Top 10 Rock Operas

de mihu

Top 10 Rock Operas

Listverse au intocmit un Top 10 al celor mai mari opere rock ale tuturor timpurilor.

Wikipedia clasifica o opera rock drept 'un album rock sau o productie live care intentioneaza sa evoce sensul dramei muzicii, de obicei asociata cu opera'. Aceasta este lista celor mai mari zece opere rock; toate merita ascultate daca nu sunteti familiari cu ele.

10. 'Jesus Christ Superstar' - Andrew Lloyd-Webber si Tim Rice

Poze PozeMH - top 10 rock operas


Andrew Lloyd-Webber si Tim Rice au dezvoltat aceasta opera rock in 1970. Ea urmareste viata lui Iisus de la venirea lui in Ierusalim pana la moartea sa prin crucificare. Opera il are in centrul atentiei si pe Iuda si relatia acestuia cu Iisus. Datorita faptului ca 'Jesus Christ Superstar' il evoca pe Iisus ca un om, nu ca un Dumnezeu, i-a ofensat multe grupuri crestine. La origine acesta a fost lansat ca un album, insa dupa aceea opera s-a transformat in film, pe Broadway, care a avut un mare succes.

9. 'Operation: Mindcrime' - Queensryche

Poze PozeMH - top 10 rock operas


'Operation: Mindcrime' trateaza foarte bine problemele politice, in general atacand perioada Reagan, avand in centrul atentiei coruptia multor lideri contemporani. Acesta este cunoscut drept albumul care i-a consacrat pe Queensryche; ei au decis ca renunte la versurile fara logica de pe albumele precedente si au inceput sa creeze piese cu mai mult inteles. Povestea descrisa in album urmareste un om descurajat de cultura din perioada respectiva, drept pentru care se alatura unei organizatii care planuia sa ii asasineze pe liderii fraudulosi. Pe album isi face aparitia si o orchestra pentru a infrumuseta povestea, condusa de compozitorul Michael Kamen (Hollywood).

8. 'Metropolis pt.2: Scenes From A Memory' - Dream Theater

Poze PozeMH - top 10 rock operas
Recunoscut in cele mai multe cazuri drept albumul care i-a consacrat pe Dream Theater si unele dintre cele mai bune chitari de pe un album, 'Scenes From A Memory' spune povestea unui om pe nume Nicholas si descoperirii vietii lui anterioare. Opera contine noua scene si o poveste progresiva care evoca existenta problematica a lui Nicholas. Temele care predomina sunt crima, dragostea si increderea.

7. 'S.F. Sorrow' - Pretty Things

Poze PozeMH - top 10 rock operas


Fiind unul dintre primele albume conceptuale, S.F. Sorrow a fost bazat pe o poveste scrisa de solistul/chitaristul Phil May. Albumul vorbeste despre viata lui Sebastian F.Sorrow; nasterea lui, implicarea acestuia in Primul Razboi Mondial si deziluzia imbatranirii. Muzica de pe album este pur si simplu uimitoare, de la intonatiile psychedelice ale 'S.F. Sorrow Is Born', pana la clapele de pe 'Trust'. Albumul inca este considerat foarte important si in zilele noastre.

6. 'The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spider From Mars' - David Bowie

Poze PozeMH - top 10 rock operas


Acest album este despre un martian, Ziggy Stardust, care vine pe Pamant pentru a elibera toti oamenii de prostie. Ziggy este rock-star-ul idealist: salbatic si aiurit, dar totusi purtand mesajul pacii si al dragostei. Singurele lui iresponsabilitati, consumul de droguri si indulgenta lui pentru sex il vor distruge. In mai multe albume anterioare David Bowie a recurs la teme SF, dar acesta a fost momentul in care acesta putea sa mearga pana la capat, astfel ca in multe turnee chiar imbraca un costum de Ziggy.

5. 'Tommy' - The Who

Poze PozeMH - top 10 rock operas


Albumul a fost lansat in 1969, iar toate piesele au fost compuse de Pete Townshend, cu putin ajutor din partea lui John Entwistle. Acesta il urmeaza pe Tommy Walker, orb, surd si mut din tinerete. El descopera ca are un talent fantastic la pinball si in scurt timp ajunge cunoscut in intreaga lume. Acest lucru il impinge pe Tommy sa devina un fel de guru si sa isi deschida un cult, dar destul de repede lucrurile se intorc impotriva lui deoarece discipolii lui incep sa se revolte. Un film bazat pe aceasta opera a fost facut in anul 1975. Ann0Margret, care a jucat-o pe mama lui Tommy a primit un Academy Award pentru Cea Mai Buna Acrtita.

4. 'Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire)' - The Kinks

Poze PozeMH - top 10 rock operas


Povestea albumului se axeaza in jurul fratelui vitreg al cantaretului Ray Davies, care a emigrat din Anglia in Australia. Arthur este un fabricant de covoare si este ingrijorat de lipsa de oportunitati intr-o Anglie postbelica. Piesele de pe album arata punctul de vedere al lui Arthur despre razboi, Anglia pe care o cunostea el odata si goliciunea vietii lui in Australia. Arthur a fost cumva un succes comercial.

3. 'The Lamb Dies Down On Broadway' - Genesis

Poze PozeMH - top 10 rock operas


Ultimul album Genesis alaturi de extraordinarul flautist Peter Gabriel, The Lamb Dies Down On Broadway este un album uimitor utilizand o poveste abstracta si teme din folclorul grecesc. Albumul tese o poveste suprarealista implicand un delicvent juvenil care este atras intr-o lume subpamanteana plina de creaturi ciudate si pericole infricosatoare, intr-o misiune de a-l salva pe fratele sau John. Versurile si muzica sunt extrem de complicate si frumoase. Aceasta este cel mai cunoscut si cel mai vandut album Genesis si totusi nu seamana cu niciun alt album al trupei.

2. 'The Wall' - Pink Floyd

Poze PozeMH - top 10 rock operas


Nu mai este nimic de zis despre 'The Wall'. Este unul dintre cele mai bine vandute albume ale tuturor timpurilor si este in acelasi timp minunat si din punct de vedere al versurilor si al muzicii. Chiar daca este atribuit trupei Pink Floyd, acesta este la baza o calatorie psihologica prin mintea lui Roger Waters, exprimand incercarile si suferintele de a fi o imagine a muzicii. Centrat pe caracterul principal, Pink, 'The Wall' este o ceata intunecata si complicata de durere, mizerie si obsesie. Pe langa acest album a aparut si filmul 'The Wall', care este la fel de interesant. Albumul 'The Wall' a incheiat era de rock a anilor '70 si a fost o parte cruciala in miscarea progresiva. Chitara elaborata, versurile melancolice, si ambianta depresiva a avut o influenta foarte mare asupra a sute de artisti din intreaga lume.

1. 'Quadrophenia' - The Who

Poze PozeMH - top 10 rock operas


In timp ce multi oameni aleg 'Tommy' drept cea mai mare opera a formatiei The Who, 'Quadrophenia' este un album realizat mult mai bine si mai frumos. Inregistrat la asteptarile lui Pete Townshend, 'Quadrophenia' include o muzica complicata si obscura. Pana in anul 1973 cand au lansal acest dublu album, Townshend era deja cunoscut drept un zeu alt operelor rock. In timp ce 'Tommy' a fost o viziune fantezista ambitioasa, 'Quadrophenia' examineaza radacinile trupei si societatea adolescentilor britanici din tineretea lor. 'Quadrophenia' este un album care trebuie ascultat neaparat de orice fan The Who sau de catre orice fan al muzicii rock in general.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook