Trei carti care au inspirat piese sau albume rock

de Morrison

Trei carti care au inspirat piese sau albume rock

Un adevarat fenomen al horror-ului, cu manifestari in cinematografie si muzica, The Call of Cthulhu a fost initial o nuvela scrisa de H.P.Lovecraft. Publicata in 1928, ea se incadreaza in genul gotic, relatand totul despre existenta unei fiinte numita Cthulhu si a unui grup de adoratori ai acesteia, iar oricine se apropie prea mult de adevar isi gaseste moartea. Citate celebre precum

That is not dead which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die.

(Nu este mort ceea ce poate zace etern
Iar cu eonii stranii chiar si moartea poate sa moara)

sau

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn.
(In casa sa din R'lyeh Cthulhu asteapta visand)

...au facut senzatie printre cititorii lui H.P.Lovecraft. Se pare, de altfel, ca si Metallica au fost
impresionati de nuvela, inregistrand pe albumul Ride the Lightning (1984) o piesa instrumentala numita The Call of Ktulu. Referinte la mitul Cthulhu se gasesc si in The Thing that Should Not Be (albumul Master of Puppets, 1985) al aceleiasi trupe:

He watches
Lurking beneath the sea
Great old one[...]
Crawling chaos, underground
Cult has summoned, twisted sound

Textul integral al nuvelei se poate gasi la www.dagonbytes.com/thelibrary/lovecraft/thecallofcthulhu.htm

Fanii Iron Maiden si amatorii utopiilor negative (distopii, daca e sa ne luam cu termeni literari), vor aprecia Brave new World. Tradusa in romana ca "Brava Lume Noua" sau chiar "Minunata Lume Noua", seamana oarecum cu 1984 al lui George Orwell, dar a fost scrisa de britanicul Aldous Huxley si are atat tente science fiction, cat si sociologice, psihologice etc.

"Univeral happiness keeps the wheels steadily turning; truth and beauty can't"
(Fericirea universala mentine rotile in functiune; adevarul si frumusetea nu o pot face)
spune Mustapha Mond, unul dintre personajele lui Huxley. Autorul pune, de altfel, o intrebare subtila: la cate suntem dispusi sa renuntam pentru fericirea universala? La vointa proprie? La dragoste? La familii, la creativitate si la cunoastere?

Albumul din 2000 al trupei Iron Maiden nu cauta atat sa raspunda acestor intrebari, dar este inspirat de roman. Coperta are o imagine sugestiva, dar si piesele sunt bazate pe ideile lui Aldous Huxley.

Versurile

piesei omonime sunt in mod sigur referinte la lumea anti-utopica din roman

What you see is not real, those who know will not tell
All is lost sold your souls to this brave new world[...]
You are planned and you are damned in this brave new world
(Ceea ce vezi nu este real si cei care stiu nu iti vor spune
Totul e pierdut, vandute sufletele voastre acestei brave lume noi[]
Sunteti planuiti si condamnati in aceasta lume noua)

Alte trupe au fost prompte in preluarea citatelor referitoare la drogul soma din Brave New World (cartea).

Al saptelea album al trupei de gothic rock Tiamat, Judas Christ, citeaza exact incantatia personajelor, prin piesa Love is as Good as Soma.

Ultimul, dar nu in cele din urma, este For Whom the Bell Tolls, romanul scris de Ernest Hemingway si care abordeaza mai multe teme de mare complexitate. Moartea, eroismul, camaraderia, curajul, dar si iubirea, se regasesc in aceasta opera a literaturii universale, de departe mult mai interesanta decat Batranul si Marea, cartea lui Hemingway pe care profesorii din liceu v-au cerut sa o cititi.

For whom the bell tolls este un roman rewarding, cum ar spune anglofonii. La fel ca muzica de calitate, nu se lasa inteles din prima (pentru asta sunt manelele), nu este accesibil oricui, oricand, oriunde. Insa dupa ce treceti de jumatate, incepe sa merite si, pe final, devine fenomenal. Sfarsitul romanului For Whom the Bell Tolls este de o forta artistica extraordinara, atata timp cat nu ii stricati savoare incercand sa-l cititi inainte de restul cartii.

Piesa cu acelasi nume a trupei Metallica nu este numai inspirata din roman, dar prezinta chiar o scena din acesta.

"Men of five still alive through the raging glow,
Gone insane from the pain that they surely know."
(Oameni din cinci sunt inca in viata prin stalucirea furioasa
Au innebunit de durerea pe care, cu siguranta o stiu.)

este de fapt o transpunere muzicala a scenei in care Sordo, un comandant de gherila, si cei cinci oameni ai sai sunt ucisi de inamic. De fapt, intreaga piesa se poate compara cu intregul roman, avand acelasi mesaj de eroism si emanand aceeasi atitudine: nu de resemnare in fata mortii, ci de acceptare a ei ca dovada de barbatie.

Aceste lecturi sunt un adevarat must read pentru fanii metalului si rockului. Pentru ca muzicienii nostri nu sunt barosanii cu bancnote de 5 lei lipite pe frunte cu saliva si care sa nu fi pus mana pe o carte niciodata.

Calina



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: