Din istoria muzicii romanesti: Zebre, o stare imposibil de retrait

de Buvnitz

Din istoria muzicii romanesti: Zebre, o stare imposibil de retrait


2002, un an in care nu exista Facebook, lumea inca isi dadea bipuri pe mobil, se discuta intens pe canale de Mirc si YM iar concertele aveau loc cu preponderenta in subsoluri transformate in cluburi, unde statiile Fender erau luxul, pretentiile zero iar visele marete.

Undeva in aceste subsoluri a luat nastere si formatia Zebre, un colectiv format din 4 muzicieni perindati prin diverse proiecte ce marcau aparitia timida a curentului alternative rock, influentat usor si de explozia/interesul brusc afisat pentru muzica rock. Nu faptul ca era la moda ci pur si simplu faptul ca lumea vroia 'altceva' decat Andre si N&D, un factor ce a dat curaj multor muzicieni in drumul lor catre expresia muzicala.

In centru se afla Raluca Leahu, o fata din Targoviste remarcata pentru prima data in colectivul Underground odata cu aparitia piesei Texte, o colaborare cu RACLA. Colaborari inedite au urmat apoi cu Neurotica si Baba Novac iar in 2001 a aparut formatia Nitro. Cu Raluca in prim plan, Nitro a intrat in valul alternativ (Coma, AB4, Zob) difuzat intens pe Atomic TV si ulterior MTV, proaspat lansat in Romania. Nitro a fost si motivul pentru care Raluca a ajuns VJ la MTV pentru o perioada de circa 2 ani.




Activitatea Nitro a marcat aparitia hitului 'Haios' insa sfarsitul a venit si el la scurt timp iar Cat Music s-a dovedit o piatra funerara pentru Nitro, momentul lansarii unui al doilea single a marcat destramarea numelui.

Atrasa in continuare de curentul alternativ, Raluca l-a cunoscut pe Janin Pasniciuc, pe atunci membru in AB4. Janin era la acea vreme unul din cei prolifici muzicieni din scena alternativ, puternic inspirat de muzica alternativa occidentala, pornind de la fenomenul punk, trecand prin metal si ajungand la industrial. Alaturi de cei doi, Catalin 'Tobi' Neagu (Timpuri noi, tobe) si basistul Andrei Dinescu.

Raluca a fost defapt invitata intr-o sala de repetitii de catre Janin. Numele trupei: TEN. Este destul de cunoscut faptul ca una din dorintele lui Janin era de a avea o trupa cu o fata la voce, un vis concretizat chiar si dupa proiectul Zebre.

Asadar, 2002, o sala de repetitii din Aviatorilor, Andrei, Janin si Raluca...ulterior apare Tobi si astfel ia nastere Zebre. Muzical vorbind, Zebre a fost o adevarata premiera in scena muzicii romanesti. Departe de muzica alternativa 'vesela', Zebre a pus accent pe partea melancolica a muzicii. Versuri atipice de dragoste, atmosfera visatoare, compozitiile mature, nu foarte complexe insa nici aerisite, trairi 'urbane' la acea vreme, o atitudine cumva parca dintr-o alta lume. Punctul central avea sa fie Raluca, fire carismatica atat prin imagine cat si voce.

Pornind de la note suave - Emotia Ta - si trecand rapid la compozitii cu iz hardcore - Gondola - Raluca este considerata si in ziua de astazi drept una din cele mai puternice voci din scena rockului romanesc. Tonalitatea sa vocala a amintit deseori de notele grave folosite in folclorul romanesc iar adaptarea la curentul actual muzical, completat de versuri inteligent puse pe foaie nu a facut decat sa contureze o identitate inca din primele zile ale existentei formatiei Zebre.




'Am niste emotii pe care le confund cu dragostea,
Am niste fluturi in stomac
Cand stai in fata mea,
Am niste senzatii moi
Cand te ating cu mana,


La polul opus, identitatea muzicala a lui Janin era nuantata in mare parte de stare, de trairea muzicala. Versurile nu erau decat o transpunere lirica a notelor muzicale. Puternice influente grunge, alternativul american al anilor 90 completat de o viziune muzicala usor futuristica.

In aceasta formula s-a inceput lucrul la primul si singurul album Zebre lansat oficial pe piata. O colectie de piese foarte greu de gasit in 2013, un alternativ total diferit de anul curent, o muzica inteligent lucrata si executata ce a transformat Zebre intr-o formatie cu un potential enorm si o nastere la locul si momentul nepotrivit. Vorbim de o perioada in care rock-ul era inexistent pentru Radio, concertele se purtau in Underworld si Viking iar deplasarile in tara erau inca in stadiu incipient.

Apogeul scenei romanesti il reprezenta insa festivalul Stufstock, unde - desi pare de necrezut raportat la 2013 - formatiile din Romania aveau sa stranga peste 30.000 de oameni in Vama Veche. Un fenoment atat de amplu incat si televiziunea nationala l-a transmis in direct, acea muzica cu distors.

Stufstock a reprezentat probabil cel mai memorabil concert din intreaga cariera Zebre. Un Zebre care a socat odata cu aparitia videoclipului pentru 'Totuna'. Pornind de la regie si pana la concept, muzica si refren, Totuna este de departe una din bijuteriile rockului romanesc. Concertele au continuat sa apara, era inca perioada in care nimic nu se promova online, totul era difuzat prin ODC, YM si afise lipite la colt cu Kogalniceanu. Muzica era underground, publicul nu ezita sa guste din ce insemna muzica romaneasca, cu toate imperfectiunile sale.

Contractul cu casa de discuri Roton avea insa sa devina sfarsitul formatiei Zebre. Conflictele de personalitate dintre Raluca si Janin, obiectivele si viziunea de viitor a formatiei Zebre, toate acestea au dus la un schimb de replici si idei ce aveau sa formeze o bariera de nepatruns in colectivul compozitional Zebre.

Ultima declaratie artistica Zebre a fost intitulata - paradoxal - Ultima Intalnire. 'ultima piesa a formatiei zebre inainte de a se face praf formatia. a fost inregistrata la sala de reptitie cu 3 microfoane la tobe, unu la bas si chitara in linie (daca nu ma insel) si raluca a tras vocea in aceeasi zi, pe seara, acasa la jan unde avea el studio.' declara Tobi.




Sunt mult prea fericita, sunt foarte ocupata
Sunt o mincinoasa, parca n’ai stii
Poti sta linistit, chiar nu mai simt nimic
Si nu m’a afectat, n’o sa te contrazic


Ruptura a fost atat de mare incat Zebre a fost declarat un proiect inchis definitiv. A fost momentul in care Raluca a decis sa renunte definitiv la scena rock, pornind la drum cu proiectul electro/pop Magnolia alaturi de Dan Leahu, Radu Anghel si Bogdan Morosanu. In paralel s-a concentrat asupra acitvitatii ca om de radio iar de cativa ani o puteti auzi la Radio Zu. Adevarul este ca activitatea ca om de radio a devenit o prioritate pentru Raluca, cariera muzicala devenind mai degraba una sporadica.

Janin si-a continuat incursiunea in scena rock cu un nou proiect intitulat Dekadens - din nou cu o voce feminina - colaborand in paralel cu alte proiecte din scena underground si concentrandu-se pe activitatea de producator si sunetist.

Atat Janin cat si Raluca au incercat resuscitarea numelui Zebre, ba chiar au existat sesiuni de repetitii in diverse componente. La un moment dat s-a vorbit si de un concert de reuniune.

Orice speranta a fost insa spulberata in noiembrie, 2010 cand Tobi a decedat. Trupul sau a fost descoperit de catre prietena sa, Diana Sav, in bucataria apartamentului in care locuia. Ca fiecaruia, nu mi-a venit sa cred. Era un tip inzestrat cu multe calitati, care te ajuta cu absolut orice. Chiar ma intrebam cum de mai are resurse sa faca atat de multe lucruri. Muncea 16 ore pe zi. Se mai plangea de inima, dar a tratat foarte usor aceasta problema", spunea Diana pentru ziarul Gandul.

Imi amintesc cu mare placere de ultimul concert Zebre la care am fost...parca a fost ieri. Se intampla in Viking, intr-o sambata seara. Atat de minunat a fost concertul incat am decis dupa sa merg pe jos de frica ca taximetristul imi va demola starea cu conversatii inutile. Probabil ca asta a fost si Zebre: O stare. Prea frumoasa...imposibil de retrait. Am spus, o ultima dorinta legata de scena din Romania ar fi o reuniune Zebre.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: