Zece oameni carora li s-a furat premiul Nobel

de Astaroth Priestess

Zece oameni carora li s-a furat premiul Nobel

In jurul premiului Nobel pentru pace s-au nascut numeroase controverse, multi considerand ca a fost acordat oamenilor care aparent nu il merita si refuzat celor care aveau tot dreptul sa-l castige.

Lista de mai jos priveste oamenii carora li s-a "furat" premiul Nobel.

10. Irina Sendler

Irena Sendler Vlrg 8Awidec

Intre anii 1939 si 1945, Irina Sendler a salvat vietile a 2.500 de copii evrei din lagarul din Warsaw, obtinand hartii de identitate, pasapoarte si gazduire in case pentru copii.
A fost prinsa in anul 1943 si torturata pentru a marturisi locatia evreilor pe care i-a salvat din lagar insa la refuzul ei, a fost condamnata la moarte. A fost salvata de un ofiter nazist care a acceptat mita.

In anul 2007 a fost nominalizata la premiile Nobel insa a fost trecuta cu vederea in favoarea lui Al Gore.

9. Mohandas Gandhi

Gandhi And Indira-1

Gandhi a inceput lupta pentru independenta indienilor din Marea Britanie in anul 1916, obtinand castig de cauza in 1947. Este cunoscut pentru faptul ca a reusit sa lupte impotriva imperiului britanic fara a recurge la violenta.

A fost nominalizat de 5 ori insa cand ar fi trebuit sa obtina premiul a intervenit o regula cum ca decesul inainte de a-i fi inmanat premiul il face iligibil.

8. Abdul Sattar Edhi

3302709845 F42D8070Ce-1

Este fondatorul Edhi Foundation si este un filantrop care in anul 1951 a deschis un mic magazin farmaceutic, folosind fondurile personale, cu scopul de a ajuta orice persoana care ii calca pragul usii.

In anul 1957 a izbucnit o epidemie de gripa in Karachi, iar Edhi a instalat corturi in care trata toti bolnavii gratuit. Din banii de donatii a cumparat o ambulanta pe care o folosea pentru a ajunge la bolnavii care nu se puteau deplasa.
In anul 2009 a fost luat in considerare pentru premiul Nobel insa acesta nu i-a fost acordat.

7. Jose Figueres Ferrer

775F7620070430132640141

Jose Figueres a fost presedintele Costa Rica de trei ori, iar in timpul acesta a acordat femeilor dreptul de a vota, a abolit armata tarii declarand ca armata exista pentru promisiunea de invadare a altei tari iar el nu este de parere ca orice tara din jur ar dori sa invadeze Costa Rica.
A nationalizat sistemul bancar al tarii, a rescris constitutia, a garantat educatie publica coordonata de stat pentru fiecare cetatean si a oferit catatentie tuturoro copiilor imigrantilor de culoare.

6. Dr. Feng Shan Ho

Hoandwife-2

Conferinta Evian din 1938 a fortat 38 de tari sa refuze imigratia evreilor in timpul regimului nazist, iar Ho a primit ordin sa nu ofere vize pentru evrei.
Acesta s-a pus in pericol timp de 6 ani, refuzand sa indeplineasca acest ordin. A obtinut vize atat pentru evrei, cat si pentru ceilalti oameni care doreau o scapare. In primele sase luni a eliberat circa 2000 de vize, salvand astfel numeroase vieti.
Datorita faptelor sale a fost poreclit 'Schindler al Chinei'.

5. Cesar Chavez

Cesar-Chavez

A fost co-fondatorul National Farm Workers Association (actuala United Farm Workers) si a luptat pentru a obtine conditii de munca mai bune pentru muncitorii la ferme.
A luptat si pentru a interzice imigrantilor ilegali sa treaca granita si sa fure slujbele cetatenilor mexicani legali. Ziua lui de nastere a devenit sarbatoare nationala in California.

4. Stephen Biko

Biko Steve

Steven Biko a fost fondatorul Black Consciousness Movement si a invocat o "fratie a omului" mondiala.
A fost organizatorul protestelor si marsurilor pentru non-violenta, ceea ce a condus la macelarirea copiilor din multimi de catre politie.
A fost luat in vizor de catre politie si capturat, fiind ucis in bataie in anul 1977.

3. Dorothy Day

06---Lentz---Dorothy-Day-Rgb

Dorothy day a fost o jurnalista americana care a trait intre anii 1897 si 1980. A lucrat cu Peter Maurin pentru a crea miscarea muncitorilor catolici, miscare non-violenta si pacifista al carei scop a fost si este ajutarea celor saraci si a oamenilor strazii.
Dorothy este luata in considerare de catre biserica catolica pentru a fi facuta Sfanta in mod oficial.

2. Oskar Schindler

Schindler1 Web

Schindler a salvat peste 1.200 de evrei in timpul regimului comunist, angajandu-i in fabricile sale de munitie in timpul razboiului.
S-a pus in pericol in mod constient in acel timp, avand in vedere ca nazistii stiau cu certitudine ca muncitorii sai erau evrei.

A platit milioane partidului nazist, insistand ca evreii erau o mana de lucru foarte capabila care puteau sa ii ajute in razboi contruind oale, tigai si munitie, folosite de soldati, desi isi punea muncitorii sa saboteze munitia pentru a fi inutila.

1. Papa Pius XII

453884308 Aae521Bb97

Eugenio Pacelli, ce urma sa devina in curand Papa Pius XII, a sustinut un discurs ce a captat atentia presei mondiale, in care a declarat ca "nazistii sunt in realitate niste plagiatori mizerabili care imbraca erori vechi cu haine noi". In timpul razboiului, dupa ce a devenit Papa, a vorbit multimilor pentru a lua apararea evreilor.

A aranjat ca evreii sa emigreze din Italia, oferindu-le adapost si ascunzatori in biserici, manastiri si case patriarhale - peste 4000 de evrei au fost ascunsi, hraniti si culcati in paturi sigure.

Zi-ne parerea ta:

ĂŽnscrie-te la newsletter

Join the ranks ! LIKE us on Facebook