Competitia CineBlackSea de la Ro-IFF: Filme multipremiate, in premiera nationala

de Chaos Lore

Competitia CineBlackSea de la Ro-IFF: Filme multipremiate, in premiera nationala


A opta editie a evenimentului anual Romania International Film Festival (Ro-IFF) – care are loc intre 27 septembrie si 7 octombrie, la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane, Muzeul National al Taranului Roman si Club Fabrica – include, ca de obicei, trei sectiuni competitionale: CineBlackSea, Woman in Cinema si Docs & Shorts.

Prin CineBlackSea, Ro-IFF se impune ca singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre. Anul acesta, in competitie au fost selectionate noua lungmetraje de fictiune, productii din 2011 si 2012, reprezentand cinci tari; toate cele noua sunt prezentate in premiera nationala. Dintre realizatorii acestor filme, vor fi prezenti la Bucuresti, pentru a discuta cu publicul romanesc, opt cineasti.

Mai jos, lista filmelor si a invitatilor:

1. Ave (Bulgaria, 2011), regia: Konstantin Bojanov
Invitat la Ro-IFF: regizorul Konstantin Bojanov
Selectii si premii: Cannes 2011 („Semaine de la Critique”), Sarajevo 2011 (Premiul Special al Juriului), Varsovia 2011 (Premiul FIPRESCI), Hamburg 2011 (Premiul „Young Talent”), Salonic 2011, Sofia 2012 (Cel mai bun film balcanic, Cel mai bun lungmetraj bulgaresc si Cel mai bun regizor), Fantasporto 2012 (Premiul „Director’s Week” pentru Cel mai bun film si Cel mai bun scenariu), Göteborg 2012, Istanbul 2012 etc.
2. Client aniversar / Anniversary Client (Armenia, 2012), regia: Ara Yernjakyan – premiera internationala
Invitat la Ro-IFF: regizorul Ara Yernjakyan
Selectii: Golden Apricot Erevan 2012
3. Daca am fi toti / Yet’ye bolory / If Only Everyone (Armenia, 2012), regia: Natalya Belyauskene
Invitat la Ro-IFF: actorul si producatorul Michael Poghosian
Selectii si premii: Golden Apricot Erevan 2012 (Cel mai bun film de fictiune armean si Premiul Juriului Ecumenic), Moscova 2012
4. J.A.C.E. (Grecia, 2011), regia: Menelaos Karamaghiolis
Invitat la Ro-IFF: regizorul Menelaos Karamaghiolis
Selectii si premii: Tokio 2011, Salonic 2011 (Cea mai buna actrita)
5. Love.net (Bulgaria, 2011), regia: Ilian Djevelekov
Invitat la Ro-IFF: regizorul Ilian Djevelekov
Selectii si premii: Bulgarian National Film Festival (trei premii, inclusiv Cel mai bun debut), Festivalul Filmului Sud-Est-European de la Paris 2012 (Cel mai bun actor)
6. Nu a existat vreodata vreun frate mai bun / I ne bylo lucse brata / There Was Never a Better Brother (Azerbaidjan-Rusia-Bulgaria, 2011), regia: Murad Ibragimbekov
Invitat la Ro-IFF: regizorul Murad Ibragimbekov
Selectii si premii: Karlovy Vary 2011, BFI Londra 2011, Hamburg 2012, nominalizare la Premiile Nika (Cel mai bun film din CSI si tarile baltice)
7. Piatra tare / Tungsten (Grecia, 2011), regia: Giorgos Georgopoulos
Selectii si premii: Cipru 2011 (Premiile CIEF pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu si cel mai bun montaj, Premiul „Golden Aphrodite” pentru Cel mai bun lungmetraj), Festivalul de Film Mediteranean de la Montpellier 2011, Mar del Plata 2011, Festivalul de Film Mediteanean de la Tetouan (Premiul Special al Juriului)
8. Siberia, dragostea mea / Siberia, monamour (Rusia, 2011), regia: Slava Ross
Invitat la Ro-IFF: regizorul Slava Ross
Selectii si premii: Brooklyn 2011, Moscova 2011, Rio de Janeiro 2011, Premiul Nika „Descoperirea anului”
9. Sneakers / Kecove (Bulgaria, 2011), regia: Valeri Yordanov, Ivan Vladimirov
Invitat la Ro-IFF: regizorul Ivan Vladimirov
Selectii si premii: Moscova 2011 (Mentiune speciala pentru regizorul-actor Valeri Yordanov), Karlovy Vary 2011, Mannheim-Heidelberg 2012

Juriul international al festivalului va acorda doua premii (Cea mai buna regie si Cea mai buna interpretare) pentru competitia CineBlackSea, la fel ca si pentru sectiunea Woman in Cinema. Filmele din ambele sectiuni competitionale pot castiga Trofeul Festivalului.

In ceea ce priveste selectia CineBlackSea, lista de mai sus dovedeste din nou ca Ro-IFF ramane si anul acesta festivalul de film cu buget mic, dar filme mari. Un autentic eveniment de top, ce ofera publicului autohton sansa de a vedea importante productii recente, din regiune si din lume, care nu intra in circuitul cinematografic.

Ro-IFF se afla sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, iar cei care fac posibila aceasta editie a Ro-IFF sunt Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana si Muzeul National al Taranului Roman (parteneri institutionali). Alti parteneri si sponsori: Angelli, Beautik Haute Parfumerie, Lavazza – in Romania prin Blue Coffee Service, Kandia, Lufthansa, Active Rent a Car, Howard Johnson Grand Plaza Hotel, DHL. Parteneri media: Zile si nopti, Cinematique, Sunete, Port.ro.


Romania International Film Festival (Ro-IFF), organizat de Fundatia Artis, se afla la a opta editie. Infiintat in 2005, este singurul festival international de film care s-a adresat inca de la inceput productiilor tarilor din bazinul Marii Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). Pornit initial ca un festival rezervat acestor productii, Ro-IFF s-a extins, iar in anul 2009 s-a adaugat o noua sectiune competitionala, adresata Femeii-regizor/Femeii in cinema. Detalii pe www.ro-iff.ro.

Fundatia Artis fost infiintata in 1998 si are ca obiective principale sustinerea si promovarea culturii, a tinerilor care activeaza in domeniul culturii (inclusiv a tinerilor cineasti), distribuirea si promovarea valorilor cinematografiei europene, precum si a cinematografiilor din zona Marii Negre, zona cu o mare diversitate culturala si cu un mare potential creativ.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: