Suede, vocea unei generatii

de Buvnitz

Suede, vocea unei generatii


1989, Anglia. O perioada a revolutiei muzicale unde orice trupa avea sansa de a deveni 'the next best thing', de a dicta viitorul trend muzical. Suede a devenit una din acele formatii...

Ideea pornita in 1989 a prins contur abia doi ani mai tarziu iar peste douazeci de ani putem vorbi de o formatie care a vandut milioane de albume in drumul catre 'revolutia' muzicii mainstream. Este cunoscut faptul ca fara Suede n-ar fi existat Oasis, Pulp sau Blur si probabil ca termenul muzicii 'brit' ar fi capatat un cu totul alt inteles. Insa impactul cultural a fost unul mult mai important: Suede a reprezentat vocea unei generatii.

Ideea lui Bret Anderson si Mat Osman a luat nastere la circa 80 de kilometri de Londra iar primii ani au fost mai degraba un sacrificu, departe de ce urma sa devina numele Suede. Fiind parte din miscarea independenta, Suede erau deseori ignorati de cluburi, agenti de booking sau case de discuri. Concertele erau si ele dezastruoase, nu prin calitatea prestatiei ci prin reactia publicului.

1992 a marcat o schimbare in istoria Suede. Formatia a capatat notorietate, presa era din ce in ce mai interesata, muzica a fost apoi promovata de NME iar astfel a aparut primul contact cu Nude Records. Imapctul? A durat mai putin de trei luni pana ca Suede sa devina 'The Best New Band In Britain'. Un alt moment de glorie a fost aparitia pe coperta revistei Melody Maker, la acea vreme una din cele mai importante reviste de gen. Trebuie retinut faptul ca formatia nu avea niciun album lansat.

Jurnalistii erau realmente hipnotizati de compozitii pe care le numeau 'perverse, sexy, ironice, melodramatice, psihedelice', 'o formatie de care te indragostesti in a doua secunda, o dragoste pentru care nu exista remediu.'

Martie, 1993 a marcat lansarea debutului Suede, 'cel mai asteptat debut de la lansarea lui Sex Pistols - Never Mind The Bollocks'. Iar albumul nu a dezamagit, Suede a detronat detinatorul primului loc in topul national (Depeche Mode) si a obtinut discul de aur la doar o zi de la lansarea oficiala.

Au urmat turnee masive in Europa, America si Japonia, concerte sold out in Anglia plus o aparitie ca headliner la legendarul festival Glastonbury. Un an mai tarziu a fost lansat single-ul Stay Together care a devenit si cea mai celebra piesa din istoria Suede.

Al doilea album, Dog Man Star, este si acum considerat drept unul din cele mai bune discuri ale acelei perioade, The Guardian l-a inclus si in Top 100 Records Of All Time. Un disc cu o durata de aproximativ 60 de minute, Dog Man Star s-a bucurat de recenzii excelente din partea presei iar piese ca The Wild Ones sau New Generation au scris istorie.

Chitaristul Bernard Butler isi anunta plecarea iar formatia il cheama in locul sau pe Richard Oakes, un muzician in varsta de numai 17 ani. Formatia pleca intr-un nou turneu mondial iar Richard este nevoit sa invete partile lui Butler in drum spre concerte. Succesul Suede era garantat, formatia avea sa sustina concerte repetate in sali gigant, ocazie cu care au prezentat si piese de pe viitorul album.

Un album care avea sa devina si cel mai de succes disc din cariera Suede. Coming Up a atins vanzari record de 1.4 milioane de exemplare iar piesa Trash a ajuns imn al tinerei generatii.

Lansat in septembrie 1996, Coming Up a fost promovat printr-un turneu de 14 luni, cel mai masiv de pana atunci. 1997 a marcat lansarea lui Sci-Fi Lullabies, o colectie de 27 de piese de arhiva, considerat drept unul din cele mai bune materiale de gen lansate vreodata.

Afla mai multe despre Summer Well 2013

Undeva la mijlocul anului 1998 au inceput inregistrarile pentru al patrulea album intitulat Head Music. Brent si-a dorit de aceasta data un album mai putin emotional insa Head Music a devenit dependenta pura. Este un album mai 'rece' dar in acelasi timp mult mai furios, un sound contemporan al anului 1999, un rock n roll ce marca tranzitia in muzica secolului 21.

Albumul a fost puternic promovat insa reactiile au fost mixte, atat in randul fanilor cat si presei de specialitate.

A New Morning (2002) a marcat prima lansare discografica dupa disparitia Nude Records. Declinul comercial al formatiei a reprezentat si unul din motivele pentru care muzicienii au decis sa puna punct carierei..pentru o perioada..Opt ani au trebuit pentru ca Suede sa revina pe scena, un comeback celebrat pe intregul continent european. Iar reuniunea Suede nu a fost in zadar pentru ca formatia si-a lansat in acest an un nou album intitulat Bloodsports, material foarte bine primit in randul comunitatii internationale.

Suede a fost si este in continuare un fenomen muzical si culturali, un simbol al unei generatii, un nume care a atras mai mult interes chiar si decat The Smiths si Sex Pistols.

Fanii din Romania au ocazia de a vedea Suede in cadrul editiei din acest an a festivalului Summer Well care are loc in perioada 10-11 august la Domeniul Stirbey din Buftea.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: