Controverse din istoria rock-ului

de Morrison

Controverse din istoria rock-ului
Metalul a fost intotdeauna un gen controversat. Multi oameni au impresia ca acest gen de muzica este un simbol al anarhiei, ignoratei si prostiei. Aceste acuzatii au venit din partea unei majoritati, indrumata de mijloacele mass media, care catalogheaza rock-ul drept o unealta a diavolului. Mai jos, aveti cateva exemple care au ajutat la dezvoltarea acestui mit.

Mayhem si miscarea Black Metal

Mayhem (cunoscuta si sub numele The True Mayhem) este o trupa de black metal, formata in 1984 in Oslo, Norvegia. Istoria zbuciumata a formatiei, s-a dovedit un lucru de bun augur, in special pentru popularitate. Cel mai notabil eveniment este cu siguranta, sinuciderea lui Dead. In aprilie 1991, artistul a fost gasit mort (prin impuscare), la varsta de 22 de ani. Dead s-a sinucis intr-o casa situata in apropiera orasului Krakstad, iar primul care a descoperit cadavrul, a fost Euronymus. Chitaristul a realizat cateva poze cu trupul lui Dead, dupa care a gatit o tocanita compusa din creierul fostului vocal.

Una din pozele realizate, a ajuns pe coperta albumului Dawn of the Black Hearts. Ulterior, Euronymus a fost ucis de Varg Vikernes. Aceste evenimente au reprezentat o ocazie perfecta pentru mass-media, care au catalogat imediat aceasta miscare muzicala drept o manifestare satanica.Iron Maiden si numarul bestiei

Debutul international al trupei Iron Maiden, a venit odata cu albumul Number of the Beast. Piesa a fost scrisa de Steve Harris, care a compus piesa in urma vizionarii filmului The Omen. Ulterior materialul a devenit un album concept, iar cantecul a fost evident interpretat gresit. Grupurile religioase din America i-au catalogat drept satanisti. Acuzatiile au fost alimentate de ignoranta presei, acestia avand o viziune apropiata chiar si atunci cand a venit vorba de Kiss sau AC/DC.


Scandalul PRMC

Sotia lui Al Gore, Tipper Gore, este si fondatoarea asociatiei Parents Music Resource Center. Aceasta a condus o "cruciada" impotriva muzicii rock, desfasurata in anii 80. Inevitabil, principala tinta a fost muzica heavy metal. Punctul culminant a fost audierea in senat a lui Dee Snider (vocalul trupei Twisted Sister) si a lui Frank Zappa. Amandoi au depus marturie impotriva acestei organizatii. Toata aceasta problema a dus la nasterea binecunoscutei "Parental Advisory: Explicit Lyrics". Aceasta lege a etichetat (ironic) toate CD-urile existente pe piata. Paradoxal, aceasta catalogare a dus la cresterea vanzarilor. PRMC a avut o parte foarte negativa si anume ca presa a privit din nou muzica rock, drept un lucru malefic si imoral.
Marylin Manson si masacrul din Columbia

Probabil cel mai criticat artist din industria rock, este Marylin Manson. Dupa masacrul din liceul Columbine (20 aprilie, 1999), presa nu a ezitat sa sustina ca respectivii criminali, erau fani Manson si ca au fost influentati de muzica acestuia. Ulterior s-a dovedit ca cei doi baieti nu erau fani ai artistului - insa atunci a fost prea tarziu. Pagubele asupra imaginii lui Manson se pot simti si in ziua de azi.
Metallica vs. fanii

Unul din cele mai faimoase scandaluri din istoria rock, este conflictul dintre tobarul Lars Ulrich si Napster. In final, cele doua forte au ajuns la un compromis, insa numai dupa ce au apelat la curtea de judecata. Fanii Metallica au reactionat negativ, iar ulterior perceptiile acestora au suferit schimbari majore. In ciuda faptului ca acoperirea media nu a fost majora, conflictul a reprezentat un razboi impotriva drepturilor de autor. Ulterior, procesul Metallica a afectat fanii precum si scena de heavy metal.
Judas Priest in instanta

In 1985, James Vance (20 de ani) si Ray Belknap (19 ani) au incercat sa se sinucida. Belknap a murit instant, in timp ce Vance a supravietuit. Parintii celor doi au acuzat trupa Judas Priest ca fiind responsabila pentru actiunile celor doi adolescenti. Parintii au sustinut ca piesa Better by You, Better than me, are un mesaj subliminat. Derulata, piesa continea mesajul "Do It". Familia si avocatii au adus trupa in sala de judecata. In ciuda faptului ca formatia nu a avut nici o implicatie in acest incident, presa a sustinut varianta parintilor, asa ca imaginea trupei a avut de suferit. .Din nefericire, muzica heavy metal ramane in continuare cel mai controversat gen, chiar daca ramane cel mai pozitiv aspect din viata noastra.


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook