Ava Inferi - Onyx (cronica de album)

de Buvnitz

Ava Inferi - Onyx (cronica de album)


A trecut ceva vreme de cand n-am mai gasit o trupa despre care sa spun ca n-o poti cataloga intr-un gen anume. Ce-i drept a cam devenit un cliseu si deja nimeni nu mai inghite partea cu 'the next best thing', formatii sunt cu duiumul iar muzica nu are intotdeauna acel ceva dupa care tanjim.

Simplu nu e deloc cuvantul de baza la Ava Inferi...la fel cum nu putem vorbi de o muzica de duzina. Partea cu the next best thing ramane un subiect deschis, (ca la orice trupa) cert este ca modul in care Onyx este compus te face sa aprofundezi trecutul lui Rune Eriksen, un om care la vremea lui a cochetat cu sonoritati mult mai agresive precum Aura Noir si Mayhem.


De la 'rautatea' Mayhem pana la frumusetea lui Onyx e cale lunga si deloc usoara...si daca e sa-l comparam cu precedentul Blood Of Bachus atunci albumul intrece asteptarile. O atmosfera de asemenea frumusete mai rar gasesti, unde pui instrumentatia aproape perfecta imbinata cu vocea superba a solistei Carmen Susana Simoes.

Desigur ca atmosfera primeaza la Ava Inferi si desi poate nu la fel de intunecat ca Blood Of Bachus, Onyx are un element mult mai fascinant...te baga direct in transa, in cel mai sincer mod cu putinta. Deloc agresiv, incredibil de bine structurat, cu un registru vocal complet, grupul portughez ofera atat o calatorie atat muzicala cat si spirituala, doua elemente redate excelent de videoclipul pentru Majesty, realizat de Costin Chioreanu.

Interesante schimbari de atmosfera, daca la Majesty esti deja intr-o alta lume, The Heathen Island trezeste cu o structura dezmortita, o stare de implinire...apoi esti aruncat din nou in vis. Finalul te trezeste usor. Solo-uri scoase din context, pasaje suprapuse...foarte interesante si acele fragmente audio extrase dintr-o serie de lung metraje.

Culmea e ca anumite momente sunt cat se poate de 'optimiste' si aici sper sa nu exagerez. In contextul gothic/doom poate deveni o afacere riscanta. Totusi Onyx nu e deloc acel album apasat, depresiv ci din contra...e o adevarata calatorie, de la melancolie la visare si implinire. Cred ca mister este cel mai bun cuvat.

Pe 7 mai Ava Inferi vin la Bucuresti pentru un concert in exclusivitate. De fapt este primul concert de club al grupului portughez si din ce am inteles e vorba de un eveniment special...probabil ca astfel de detalii vor fi prezentate de organizatori la momentul potrivit. In orice caz e bine de tinut minte concertul.

Concertul are loc chiar inainte ca Ava Inferi sa porneasca intr-un turneu aniversar My Dying Bride. Nu vad deloc ciudata aceasta alaturare, in anumite momente ale albumului chiar m-am intrebat cum ar suna My Dying Bride cu Rune...

Nota: 9/10

Tracklist:

01. Onyx
02. The Living End
03. A Portal
04. ((Ghostlights))
05. Majesty
06. The Heathen Island
07. By Candlelight & Mirrors
08. Venice in Fog


500.000 rock & metal videos on ROCKTUBE and METALHEADDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook