. In cazul Vita De Vie este o varianta sigura si plauzibila.

Alternosfera este o trupa care merge pe sume fixe la mare parte din concerte. In conditiile in care aduni peste 500 de oameni pe show, este una din putinele trupe rock din Romania nerefuzata de cluburi. Tocmai pentru ca un astfel de show aduce profit si notorietate. Acelasi caz si cu Robin And The Backstabbers.

Multe trupe din garda veche a rockului alternativ, trupele pe care le ascultam cu drag la editiile Stufstock sunt acum trupe care merg deseori pe banii de bilete. Cota lor a ramas una stabila, nu a scazut, nu a crescut. Asta nu este insa un lucru neaparat bun. Pentru club sau organizator este o afacere riscanta.

In ce priveste scena metal, lucrurile sunt mult mai complicate. In general, trupele pe care nu le vezi in concert - si care in mod normal sunt trupe care ar trebui sa cante constant - sunt cele care au pretentii mult prea exagerate, bazate pe amintiri din anii 90 cand inca strangeau lume la Sala Sporturilor. Sunt trupe care nu au reusit sa se adapteze scenei. Exista insa si trupe care concerteaza rar pentru ca asta cere conceptul muzical si imaginea trupei, aceste trupe sunt insa cunoscute, iar o astfel de abordare devine una extrem de avantajoasa. Trupe metal in Romania care cer suma fixa pe eveniment...le poti numara pe degetele de la mana.

Conditiile sunt standard: banii de bilete si cazare. Sa facem un calcul. Sa zicem ca la un concert in tara ai 100 de oameni la 15 lei biletul. Asta inseamna 1500 de lei incasare pe seara. Acum se scade implicit transportul si posibil chiria dubei. Banii se pot imparti in mod egal...moment in care se uita ca urmeaza de recuperat investitia pe sala de repetitii, echipament, merchandise, inregistrari, costuri video, s.a.m.d. Realmente, aceste costuri depasesc suma standard de 1500 de lei (care nu este insa o garantie, se ajunge chiar la 1000 de lei incasari).

Este unul din motivele pentru care multe trupe in Romania 'dau din buzunar' pentru aceste costuri, doar pentru a trai cu falsa impresie ca au si castigat ceva din concert'. Atata timp cat scena nu este sustinuta, ea nu are cum sa existe din inertie. Este si unul din principalele motive pentru care multe trupe active la inceputul anilor 2000 au disparut, in timp ce mai mult de jumatate din trupele active in ziua de azi prefera sa cante doar la ei in oras. Nu pentru ca asta vor, ci pentru ca atat isi pot permite. Acest lucru nu s-ar intampla in conditiile unor imbunatatiri pe plan logistic. Insa de multe ori se ia pe 'Nu' in brate. Plus ca, daca vrei sa ajungi undeva si sa ai medie de 150 de oameni pe show, trebuie sa canti pana crapi...moral, financiar, fizic. Asta este realitatea.

Este un cerc vicios. Pe de o parte cluburile au dreptate, pe de alta parte si trupele au dreptate. Abia se supravietuieste la concertele rock, unde pui metalul care este totusi un gen de nisa, in special pe partea underground nationala. Solutia ar fi una simpla: cresterea biletului pe concert. Pentru asta trebuie insa educatie, dedicare si oferta din partea trupelor. Trupe care inca nu au un 'hit', trupe care ar trebui sa investeasca mult pe partea de merchandise - pentru ca facut destept, acesta se vinde - trupe care ar trebui sa-si lanseze un videoclip marcant, trupe care ar trebui sa-si construiasca o imagine, un PR, un management...detalii deja bifate de aceste trupe 'alternative' care au inteles cum poate functiona - la nivel decent - un astfel de mecanism. Nu, nu e suficient sa scoti o piesa...

Cat scoate o trupa din Romania in Europa? Pai, realmente, avem doua cazuri: Negura Bunget si Dordeduh. Realitatea este insa una departe de asteptari. Scena europeana si americana este una mult mai agresiva, mult mai cizelata, acolo supravietuiesc doar cei care au cu adevarat ceva de spus. Pentru ca exista deja mii de trupe, publicul are asteptari. Pretul unui bilet la un show Negura Bunget ajunge chiar si la 15 euro pe un show in Germania..insa si aici ai de platit benzina, taxe de drum, sunetist, poate si sofer, rate la merchandise...media pe show doar cu Negura Bunget nu trece de 100 de oameni. Insa incasarile nu se raporteaza la cei 100 de oameni, nu va ganditi ca trupa incaseaza 1500 de euro. Acolo exista inclusiv costuri pentru sala de concert. Se recupereaza partial din festivaluri unde fee-urile sunt sesizabil mai mari. Nu este insa o certitudine.

Deci, cat scoate o trupa metal in Romania? Nu scoate...decat din buzunar.

Realitatea e ca o trupa implica foarte multe sacrificii si as indrazni sa spun ca la noi situatia este inca ok. Iata un text similar scris de unul din membrii Oh, Sleeper pentru publicatia Metal Injection:

Hey Everyone,

For the past 5 years my brothers in Oh, Sleeper and myself have sacrificed our lives, our time, relationships, birthdays, holidays, health(haha) to travel around and play shows for our fans. Not to say that isn’t been a fun ride!

I would just like to bring a few things to our fans attention:

I would like to show you guys an average day in finances for a “mid-level” band like us. Im going to breakdown the average monetary in and outs of a day on tour.

On tour bands have two ways to make money. Guaranties, and Merchandise.

On tour bands have big bills. The biggest are: Managers, Booking agent, Merch Rates, Merch bills, Food, and of course.. the Gas bill.

Our last headliner tour was an east coast run with 3 other bands. The average guaranty per band was 300$ per band, and around 300$ in merch. This was the average for all 4 bands, for the entire tour.

So we have a 600$ gross income per night. Now lets break this down.

Merchandise is bough, printed, and shipped on the bands dollar. We print most our shirts on American Apparel. They obviously offer the best fitting shirts, and kids are smart about looking good now days. They wont sell unless you have slim fitting, soft shirts. The demand for better quality shirts from bands is higher in last few years.

American Apparel shirts are very pricey to print. usually $7.50 a shirt. More for v-necks, 3/4 sleeve shirts, etc.

We sell our shirts for 15$ at our shows, UNLESS we are on tour with a headliner that demands we price match them.

SO $15 – $7.50 = $7.50. So half is profit. So out of the 300$ the band made in merch, they owe 150$ to the printer.

BUT HOLD ON! Merch rates!

Most nice venues have merch rates, we have seen them be as high 32% gross. Usually they are 25%.

——-

So out of the initial $300 in merch the band made. 25% goes to venue. Thats $75.

$300(gross) – $150(merch cost) – $75(merch venue rate) = $75 (Net profit for the band.)

BUT the breakdown doesnt stop there. If the band has a manager, he takes 15% of Net profit of merch.

SO MERCH TOTAL PER NIGHT:

$75 X .15 = $11.25

$75 – $11.15 = $63.75( TOTAL Net profit in merch for the band.)

————

Guaranties:

The breakdown in deductions from this money is: 15% to Manager, 10% to booking agent.

$300(gross guaranty) – $45(managers cut 15%) – $30(booking agents cut 10%) = $225

Average Gas bill is around $150. some days way better some days way worse. We have done 17 hour drives..leaveing show and showing up to next one right before we play…many times. Those are a bit more expensive. Most west coast tours we do the average gas bill is around 200–250…but ill use 150 for this example.

$225(guaranty after manage and agent deductions) – $150(gas bill) = $75

We have 6 people on tour, our 5 Guys, and our merch guy “The maze”. We give everyone $10 bucks a day to eat on. (This isnt enough when your 6 4 and 200lbs like micah and i by the way)

6 people x $10 = $60

$75 – $60 = $15

$15 Total net profit in Guaranties.

———-

$63.75(Net merch) + $15(Net guaranty) =

$78.75 for the band for the night. out of $600 gross.

if you divide that 6 ways its $13.12 a day per band member.

———-

This doesnt include hotel costs. which are usually 50–60 bucks. Most bands dont get hotels or shower to save money to pay for phone bills.

This does not include Tires/Van payment/Oil changes/Van upkeep registration bla bla/Trailer tires/Gear/etc.

This doesnt include taxes. This doesnt include ROAD TOLLS. Which in the northeast can add up to 20–40bucks a day.

Thanks for reading.

MERCH RATES HAVE TO GO.
STOP STEALING OUR CDs PLEASE.
WE DONT MAKE MONEY WHEN YOU BUY IT FROM STORES, COME TO SHOWS.
WE DONT MAKE MONEY FROM LABELS.
BUY MERCH FROM US AT SHOWS IF YOU LIKE WHAT WERE DOING.

thanks for reading.

shane



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: