Top 10 Cele mai bune albume grunge

de Buvnitz

Top 10 Cele mai bune albume grunge


Grunge este un subgen al muzicii alternative rock ce trece peste orice standard al definitiei. Putine trupe se pot incadra cu adevarat in curentul grunge, multe formatii rock ale anilor 90 au dezvoltat pur si simplu - involuntar - curentul comercial din anii ce au urmat.

Sunetul din Seattle a fost caracterizat prin tonuri agresive, distorsionate, radacini ale muzicii punk rock, heay metal si indie rock. Diffuser ne prezinta un top al celor mai bune 10 albume Grunge.

10. The Melvins - Houdini (1993)

Una din putinele formatii ramase active si in ziua de azi, Melvins au debutat in lumea grunge inainte ca acest gen muzical sa aiba un nume. Kurt Cobain s-a declarat slujitor al acestei trupe - a devenit pentru o scurta perioada roadie pentru trupa - si a fost co-producator pe album. Houdini ramane cel mai bine vandut album Melvins.



9. Temple Of The Dog - Temple Of The Dog (1991)

Creat de solistul Chris Cornell ca un tribut pentru Andrew Wood (Mother Love Bone), Temple Of The Dog ii avea in componenta p Mike McCready, Matt Cameron, Stone Gossard, Eddie Vedder (Pearl Jam) si Jeff Ament (Jeff si Gossard cantau deja in MLB). Grupul este cunoscut pentru hitul Hunger Strike.



8. Screaming Trees - Sweet Oblivion (1992)

Soundul Screaming Trees avea ca influente classic rock si psyhedelic pop iar Sweet Oblivion a ajuns sa vanda peste 300.000 de unitati multumita in mare parte hitului Nearly Lost You. Dust - urmatorul disc lansat dupa o pauza de patru ani - a reusit insa sa distruga reputatia trupei.



7. Hole - Live Through This (1994)

Seattle a fost epicentrul scenei grunge insa nu a fost singurul oras important pentru scena. Din Los Angeles, California a aparut Hole iar Live Through This (coincidenta sau nu) a fost lansat oficial la patru zile dupa moartea lui Kurt Cobain, sotul lui Courtney Love. Piese ca Doll Parts si Miss World raman si in ziua de azi in playlist-ul posturilor de radio.



6. Mother Love Bone - Apple (1990)

Mother Love Bone era catalogata in 1990 drept una din cele mai promitatoare formatii din scena rock. A fost o componenta vitala a scenei grunge, unul din primele nume care a decis sa atace si sa distruga (ulterior) curentul glam rock. Totul a disparut insa odata cu moartea solistului Andrew Woood (19 martie, 1990). Apple a devenit mai mult un testament iar mostenirea formatiei a fost dusa mai departe de Jeff Ament si Stone Gossard care au format ulterior Pearl Jam.



5. Mudhoney - Superfuzz Bigmuff (1988)

Considerati de multi drept piatra de tmelie a sunetului si stilului grunge, Mudhoney nu au prins niciodata lozul catre scena mainstream insa au avut un impact considerabil pentru publicul rock. Superfuzz Bigmuff a fost un EP de sase piese (relansat in 1990 ca album full-length) ce a inventat numele grunge.



4. Alice In Chains - Dirt (1992)

Initial atalogat drept un album metal, Alice In Chains au fost 'rebranduiti' drept grunge imediat dupa destramarea Nirvana. Considerand ca genul era inca in stadiul de 'cizelare', aceasta catalogare a picat la fix. Insa AIC nu a fost niciodata trupa care a umblat dupa catalogari muzicale iar Dirt a aratat o trupa dispusa sa urmeze doua cai iar soundul metal a devenit ulterior un trademark al scenei grunge.



3. Soundgarden - Superunknown (1994)

Este adevarat ca albumul Louder Than Love a ajutat la constructia scenei grunge in timp ce Superunknown a rafinat soundul trupei si a transformat Soundgarden intr-un adevarat fenomen mainstream. Black Hole Sun ramane una din cele mai cunoscute piese in scena grunge/alternative.



2. Pearl Jam - Ten (1991)

Pearl Jam este una din putinele formatii ale curentului grunge ramase acitve si in ziua de azi iar un nou album de studio este asteptat pentru acest an. 'Ten' a fost albumul care a adus trupei vanzari de peste 10 milioane de unitati iar piese ca Even Flow, Jeremy si Alive au devenit imnuri ale scenei grunge.



1. Nirvana - Nevermind (1991)

Nevermind nu a fost primul album grunge insa cu siguranta a fost cel mai bun. Este considerat 'kilometrul zero' al intregii mscari. Nirvana erau practic necunoscuti pana in data de 24 septembrie, 1991 cand Nevermind a ajuns pe rafturile magazinelor. Apogeul grunge este atins de piese ca In Bloom, Lithium sau Smells Like Teen Spirit.




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: