Ro-IFF: Inca doua saptamani pana la startul celei de-a opta editii

de Chaos Lore

Ro-IFF: Inca doua saptamani pana la startul celei de-a opta editii


Pe 27 septembrie, de la ora 18:30, in sala Cinematecii Union se deschide editia a opta a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt in general distribuite in circuitul multiplexurilor. De data aceasta, Ro-IFF, care se incheie pe 7 octombrie, se lanseaza sub provocatorul slogan „Festivalul filmelor cu buget redus”.

Dupa cum bine stim, less can be more sau, altfel spus, un buget minim, pentru cineasti, se poate converti, pentru spectatori, intr-o placere cinefila maxima. Iar filmele din programul Ro-IFF – care vor fi proiectate la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane, la Muzeul National al Taranului Roman si intr-o locatie neconventionala, Club Fabrica – au fost astfel alese pentru a satisface gusturile si exigentele unui public avizat, delectand totodata si celelalte categorii de spectatori.

Un excelent exemplu ni-l ofera filmul de deschidere, prezentat pentru prima data in Bucuresti (dupa o proiectie unica in cadrul Zilei Maghiare de la TIFF Cluj): Intoarcerea (Visszatérés / Retrace), o coproductie Ungaria-Romania-Suedia din 2011, in regia reputatei cineaste maghiare Judit Elek. Regizoarea va fi prezenta la proiectia cu care debuteaza Ro-IFF, impreuna cu directorul de imagine al filmului, László Berger, si line producer-ul Zsolt Páll.

Selectionat in competitia Festivalului International de Film de la Moscova (festival de clasa A), Intoarcerea impleteste ingenios povestea lui Katherine – care in copilarie a trecut prin Holocaust si acum revine pentru prima data, impreuna cu familia sa, in Transilvania natala, dupa ce-si construise o noua viata in Suedia – si pe cea a lui Sándor, prietenul si iubitul ei de odinioara, acum padurar. Pe masura ce amintirile fericite, dar si infioratoare ale dictaturii ceausiste prind viata pentru Katherine, protagonista trebuie sa se confrunte si cu povestea de dragoste infiripata intre sotul si sora ei. Filmul va intra in circuitul cinematografic romanesc de pe 28 septembrie.

Regizoarea si scenarista Judit Elek a realizat 16 filme intre 1962 si 2006. Dintre lungmetrajele sale, Ziua Mariei (Mária-nap / Maria’s Day) a fost selectionat in sectiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes din 1984. Cineasta foarte apreciata in tarile francofone, Judit Elek detine, din 1987, ravnitul titlu de „Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres”, acordat de Ministerul Culturii din Franta. Absolventa din 1955 a Academiei de Arte Teatrale si Cinematografice din Budapesta (unde a fost singura femeie admisa), ea face parte, alaturi de alti regizori marcanti, precum István Szabó, din „noua generatie” de cineasti maghiari ai anilor ’60. In cadrul Ro-IFF, Judit Elek va fi omagiata printr-o sectiune retrospectiva „2 x 3”, care va mai cuprinde doua creatii reprezentative ale sale, Ziua Mariei si Amintirile unui rau (Tutajosok / Memories of a River, 1990).

Romania International Film Festival este singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre (in special prin competitia CineBlackSea) si, de asemenea, unicul din Romania cu o sectiune competitionala rezervata femeilor-regizor (Woman in Cinema). Alte sectiuni importante ale Ro-IFF sunt Panorama („filmele momentului”) si Focus (program dedicat anul acesta marelui cineast german Rainer Werner Fassbinder, la trei decenii de la moartea acestuia).

Evenimentul se afla sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, iar cei care fac posibila aceasta editie a Ro-IFF sunt Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul National al Cinematografiei si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (parteneri institutionali). Alti parteneri si sponsori: Angelli, Beautik Haute Parfumerie, Lavazza – in Romania prin Blue Coffee Service, Kandia, Lufthansa, Active Rent a Car, Howard Johnson Grand Plaza Hotel, DHL. Parteneri media: Zile si nopti, Cinematique, Sunete.

tival (Ro-IFF), organizat de Fundatia Artis, se afla la a opta editie. Infiintat in 2005, este singurul festival international de film care s-a adresat inca de la inceput productiilor tarilor din bazinul Marii Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). Pornit initial ca un festival rezervat acestor productii, Ro-IFF s-a extins, iar in anul 2009 s-a adaugat o noua sectiune competitionala, adresata Femeii-regizor/Femeii in cinema. Detalii pe www.ro-iff.ro.

Fundatia Artis a fost infiintata in 1998 si are ca obiective principale sustinerea si promovarea culturii, a tinerilor care activeaza in domeniul culturii (inclusiv a tinerilor cineasti), distribuirea si promovarea valorilor cinematografiei europene, precum si a cinematografiilor din zona Marii Negre, zona cu o mare diversitate culturala si cu un mare potential creativ.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: