Biografie AvatarAvatar

Genuri muzicale:
Death

Trupe similare:
Sepultura  In Flames  Children Of Bodom  ILLUMINATI  Death  My Dying Bride  Behemoth

Prima actiune notabila din viata grupului craiovean AVATAR s-a petrecut in 1996, cand, in formula Dan Scurtu (chitara), Marius Popeanga (tobe si voce) si Andrei Nemes (bas) a fost inregistrat primul demo Orgiastic Ceremony, care mergea pe linia death-ului brutal.
In 1997, a venit in trupa si Mihai Brizby Petrescu (clape), iar cei patru au inregistrat in acelasi an un al doilea demo, Holy Infection, care prezenta un death brutal, dar tehnic, ingloband partituri interesante de clape. Acesta a fost distribuit in tara si strainatate de catre labelul Bestial Records, peste 1000 de cpii fiind vandute.
In 1999, Bestial Records a semnat un contract cu avatarii, in urma caruia a aparut si primul album al grupului, The Alchemist. Acesta a fost inregistrat in 2000, cu un nou vocalist (Alin Deca) si un nou basist (Cornel Tudosie), iar cele 1000 de cpii puse in vanzare au fost epuizate. Albumul a fost recenzat pozitiv in Germania, SUA, Serbia, Republica Ceha, Italia sau Franta. "The Alchemist" contine 45 de minute de death/black metal tehnic, cu influente dinspre Death, Nocturnus, Cynic, Atheist, Dimmu Borgir ori Dream Theater.
In 2001, AVATAR filmeaza primul videoclip profesional, Inner Alchemy, difuzat pe numeroase posturi tv, in acelasi an fiind cooptati si Marian Calin (tobe) si Catalin Branzan (bas).
In noua componenta, in 2002, craiovenii primesc oferta de a fi co-headlineri la Hellhammer Festival din Serbia. Astfel ca avatarii au cintat pe aceeasi scena cu Hypnos (Cze), Fleshless (Cze), Ancient (Nor), Pandemia (Slo) si alte grupuri importante din undegroundul european, iar un an mai tarziu, in cadrul festivalului Metalheart de la Costinesti ei cantau pe aceeasi scena cu grecii de la Rotting Christ.
In 2004, AVATAR traieste un moment important din existenta sa si deschide pentru legendarul grup austriac PUNGENT STENCH, in cadrul excelentului Spring Metal Festival din Salzburg, Austria.
Acest concert a fost punctul de plecare al turului pe care craiovenii l-au efectuat in 2005 in Germania si Austria. Inainte de asta, avatarii au inregistrat promo-ul "Cyclops", dupa care au plecat in ceea ce s-a numit Avatour, in cadrul caruia au cantat impreuna cu BEHEMOTH (Pol), In Battle (Swe), Equillibrium (Ger), Recapture (Ger), Possession (Aus) etc.
 Concertul sustinut in deschiderea celor de la Behemoth, in Salzburg, a fost inregistrat, iar materialul a fost scos pe piata sub numele de "Live On Mozartstrasse", primul live oficial din istoria undergroundului metalic romanesc, pe care se pot asculta 6 piese de death metal balansat. Tot in 2005, craiovenii au deschis pentru celebrul grup american MEGADETH, cu ocazia megashow-ului pe care acestia l-au sustinut in Bucuresti, dupa care, avatarilor li s-a mai alaturat un al doilea chitarist, Victor Manescu. La finele aeluiasi an au castigat concursul MetalKombat, intrunind cele mai multe voturi ale metalistilor romani.
Urmarea acestei victorii a fost inregistrarea, in martie si aprilie 2006, a EP-ului "Tentacles". De asemenea, piesa "The Deepest Corner Of The Mind" de pe EP este sustinuta de un videoclip. Primavara trecuta, avatarii au efectuat un nou turneu in Germania, unde au cantat in festivaluri importante, alaturi de trupe ca FLESHCRAWL, DIE APOKALYPTISCHEN REITER, ONKEL TOM, SOUL DEMISE, DEW SCENTED, BELPHEGOR, DARK FORTRESS, DESASTER, DEBAUCHERY, COLLAPSE 7, POSSESSION etc.
Finalul lui 2006 a fost reusit pentru craioveni - ei au deschis pentru celebrul grup german CREMATORY, la Cluj, in octombrie, pentru ca in decembrie sa joace rolul de opening act pentru elvetienii de la SAMAEL, in capitala.
2007 a debutat la fel de intens pentru avatari, cu multe concerte prin tara. La ineputul lui mai, Avatar a fost singurul grup din afara capitalei care a reprezentat underground-ul metalic la Zilele Culturale ale Bucurestiului la Viena. De asemenea, in iulie, cei cinci craioveni au cantat in deschiderea celebrului grup SEPULTURA in concertul pe care brazilienii l-au sustinut in Bucuresti. Urmeaza ca pe 29 septembrie Avatar sa peformeze in cadrul Bestial Metal Fest, care va avea loc tot in capitala, eveniment care celebreaza 10 ani de existenta a labelului Bestial Records.  
In aceasta toamna,avatarii pornesc inregistrarea unui nou album, care va marsa in directia neo death metalului. Lansarea noului LP este prevazuta pentru iarna lui 2008.


Componenta:
Dan Scurtu - chitara
Victor Manescu - chitara
Catalin Branzan - bas
Marian Calin - tobe
Marius Popeanga - voce

Discografie:
Tentacles, EP, 2006 Metalfan Records Division
Live On Mozartstrasse, live, 2005, Axa Valaha
Cyclops, promo, 2005, Axa Valaha
The Alchemist, LP, 2000, 2004, Bestial Records
Holy Infection, demo, 1997, Bestial Records
Orgiastic Ceremony, demo, 1996
AVATAR
www.avatar-band.ro
www.myspace.com/avataromania