Participarea la concerte, numar mare sau numar mic?

de Mircea Anghel

Participarea la concerte, numar mare sau numar mic?


Salutari din Narnia! De fapt din Moldova inferioara (tot pe acolo). Mai exact, sunt o alta voce mai mult sau mai puin ascultata din Galati. Dupa cum probabil ati citit unii dintre voi de la onorabilul galatean Pruna Andrei, exista o mare problema – si din pacate nu numai la noi aisea in Moldova – in ceea ce priveste „attending”-ul populatiei la concerte metal / rock. Despre punk nici nu mai are rost sa vorbesc.

Ceea ce nu s-a spus si mi-ar placea sa spun eu ca poate, nu stiu, ar ajuta pe cineva macar sa se consoleze (ori poate, unii mai destepti ca mine vor putea lua atitudine la aceasta treaba) este ca intregul fenomen de apatie al romanilor in ceea ce priveste scena de rock / metal este, de fapt, un adevarat fenomen social care poate fi explicat destul de simplu si pertinent.

Am sa incep prin a raspunde intrebarii: „de ce nu merge lumea la concerte rock in Galati?” Pentru ca e saracie. Intr-adevar, nu se poate spune ca Galatiul este cea mai defavorizata zona a tarii noastre (nici pe departe), insa nici nu ne putem compara cu orasele prospere din Ardeal sau chiar cu orase din provincia noastra cum ar fi Bacau, Iasi. Marele centru comercial si industrial cu iesire la Dunare, a ajuns un mare morman de fieratanii si cladiri vechi, abandonate si depravate. Lumea are un trai mai dificil decat era odinioara si stim foarte bine ca inteligenta + cultura nu prea favorizeaza astfel de „situatiuni”.

Pe langa asta, stim cu totii ca rocherasii sunt baieti (si fete) destepti si destepte, macar la minimul acceptabil. Asta pentru ca muzica, pe langa temele „de baza” pe care le prezinta si le regasim si in alte genuri (bautura, dragoste, femei, etc), iti mai trantesc si niste teme inspirate din literatura, istorie, mitologie, ori sunt manifestari impotriva sistemului sau al societaii in care traiesc si tot asa. Practic, nu orice nuca pe post de cap poate accepta astfel de muzici. Un grup de cercetatori sustine ca al nostru creier, cu cat este mai folosit, cu atat are sanse mai mari sa accepte si chiar sa simpatizeze cu genuri de muzica mai sofisticate. Deci sa nu ne asteptam de la samantarii din coltul blocului sa bage la smartfon o piesa ultra progressive-mathematical-industrial-intergalactic psychedelic metal cu influene de jazz si Vivaldi, iar ca lirica sa fie inspirati din Kant si Shcopenhauer.

Am vorbit in particular despre orasul meu, dar sunt constient ca in aceasi situatie, cu unele particularitati mai favorabile sau mai defavorabile sunt multe orase din tara noastra. Probabil datorita circumstantelor istorice, Transilvania si Banatul sunt regiunile privilegiate. Asta pentru ca viaa este consierabil mai buna, lumea considerabil mai educata. Va rog sa nu interpretati cum ca-i fac pe unii prosti si pe altii destepti, caci nu acesta imi este scopul.

So here it comes: acolo unde se traiete mai bine, lumea este mai educata si automat isi fac hobby-uri, printre care i muzica. Cum se face ca, cele mai complexe genuri muzicale vin din tarile scandinave, Germania, Elvetia? Pentru ca acolo se traieste cel mai bine; lumea isi asigura un trai macar de baza si se pot dedica in intregime muzicii. Plus ca populatia, la randul ei, merge la concerte, chiar des, fie ca-s de club, fie ca-s open air sau din tarile vecine.

Prin urmare, intelegem de ce un concert Antonia va avea prioritate inaintea unui concert de domeniul zbenguitorilor de cap. N-am nimic cu Antonia, sanatate ii doresc, insa lumea care merge la astfel de concerte nu merge de dragul muzicii; n-ai cum sa mergi de dragul muzicii cand asculti un „artist” si peste doua luni spui ca s-a demodat. Lumea se duce pentru ideea de club, pentru ca odata pe luna duc si ei o viata buna, cu un cocktail in mana sau un wisky la masa, ca-s mai frumosi decat in mod normal (zic ei!) si ca pot agata gagici. Dar nu vorbesc despre TOATA lumea care merge in club – de altfel, nu-i nicio crima -, vorbesc doar despre o anumita categorie sociala pe care o putem descrie in sute de cuvinte, eu ma rezumandu-ma doar la „snob”.

Ce putem face simplu si usor? Daca ne place muzica, sa mergem cat mai des posibil la concerte, sa sustinem trupele atat financiar, cat si ca public. Sa-i aplaudam, sa-i ascultam live daca nu i-am ascultat acasa si mai ales daca suntem interesati. Eu consider ca prioritar este biletul de intrare la concert, nu berea pe care o bei. La noi in Moldova, daca nu „este” bani de bere, se bea apa de la chiuveta. Facem orice ca sa mergem la concertul trupei care ne place, inclusiv ne taiem de la gura o bauturica si va recomandam cu caldura sa faceti acelasi lucru – asta daca nu o faceti deja -.

ATENTIE: Exemplele pe care le-am dat mai sus si situatiile prezentate sunt generale, nu sustin ca asa se intampla in intregime. Exista parti bune si rele in orice, astfel ca exista oameni inteligenti si care traiesc bine (cinstit vorbind) si la noi, in Moldova, cum exista si oameni mai putin inteligenti sau mai putin muncitori in Ardeal.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: