Interviu Avatar

05 Iunie 2006 Morrison

Interviu Avatar

"Sunt un infrant luptator pagan, ingenuncheat ca miticul Atlas, zdrobit in caderea continua de foc. Licarul de viata ce mi-a ramas se zbate zadarnic sa scape de sub ruina de sunt, pe veci!" - nu va ingrijorati, pentru ca nu e cazul, inca nu m-am hotorat sa imi public creatiile... dar, e cazul sa va impacientati si sa va agitati pentru ca azi ii adresam cateva intrebari autorului

versurilor

de mai sus - Marius Popenaga si nu mai zic decat: Avatar - AN ALCHEMIC FORMULA FOR DEATH METAL!!!

Eli: Salutare, Marius! Inainte de toate am sa te rog sa faci o scurtaprezentare a membrilor AVATAR precum si a activitatii trupei.

AVATAR: Pai AVATAR "contine" in prezent 5 oameni: Dan Scurtu (chitara), care este si principalul compozitor, dependent de World of Warkraft, practicant de arte martiale si detinatorul unui petshop; Victor Manescu este celalalt chitarist, cel mai nou dintre avatari, care e un tip cam ciudat, nu bea alcool, e devotat cainilor sai si de asemenea joaca WOW; Catalin Branzan (bas) este aproape medic, asa ca va putea experimenta in voie texte gore pe pacienti; Marian Calin este tobar, are un baietel de 3 ani, un tip echilibrat care tine la bautura; io fac vocea si textele in trupa, sunt un aventurier semi-iresponsabil. Bazele gastii au fost puse de Dan si de mine acum vreo 10 ani in Craiova, componenta a suferit tot felu' de modificari, da' cea prezenta functioneaza cel mai bine. Am scos 2 demouri, Orgiastic Ceremony ('96), Holy Infection ('97), un album, The Alchemist (2000), un promo, Cyclops, si un live, Live on Mozartstrasse, ambele in 2005. Prin 2002 am scos la iveala si un videoclip la piesa Inner Alchemy. De vreo doi ani am inceput sa cantam si pe afara, Germania si Austria, am deschis pentru Pungent Stench si Behemoth, am performat pe aceeasi scena cu Fleshless, Hypnos, Equillibrium, Recapture, Possession etc. Cel mai important show pe care l-am tinut in tara este probabil cel in care am deschis pentru Megadeth la Arenele Romane.

Eli: De ce "AVATAR"? Sa insemne oare "perpetua transformare" a tehnicitatii muzicale?

AVATAR: Nu numai a tehnicitatii. A felului in care ne exprimam noi prin muzica. Schimbare perpetua, asta este principiul pe care-l iubim noi cel mai mult. Am inceput prin a canta death metal brutal, apoi am trecut printr-o mixtura black/death/progressive, iar acum facem un fel de death metal balansat, putin power, ceva metalcore, putin swedish, ceva nuante progressive.

Eli: Versurille AVATAR sunt in totalitate compuse de tine. Ce anume te inspira cand compui, Marius? De unde isi trag seva compozitiile tale?

AVATAR: Din cartile pe care le citesc, din vise si vicii, din elucubratiile pe care, ca fiecare dintre noi, le am si eu si pe care in momentele de luciditate le analizez ca entomologul o insecta. Textele nu au un mesaj anume, sunt halucinatii, poezii destul de intunecate si alambicate.

Eli: De unde ai pasiunea pentru muzica? Cum ai inceput sa canti?

AVATAR: Din pacate la mine in familie muzica nu a prea fost luata in seama. Am descoperit fenomenu' relativ tarziu, pe la 14-15 ani, cand l-am intalnit pe Dan si am format AVATAR. Practic am invatat impreuna sa cantam, ne-am provocat unu' pe celalalt, ne-am motivat continuu. De atunci, muzica a devenit cel mai important aspect din viata mea - mi-a dat trairi magice pe scena, m-a legat de oamenii din trupa cu o prietenie imposibil de distrus, mi-a oferit ocazia sa cunosc tot felu' de personaje sau sa calatoresc.

Eli: Pana in 2002 ai fost bateristul trupei. Cum te simti acum in postura de solist? Ce simte Marius Popeanga cand sta fata in fata cu publicul insetat de AVATAR?

AVATAR: Da, din 2000 am plecat din Craiova si am venit la studii in capitala, m-am stabilit aici, iar trupa mergea mai greu pentru ca ajungeam destul de rar in Banie pentru repetitii. Am gasit solutia fuziunii cu Obscurum Noctis, alta gasca metalica din orasu' nostru, iar Marian a preluat sarcina tobelor. Am ramas doar pe voce, post care imi convine pentru ca imi permite sa ma manifest expansiv, asa cum imi place mie. Prefer concertele de club, unde lumea e aproape de tine, te poate atinge daca vrea. Se creeaza o legatura cu publicul care e intensa, unica.

Eli: AVATAR este una din putinele trupe de metal ce a cunoscut o ascensiune rapida si mai ales, peste hotare. Care consideri ca a fost "as-ul" propulsator?

AVATAR: Ei, mai e pana sa putem vorbi de o ascensiune. Avem prieteni in Germania si Austria care ne aranjeaza concerte, ei au venit in Romania, au vazut ce putem si se mandresc ca le pot propune conationalilor o trupa buna din Est. Sper sa semnam cat mai curand cu o casa de afara, pentru ca in Romania nu pare nici o casa interesata de noi. In Vest, fenomenul metalic este privit cu maxima seriozitate, scena este organizata excelent. In plus, chiar daca vii din Romania, faptul ca esti artist da la o parte bariera ideologica, de imagine care in mod obisnuit apare in contactele noastre cu Occidentul.

Eli: Cu ce muzica se delecteaza in general Marius Popeanga?

AVATAR: In afara de metale, ascult muzica simfonica (compozitorii secolului XX in special), jazz, electro, muzici traditionale. Fac exercitii de admiratie si descoperiri pe MEZZO. E bine sa asculti tot felu' de muzici, pentru ca altfel risti sa te plafonezi si sa nu mai stii care e locul si valoarea muzicii pe care o canti.

Eli: Ce face solistul trupei AVATAR atunci cand nu se afla pe scena?

AVATAR: Sunt ziarist, iar munca asta simt ca uneori imi sufoca existenta. Dar in general e interesant, e o meserie plina de surprize. In rest, imi place sa citesc, ma uit la filme si, evident, ascult muzica intruna.

Eli: Este dificil sa pui pe picioare o trupa de death metal in Romania, se
stie - clar! Dar.. merita? Racul din tine s-a gandit vreo clipa sa dea
inapoi? Sa renunte la muzica, la trupa?

AVATAR: AVATAR exista in primul rand pentru noi, este o terapie pentru sufletele trupetilor. Fara trupa asta as avea o mare problema existentiala. Asa ca nu mi-a trecut prin minte sa renunt, n-o s-o fac niciodata.

Eli: Acum o intrebare din partea unui metal-head, ascultator de AVATAR: Kraven: Albumul "Live on Mozartstrasse" a fost inregistrat in Salzburg pe Strada "Mozartstrasse"?

AVATAR: HAHAHAHA!!! Mozartstrasse inseamna strada Mozart. Materialul a fost inregistrat intr-un club din Salzburg, care, dupa cum se stie, este orasu' in care s-a nascut compozitoru'. A fost ideea managerului nostru Koro sa facem legatura cu Mozart, titlu' asta are o rezonanta interesanta pentru noi, suna mai special si e si amuzant.

Eli:
In 2004 AVATAR a sustinut un turneu prin Germania si Austria. Cum se vede Romania din Germania (prin ochiul "alchimistului")?

AVATAR: In 2004 am cantat doar in Austria, turneu' de care vorbesti a avut loc anu' asta, in primavara. A fost impresionant pentru noi sa intram in reteaua metalica germana, totul este diferit acolo, facut cu seriozitate, interes, pasiune. Aflati acolo am simtit ca avem cate ceva de zis in muzica asta, dar ca Romania pare o suburbie a Europei. Suntem niste europeni second hand, asta e realitatea. Depinde doar de noi (muzicieni, organizatori de concerte, cronicari muzicali) sa schimbam lucrurile in bine in tara asta, macar in domeniu' nostru metalurgic.

Eli: Ce a insemnat pentru trupa AVATAR sa cante pe aceeasi scena cu Behemoth, Tesstimony, Rotting Christ, Pungent Stench si alte grupuri faimoase din afara? Si cum v-ati simtit cand ati impartit scena cu MegaDave Mustaine si trupa sa?

AVATAR: Pai ne doream de mult sa facem pasu' asta. Trebuia sa ne demonstram in primu' rand noua ca putem canta la nivel inalt, fara complexe si cu aplomb. Concertele astea au venit ca o confirmare pentru noi, ca putem sper in viitoru' apropiat la un contract cu o casa de afara. Experienta cu Megadeth a fost amestecata. Pe de o parte ne-am bucurat ca putem deschide pentru o trupa legendara, pe de alta am suferit din cauza mai multor neajunsuri organizatorice. Oricum, ce poate fi mai onorant decat sa canti in compania unuia ca Mustaine, unu' dintre inventatorii metalului?

Eli: Cum este primit noul material in tara? Dar in afara?

AVATAR: Mi-e greu sa-mi dau seama ce zic metalistii romani despre Live On Mozartstrasse, pentru ca majoritatea concertelor noastre au loc in Bucuresti. Aici lumea ne apreciaza in mod deosebit. De curand am cantat in Slatina, iar dupa show-u' din Viking de pe 2 decembrie o sa concertam si in Caransebes si Timisoara, poate si-n Oradea. Ne intereseaza sa luam si pulsul provinciei, unde concertele nu se petrec la fel de des ca-n capitala. In ceea ce priveste Europa, am ineput o campanie prin care am trimis ultimu' nostru produs la o multime de case de discuri din Occident. Asteptam, sunt sigur ca o sa se lege ceva.

Eli: Ce pregateste AVATAR in viitorul apropiat?

AVATAR: Acum punem la punct calendarul turului germano-austriaco-slovac, care o sa aiba loc in primavara. De asemenea, este posibil sa intram intr-un studio din Weimar pentru inregistrari. Ne dorim sa cantam cat mai mult afara, dar si in cat mai multe locuri in tara.

Eli: Finalul iti apartine Marius, te rog...

AVATAR: Vreau sa le spun metalistilor ca, ceea ce ii identifica pe ei in raport cu alti oameni, este apartenenta lor muzicala, nu doar cantitatea de alcool pe care o pot ingurgita. De aia le recomand sa vina la cat mai multe concerte, sa ajute trupele platind banii pe bilete, sa astepte rasplata din partea muzicienilor si sa decida cine are cu adevarat valoare. Iar pentru cei interesati, la adresa asta pot vedea un site misto: www.avatar-band.ro.

Eli: Multam fain pentru timpul acordat! Bafta si spor! \m//

AVATAR
www.avatar-band.ro
http://www.myspace.com/avataromania

Elisabeta versus Avatar

02.11.05


Concerte recomandate: