Zece oameni carora li s-a furat premiul Nobel

de Astaroth Priestess

Zece oameni carora li s-a furat premiul Nobel

In jurul premiului Nobel pentru pace s-au nascut numeroase controverse, multi considerand ca a fost acordat oamenilor care aparent nu il merita si refuzat celor care aveau tot dreptul sa-l castige.

Lista de mai jos priveste oamenii carora li s-a "furat" premiul Nobel.

10. Irina Sendler

Irena Sendler Vlrg 8Awidec

Intre anii 1939 si 1945, Irina Sendler a salvat vietile a 2.500 de copii evrei din lagarul din Warsaw, obtinand hartii de identitate, pasapoarte si gazduire in case pentru copii.
A fost prinsa in anul 1943 si torturata pentru a marturisi locatia evreilor pe care i-a salvat din lagar insa la refuzul ei, a fost condamnata la moarte. A fost salvata de un ofiter nazist care a acceptat mita.

In anul 2007 a fost nominalizata la premiile Nobel insa a fost trecuta cu vederea in favoarea lui Al Gore.

9. Mohandas Gandhi

Gandhi And Indira-1

Gandhi a inceput lupta pentru independenta indienilor din Marea Britanie in anul 1916, obtinand castig de cauza in 1947. Este cunoscut pentru faptul ca a reusit sa lupte impotriva imperiului britanic fara a recurge la violenta.

A fost nominalizat de 5 ori insa cand ar fi trebuit sa obtina premiul a intervenit o regula cum ca decesul inainte de a-i fi inmanat premiul il face iligibil.

8. Abdul Sattar Edhi

3302709845 F42D8070Ce-1

Este fondatorul Edhi Foundation si este un filantrop care in anul 1951 a deschis un mic magazin farmaceutic, folosind fondurile personale, cu scopul de a ajuta orice persoana care ii calca pragul usii.

In anul 1957 a izbucnit o epidemie de gripa in Karachi, iar Edhi a instalat corturi in care trata toti bolnavii gratuit. Din banii de donatii a cumparat o ambulanta pe care o folosea pentru a ajunge la bolnavii care nu se puteau deplasa.
In anul 2009 a fost luat in considerare pentru premiul Nobel insa acesta nu i-a fost acordat.

7. Jose Figueres Ferrer

775F7620070430132640141

Jose Figueres a fost presedintele Costa Rica de trei ori, iar in timpul acesta a acordat femeilor dreptul de a vota, a abolit armata tarii declarand ca armata exista pentru promisiunea de invadare a altei tari iar el nu este de parere ca orice tara din jur ar dori sa invadeze Costa Rica.
A nationalizat sistemul bancar al tarii, a rescris constitutia, a garantat educatie publica coordonata de stat pentru fiecare cetatean si a oferit catatentie tuturoro copiilor imigrantilor de culoare.

6. Dr. Feng Shan Ho

Hoandwife-2

Conferinta Evian din 1938 a fortat 38 de tari sa refuze imigratia evreilor in timpul regimului nazist, iar Ho a primit ordin sa nu ofere vize pentru evrei.
Acesta s-a pus in pericol timp de 6 ani, refuzand sa indeplineasca acest ordin. A obtinut vize atat pentru evrei, cat si pentru ceilalti oameni care doreau o scapare. In primele sase luni a eliberat circa 2000 de vize, salvand astfel numeroase vieti.
Datorita faptelor sale a fost poreclit 'Schindler al Chinei'.

5. Cesar Chavez

Cesar-Chavez

A fost co-fondatorul National Farm Workers Association (actuala United Farm Workers) si a luptat pentru a obtine conditii de munca mai bune pentru muncitorii la ferme.
A luptat si pentru a interzice imigrantilor ilegali sa treaca granita si sa fure slujbele cetatenilor mexicani legali. Ziua lui de nastere a devenit sarbatoare nationala in California.

4. Stephen Biko

Biko Steve

Steven Biko a fost fondatorul Black Consciousness Movement si a invocat o "fratie a omului" mondiala.
A fost organizatorul protestelor si marsurilor pentru non-violenta, ceea ce a condus la macelarirea copiilor din multimi de catre politie.
A fost luat in vizor de catre politie si capturat, fiind ucis in bataie in anul 1977.

3. Dorothy Day

06---Lentz---Dorothy-Day-Rgb

Dorothy day a fost o jurnalista americana care a trait intre anii 1897 si 1980. A lucrat cu Peter Maurin pentru a crea miscarea muncitorilor catolici, miscare non-violenta si pacifista al carei scop a fost si este ajutarea celor saraci si a oamenilor strazii.
Dorothy este luata in considerare de catre biserica catolica pentru a fi facuta Sfanta in mod oficial.

2. Oskar Schindler

Schindler1 Web

Schindler a salvat peste 1.200 de evrei in timpul regimului comunist, angajandu-i in fabricile sale de munitie in timpul razboiului.
S-a pus in pericol in mod constient in acel timp, avand in vedere ca nazistii stiau cu certitudine ca muncitorii sai erau evrei.

A platit milioane partidului nazist, insistand ca evreii erau o mana de lucru foarte capabila care puteau sa ii ajute in razboi contruind oale, tigai si munitie, folosite de soldati, desi isi punea muncitorii sa saboteze munitia pentru a fi inutila.

1. Papa Pius XII

453884308 Aae521Bb97

Eugenio Pacelli, ce urma sa devina in curand Papa Pius XII, a sustinut un discurs ce a captat atentia presei mondiale, in care a declarat ca "nazistii sunt in realitate niste plagiatori mizerabili care imbraca erori vechi cu haine noi". In timpul razboiului, dupa ce a devenit Papa, a vorbit multimilor pentru a lua apararea evreilor.

A aranjat ca evreii sa emigreze din Italia, oferindu-le adapost si ascunzatori in biserici, manastiri si case patriarhale - peste 4000 de evrei au fost ascunsi, hraniti si culcati in paturi sigure.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook