De la viori la videocasetofoane

de bogdan pavaloi

De la viori la videocasetofoane


Asa se numeste un capitol din cartea lui Ian Stewart, „Numerele naturii”, si desi aparent nu exista o prea mare legatura intre viori si videocasetofoane, in capitol este descris minunatul traseu care a condus de la studierea modului in care vibreaza corzile unei viori la aparitia radioului si televiziunii, care cu siguranta au schimbat lumea in care traim. Ian Stewart este profesor de matematica la Universitatea Warwick din Anglia, anunta Stiinta.info.

Povestea incepe prin secolul XVI, cand oamenii de stiinta ai vremii si-au pus intrebari legate de modul in care vibreaza o coarda de vioara in momentul in care este ciupita. Mai exact au incercat sa descopere niste ecuatii care sa descrie miscarea, forma corzii in orice moment.

Vibratiile corespunzatoare sunt unde sinusoidale, de forma curbei sinus. In 1714, matematicianul englez Brook Taylor a publicat formula frecventei fundamentale a corzii de vioara in functie de lungime, tensiune si densitate. Mai tarziu, matematicianul elvetian Leonhard Euler a elaborat ecuatia de unda pentru o coarda, ecuatie diferentiala ce guverneaza rata de schimbare a formei corzii. Si Daniel Bernoulli a rezolvat ecuatia de unda, dar printr-o metoda complet diferita.

Dupa ce vibratiile corzii de vioara nu au mai constituit un mister, atentia s-a indreptat catre alte instrumente, mai complexe, care pot vibra, de exemplu toba. Spre deosebire de o coarda de vioara, care este un obiect unidimensional, membrana tobei este o suprafata bidimensionala, iar marginea e este reprezentata de un cerc, nu de doua capete fixe ca in cazul corzii.

Cititi mai multe pe stiinta.info.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: