Biografie Bathory



Bathory

Genuri muzicale:
BlackVikingThrash

Trupe similare:
Metallica  Sepultura  Slayer  Pantera  Negura Bunget  Megadeth  Bullet for My Valentine

Trupa suedeza de thrash metal/black metal/viking metal Bathory a luat fiinta in 1983 in orasul Stockholm, din initiativa lui Ace Thomas "Quorthon" Forsberg, care avea varsta de 17 ani la acea vreme. Dupa mai multe schimbari atat de nume cat si de componenta, trupa va ramane la numele de Bathory, inspirat dupa cel al contesei Elisabeta Bathory.
Multi critici sunt de parere ca primele albume Bathory au definit genul black metal, cu versuri satanice, productie slaba calitativ, si voce aproape inumana. Altii sunt de parere ca Bathory s-au lasat influentati de Venom, lucru negat de Quorthon, care a precizat ca nu detine niciun album al trupei Venom, si ca ar fi auzit doar cateva piese ale acestora.
In orice caz, primele trei albume Bathory, anume "Bathory" (1984), "The Return" (1985) si "Under the Sign of the Black Mark" (1987) au constituit o influenta de neegalat si de necontestat asupra trupelor norvegiene de black metal de mai tarziu.
Acestea au fost urmate in 1988 de "Blood Fire Death", care introduce conceptul de viking metal. Odata cu albumul "Hammerheart", Bathory isi surprind fanii cu o schimbare importanta de stil, o mare parte din agresivitate dispare in favoarea pasajelor epice si atmosferice.
In 1994, cu albumul "Requiem", Bathory isi schimba inca o data stilul, orietandu-se spre retro-thrash. Aceasta orientare va fi prezenta doar pe acest album, odata cu "Blood On Ice" si "Destroyer of Worlds" revenind la viking si epic metal.
Printre formatiile care recunosc si se mandresc cu influenta pe care trupa suedeza a avut-o asupra muzicii lor se numara Metallica, Marilyn Manson, Cradle of Filth, Deicide, Black Crucifixion, Beherit, The Smashing Pumpkins, Opeth si Dimmu Borgir.
Quorthon moare in iunie 2004, din pricina unei insuficiente cardiace.
Un album tribut Bathory, pe care pot fi ascultate trupe ca Marduk, Dark Funeral, Emperor, Lord Belial, Satyricon, intitulat "In Conspiracy With Satan: A Tribute to Bathory", a aparut in 1998.


Stil: black metal, viking/thrash metal

Componenta:
Quorthon (Ace Brje Forsberg) - chitara, voce, muzica, versuri


Discografie:
Bathory (1984)
The Return (1985)
Under the Sign of the Black Mark (1987)
Blood Fire Death (1988)
Hammerheart (1990)
Twilight of the Gods (1991)
Requiem (1994)
Octagon (1995)
Blood On Ice (1996)
Destroyer of Worlds (2001)
Nordland I (2002)
Nordland II (2003)
BATHORY
www.bathory.se
www.myspace.com/bathoryquorthon


Aboneaza-te la newsletter
Join the ranks ! LIKE us on Facebook