Romanca numita Vaduva Neagra, cel mai mare criminal in serie

de ines R

Romanca numita Vaduva Neagra, cel mai mare criminal in serie


Primul loc in topul celor mai mari criminali in serie este ocupat de o romanca, viata sa fiind si astazi un mister pentru criminalisti. Nici macar numele adevarat nu ii este cunoscut, avand in vedere ca a ramas in istorie ca fiind Vera Renczi, sau "Vaduva neagra", nume pe care l-a preluat de la al doilea sot al sau, anunta Ziare.com.

Unele surse ii indica drept an al nasterii anul 1903 dar, cel mai probabil, Vera s-a nascut la sfarsitul secolului al XIX-lea, in Bucuresti, in urma legaturii dintre un om de afaceri ungur si o frumoasa unguroaica ce apartinea micii nobilimii din Romania.

Copilaria si-o petrece la Bucuresti, acolo unde ramane pana la varsta de 13 ani.

Odata cu pierderea mamei, Vera este mutata de tatal sau la Berkerekul Mare, oras din Serbia, ce la vremea respectiva facea parte din Imperiul Austro-Ungar, unde acesta detinea o mica mosie. Adolescenta Verei este marcata de lipsa unei prezente protectoare masculine si numeroase aventuri amoroase, ea ajungand nu o data, pe prima pagina a ziarelor locale din cauza scandalurilor in care implica de la elevi de liceu pana la bancheri si oameni de afaceri.

Primul sot, prima disparitie misterioasa

Miracolul "cumintirii" sale se produce atunci cand Vera il cunoaste pe Karl Schick, un influent bancher austriac, cu care se va si casatori. Tanara nu isi continua escapadele, ci devine o sotie atenta si placuta, mai ales dupa nasterea fiului lor, Lorenzo.

Totusi la mai putin de un an, Karl dispare misterios pentru a nu mai reveni niciodata. Vera explica apropiatilor ca sotul sau a parasit-o si ca a decedat ulterior intr-un accident de masina in Romania.

Dupa ce a purtat o vreme doliu, cam cat cereau canoanele vremii, Vera se marita din nou. Numele acestui barbat avea sa ramana in istoria crimei, Joseph Renczi. La fel ca si Vera, acesta era recunoscut in lumea mondena pentru frumusetea sa si pentru numarul mare de amante pe care le avusese de-a lungul timpului, dar si pentru banii multi pe care ii tinea in banci.


Dupa o scurta perioada de liniste, Joseph, obisnuit cu vechile sale obiceiuri, incepe sa isi insele cu frenezie tanara sotie. Zvonurile ajung la urechile Verei Renczi, iar accesele ei de furie si amenintarile dintre cele mai morbide devin o obisnuinta pentru apropiatii cuplului.


Joseph nu se cuminteste si, in ciuda constitutiei sale robuste, este lovit de o boala misterioasa si nu se mai poate ridica din pat. Vera, sotie devotata, il ingrijeste in fiecare zi si nimeni nu si-a imaginat ca ea este cauza afectiunii care il pocnise din senin.

In mod ciudat, nici disparitia inexplicabila a lui Joseph, care survine la numai cateva luni dupa imbolnavire, nu ridica semne de intrebare autoritatilor locale, iar castelana de la Berkerekul este lasata, din nou, in pace.

La fel ca si in cazul disparitiei primului sot, Vera incepe sa poarte iarasi rochiile negre de doliu desi nimeni nu avea cunostinta de decesul celor doi. Doliul nu a tinut prea mult.

Viata la Viena

Pentru Vera Renczi incepea o noua perioada in care escapadele amoroase aveau loc cu regularitate. De data aceasta, tanara isi cauta rapid alinare in tumultoasa viata de noapte de la Viena.

Petrecerile deocheate din centrul Imperiului Austro-Ungar se tin lant seara de seara si, nu o data, se transforma in orgii care o au in centrul lor pe frumoasa blonda din Berkerek.

Insotita intotdeauna de o ceata de admiratori, Vera Renczi se retrage din cand in cand cu cate unul dintre acestia la conacul sarbesc. In mai putin de 10 ani, peste 30 de barbati treg pragul castelanei, fara a se mai intoarce vreodata. Vera isi alegea cu atentie victimele: erau doar straini veniti ocazional de la Viena, despre care autoritatile sarbesti nu aveau nicio informatie.

Misterele din cripta conacului

In ciuda precautiilor luate de Vera Renczi atunci cand isi alegea amantii din randul strainilor, ea face "imprudenta" de a se indragosti de un anume Milorad, un bancher sarb, casatorit, cu 20 de ani mai in varsta decat ea.

Ca sa-si justifice absenta prelungita, bancherul ii spune sotiei sale ca pleaca intr-o calatorie de afaceri, dar cum zilele treceau fara ca acesta sa dea un semn de viata, banuielile incoltesc in mintea sotiei. La fel de influenta ca si Vera in randul autoritatilor locale, ei nu ii este greu sa afle de relatia celor doi si cere jandarmeriei sa inceapa o ancheta.

Surprizele incep sa apara odata cu prima vizita a jandarmilor la conacul de la Berkerek. "Stiam ca veti veni sa ma vizitati, domnilor!", este replica pe care Vera Renczi le-o adreseaza celor oamenilor legii.

Ea nu neaga legatura cu Milorad si chiar da o declaratie scrisa prin care recunoaste faptul ca acesta i-a fost amant in ultimele luni. In schimb, precizeaza ea, relatia s-a rupt in momentul in care a aflat ca bancherul este casatorit.

Mai mult, incearca sa le insufle celor doi oameni ai legii ca, probabil, Milorad ar fi comis un act necugetat in urma despartirii. Puternic intimidati, jandarmii parasesc conacul fara a pune alte intrebari. In fond, cazurile de infidelitati si parasiri de domiciliu erau numeroase chiar si la acea vreme. De ce ar fi fost altfel acum?

Sotia bancherului incepe, insa, o ancheta pe cont propriu pe care o aduce in fata autoritatilor. Ce se intamplase cu Karl Schick? Dar cu Joseph Renczi si Lorenzo? Unde au disparut toti barbatii care fusesera vazuti la Berkerek? In plus, aceasta aduce jandarmilor un bilet de dragoste pe care imprudentul Milorad il pastrase in buzunarul unei haine. Incepea astfel a doua si ultima ancheta a politiei.

Surprinzator, in fata celei de a doua vizite a jandarmilor, Vera Renczi neaga vehement ca l-ar fi cunoscut pe Milorad. Confruntata cu biletul din buzunarul bancherului, dar si cu propria declaratie scrisa, Vera se prabuseste strigand isteric: "Nu sunt o criminala!".

Oficialii se privesc stupefiati. Nimeni nu pronuntase o asemenea acuzatie. Prima perchezitie a conacului nu aduce nimic in plus. Nu mai ramanea decat cripta familiei, cea ale carei chei se aflau in permanenta asupra tinerei. Fara sa se opuna, aceasta deschide usa, absenta, si ii insoteste pe jandarmi pe scara in spirala ce conducea catre subsolul intunecat al conacului. Imaginea care avea sa li se infatiseze martorilor era, pe drept cuvant, una de cosmar.

Cititi mai departe pe Ziare.com



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: