Interviu AVATAR

07 August 2006 Morrison

Interviu AVATAR
Discutam astazi cu Marius Popeanga, solistul vocal al metalistilor craioveni de la Avatar !

Salut Marius. Ne bucuram de ocazia de a purta o discutie din nou. Avatar si-a facut deja un renume pe scena romaneasca de metal. Hai sa vorbim putin despre istoria Avatar. Cum a inceput totul si cum a evoluat de-a lungul anilor?

Povestea a fost inceputa de Dan Scurtu (chitara) si de mine (pe vremea aceea, la tobe si la voce), prin 1994. Un timp ne-am kinuit sa gasim o formula cat de cat stabila, astfel ca, desi primul demo (Orgiastic Ceremony) a fost inregistrat in 1996, adevaratul debut al trupei este reprezentat de demoul din 1997 (Holy Infection). A urmat primul album (The Alchemist, 2000, Bestial Rec), reeditat in 2004, apoi promoul Cyclops (2005), apoi Live On Mozartstrasse (un live inregistrat tot in 2005 in Salzburg, Austria, la Spring Metal Festival). Anul acesta am inregistrat EP-ul Tentacles, lansat luna trecuta.

Interviu AVATAR

2. De ce acest nume? Are vreo semnificatie anume?

AVATAR are un sens religios in budhism, dar in limbajul uzual trimite la ipostazele multiple ale unui fenomen in continua miscare. Deci pentru noi inseamna schimbare permanenta, drept pentru care si muzica noastra a cunoscut si va cunoaste transformari continue.

3. Ati avut un program destul de incarcat in acest an. Sa vorbim mai intai despre turneul din aprilie desfasurat in Germania, unde ati cantat alaturi de trupe precum Fleshcrawl, Possession sau Belphegor. Cum a fost? Ce impresii v-a lasat acest turneu?

Este al treilea an in care cantam "afara" cu trupe importante. In primavara am cantat pe aceeasi scena cu FLESHCRAWL, DIE APOKALIPTISCHEN REITER, ONKEL TOM, SOUL DEMISE, DEW SCENTED, BELPHEGOR, DARK FORTRESS, DESASTER, DEBAUCHERY, COLLAPSE 7, POSSESSION etc. A fost foarte frumos, iar noi am cantat cu aplomb. Trupele din Romania trebuie sa faca insa un pas in plus semnarea unui contract cu un label din Europa, pentru a putea reprezenta pe continent metalul de aici.

Interviu AVATAR

4. Acum o intrebare ce probabil ii framanta pe multi fani. De ce schimbarea brusca de la death metal la un sound mai modern si anume metalcore?

HAHA! Nu cred ca AVATAR canta metalcore. Avem poate ceva influente din aceasta zona metalica, dar, repet, noi nu putem fi incadrati in metalcore. Death, power, thrash, metalcore, chiar progressive uneori: muzica noastra e un melanj intre toate astea. Oricum, toata lumea poate fi linistita: noile piese nu sunt mai putin brutale decat cele de dinainte, ba dimpotriva!

5. Sa vorbim de activitatea voastra in studio. In mai bine de 10 ani ati reusit sa aduceti pe piata aproximativ 7 materiale discografice. Cum vedeti evolutia voi evolutia Avatar de la lansarea primului demo si pana in ziua de azi

Primele demouri se cantoneaza in zona death metalului, albumul The Alchemist penduleaza intre black, death si progressive metal. Promoul Cyclops, ca si Live On Mozartstrasse, prezinta un death balansat, destul de tehnic, un amestec intre forta, melodie si tehnicitate. Tentacles este deja altceva, un metal actual, plin de vana. Nici nu stiu cum sa-l caracterizez, poate modern (death) metal.

6. Sa vorbim putin si despre ultimul vostru album intitulat "Tentacles". Ce ati vrut sa realizati cu acest album si ce elemente noi aduce?

Interviu AVATAR

Nu este chiar un album, este un EP, contine 5 piese si cu siguranta acest ultim produs este cel mai profi al nostru. Soundul este foarte bun, curat, dar brutal. Este pentru prima oara cand, atunci cand ascult o inregistrare de-a noastra, pot spune ca sunt aproape pe deplin multumit. Cred ca daca cineva ar asculta acest EP fara sa stie ca este vorba despre AVATAR, nu i-ar trece prin minte ca produsul apartine unei formatii din Romania. Sper ca datorita acestui material sa intram in atentia unor case de discuri din Occident.

7. Avatar are un numar mare de fani, dovada fiind "trofeul" Metal Combat pe care voi l-ati castigat. Cum vedeti voi relatia dintre public si fani intr-un concert live?

Ca orice arta, muzica are nevoie de public. Nici metalul nu face exceptie, deci nici AVATAR. Evident ca publicul este esential, pentru ca raspunsul lui la muzica noastra este sarea si piperul unei cantari. Exista momente cand simti ca oamenii din fata ta de intuiesc extraordinar, iar astfel de moment sunt aproape imposibil de descris. Pe de alta parte, noua nu publicul ne dicteaza ce muzica sa facem. Compunem asa cum simtim noi, iar ideea este ca, atata vreme cat vei face piese valoroase vor exista spectatori care sa te inteleaga. Ne ferim de situatia in care unii fani isi doresc sa canti mereu si mereu la fel.

8. In mai bine de 10 ani ati reusit sa sustineti nenumarate concerte, chiar si in strainatate. Care este cea mai placuta amintire a voastra din concerte?

Greu de zis. Cred ca anul trecut in Salzburg a fost incredibil cand o parte din cei din sala a urcat pe scena intr-un moment de dementa generala, pentru a trece apoi la nenumarate stage diving-uri. Si lansarea EP-ului Tentacles de luna trecuta a avut parte de o atmosfera nebuna, ca multe alte show-uri de-ale noastre.

9. De ce ati rupt relatiile cu Axa Valaha?

Nu noi le-am rupt. Koro le-a rupt cu noi, acuzand noua noastra directie muzicala, precum si asa-zisa noastra intentie de a fi comerciali. Suntem la fel de aproape de comercialitate precum dracu' de tamaie. Numai ca, repet, niciodata AVATAR nu se va autocopia, asa ca materialele noastre vor aduce mereu ceva nou fata de precedentele.

Interviu AVATAR

10. Ce anume considerati ca v-a propulsat in topul formatiilor de metal din Romania?

Pai cred ca tocmai permanentele inovatii din melodiile noastre, prospetimea acestora. Dar si energia pe care o emanam atunci cand suntem pe scena. In plus, instrumentistii din AVATAR detin o tehnica apreciabila, iar executia pieselor in concert este una curata, profesionista. Atunci cand ne pregatim de o cantare, nu este loc de compromisuri, totul tre sa fie cat mai aproape de perfectiune.

11. Ce formatii preferati? Au adus acestia anumite influente in muzica Avatar?

Ascultam multe muzici: de la marile trupe ale death-ului, thrashului, power-ului sau progressive-ului, pana la noile tendinte. Asadar, avatarii asculta de la Nevermore pana la All That Remains si de la Dream Theater pana la Hatebreed. Asa cum in literatura se spune ca romanele se fac din alte romane, si in cazul muzicii e valabil: metalul de azi se face din cel deja consacrat. Death, Dream Theater, Nevermore, At The Gates, Pantera si multe altele ne-au influentat compozitiile.

12. Ce pregatiti publicului pentru concertul din data de 10 august din Club Utopia?

Trei piese noi fata de cele cinci ale EP-ului Tentacles, un cover At The Gates plus piese care sunt pe Live On Mozartstrasse sau Cyclops. O sa cantma vreo 12-13 piese, un adevarat tavalug metalic.

13. Ce planuri de viitor aveti?

Ne-am propus ca anul viitor sa inregistram un album de studio de vreo 10-12 piese una si una. De asemenea, vrem sa cantam cat mai mult in afara tarii, iar in tara speram sa fim parte la evenimente muzicale cat mai importante. Nu ascund ca ne gandim la o intelegere cu o casa de discuri occidentala.

14. In incheiere, v-as ruga sa adresati cateva cuvinte cititorilor si fanilor vostri.

Ii convocam la concertul din Utopia de pe 10 august pentru a asculta metal inteligent, iar cei ce se lasa convinsi de compozitiile noastre pot obtine EP-ul Tentacles venind la concert unde il pot procura la pretul modic de doar 13 RON !

Bafta si mult noroc in continuare

AVATAR
www.avatar-band.ro
http://www.myspace.com/avataromania

Fane versus Avatar

Concerte recomandate: