Piata de muzica online din Romania: evolutie, jucatori, efectele pirateriei si combaterea ei

de Chaos Lore

Piata de muzica online din Romania: evolutie, jucatori, efectele pirateriei si combaterea ei


Managerii site-urilor noastre METALHEAD.ro, BestMusic.ro si RezervariClub.ro au fost intervievati de Smark.ro de curand privind piata muzicala online din Romania, iar interviul poate fi citit mai jos

Prezent pe piata din Romania inca din 1994, fondul american de investitii NCH (New Century Holdings) este cunoscut in industria de online, mai ales dupa anul 2001 cand a devenit actionar al Active Soft, iMedia sau Netbridge Development.

Axandu-ne pe Active Soft aflam ca a ajuns la un numar de 200 de angajati, in contextul in care initial erau numai 2 angajati si ca a preluat mai multe proiecte in online pe care in acest moment le dezvolta. Dintre acestea putem aminti: Ziare.com, Studentie.ro, Calificativ.ro, 4Tuning.ro, dar si site-uri de muzica precum BestMusic.ro, MetalHead.ro sau BeatFactor.ro.

Am decis astfel sa discutam despre piata online din Romania, cu precadere cea muzicala, si modul in care aceasta este profitabila sau nu. Respondenti i-am avut pe Ionut Buha (Project Manager, BestMusic), Emil Ionescu (Program Manager, Active Soft) si Razvan Manta (Project Manager, Active Soft).

Ionut Buha: Atingem un punct sensibil, partea de muzica online. Noi am construit un magazin digital inca din 2008 cand nu exista asa ceva in Romania, am vrut sa facem lucruri frumoase. Insa, neavand sprijin din partea statului, nu am putut face nimic. Albume se vand, dar valoarea acestora este de cateva sute de euro pe luna.

Cea mai profilica piata este ceea de vanzare a albumelor artistilor independenti, artistii underground, care beneficiaza de un public mai prietenos si mai devotat. Am ajuns sa vindem pentru artisti ca DOC sau Deliric 1 chiar 500 de albume, ceea ce e foarte mult pentru Romania.

SMARK: Cum a evoluat piata muzicala in ultimii ani?

Emil Ionescu: Momentan accentul se pune pe formatul mp3 si pe albume fizice mai putin. In cifre, fata de anul 2000 vanzarile pe suport fizic au scazut cu peste 85%. Nu avem cifre exacte cu privire la aceasta piata, tocmai pentru ca e foarte mica, mai exact in marja de eroare comparativ cu volumul de download-uri ilegale. Fenomenul muzical este insa foarte ciudat. In anii '90 toti artistii faceau bani din vanzarea albumelor. Acum acesta este ultimul lor scop, ei axandu-se in schimb pe concerte.

Noi putem spune ca am reusit sa dublam vanzarile digitale in ultimii ani, de la an la an lucrurile merg din ce in ce mai bine. Cu toate acestea discutam despre volume foarte mici. Sa vinzi cateva sute de albume pe luna nu este o afacere. Speram insa ca lucrurile se vor schimba. Au inceput, de altfel, sa apara site-uri care vand content, cum ar fi HBO GO, Voyo sau Zonga. Cel din urma este primul proiect care se lanseaza pe piata muzicala online si care presupune plata unui abonament. Cu siguranta, daca vor avea succes, vor aparea mult mai multe servicii de genul acesta. Si noi am vrut sa construim un astfel de sistem insa investitiile erau foarte mari, de ordinul sutelor de mii de euro.

Pirateria este cunoscuta bine in Romania si a ajuns sa fie acceptata. In ultimii 7 ani s-au tot schimbat ministri ai comunicatiilor si nu s-a facut nimic. Chiar am intalnit un consilier al ministrului comunicatiilor care a ramas socat de faptul ca internetul si comunicarea digitala tine de minister. Nu s-a putut rezolva nimic. In 2008 a aparut un organism de stat reglementat, AIMR (Asociatia Industriei Muzicale din Romania) care urma sa "extermine" pirateria. AIMR inceput cu 2 oameni, insa acum a ajuns la numarul record de 1, un om care ar trebui sa urmareasca si sa someze acele persoane care fura content din online.

Mentalitatea este imprimata gresit in orice roman, insa cat timp nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze lucruri de genul acesta, care sa specifice pedepse si responsabili pentru implementarea acestora nu se va schimba nimic in bine. Putem face cele mai ingenioase site-uri sau solutii, dar daca omul e invatat tot cu site-uri de download ilegal, atunci nu ai cum sa castigi.

Continuarea aici: Piata de muzica online din Romania: evolutie, jucatori, efectele pirateriei si combaterea ei



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: