Despre o legenda disparuta prematur dintre noi - Quorthon

de Cristi Nedelcu

Despre o legenda disparuta prematur dintre noi - Quorthon


Februarie este luna in care s-au nascut doi artisti foarte importanti pentru pentru scena de Black Metal din intreaga lume. Pe data de 11 Februarie Varg Vikernes, omul din spatele Burzum a implinit 42 de ani, iar pe 17 Februarie, Quorthon, cel care practic a cristalizat atat genul Black Metal cat si Viking Metal ar fi implinit 49 de ani.

Dupa ce am scris trei articole despre Varg Vikernes (Part I, Part II, Part III),acest articol are in vedere prezentarea unor detalii despre viata si cariera muzicala ale lui Tomas Borje Forsberg, cunoscut drept Quorthon.

Principalul sau proiect muzical a fost "Bathory", formatie numita bineinteles dupa celebra contesa maghiara, Ersebet Bathory de Ecsed. Aceasta a fost infiintata in 1983, cand artistul avea doar 17 ani.

Poze Poze pentru articole - Bathory

Bathory a insemnat una din schimbarile radicale in istoria muzicii metal. Chiar daca termenul de "Black Metal" a aparut datorita formatiei Venom, din punct de vedere muzical, ceea ce a facut Quorthon cu Bathory a fost sa puna practic bazele Black Metalului traditional.

Primele patru albume au trasat directiile de baza a ceea ce avea sa devina la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90 Scandinavian Black Metal.

Muzica era dura, rapida si lo-fi. Vocea lui Quorthon avea sa influenteze sute de artisti din sfera Black Metal, in special pe cei din formatiile ce aveau sa faca parte din asa numitul "Second Wave of Black Metal".Versurile erau indreptate impotriva valorilor crestine cu trimiteri catre satanism. Cu toate acestea, Quorthon s-a detasat de satanism, ca multi alti artisti Black Metal. Trimiterile spre satanism erau facute pentru a provoca si ataca Crestinismul.

Unii au acuzat Bathory ca ar fi copiat Venom, pornind de la faptul ca pana si numele de "Black Metal" a fost copiat dupa albumul din 1982 al trupei britanice. Ca si Varg Vikernes, Quorthon declara ca nu a fost influentat in nici o maniera de Venom si ca prima oara a auzit de ei pe la finalul lui '84 sau inceputul lui '85. In schimb spune ca din punct de vedere muzical a fost influentat de Black Sabbath, Motorhead si de Charged GBH.

Muzica sa a atras foarte multi fani, Quorthon spunand in repetate randuri ca este asaltat de fani si ca primeste scrisori scrise cu sange sau chiar animale moarte sau mutilate de la fanii prea zelosi. Acest lucru i-a creat o imagine nu prea favorabila, chiar si in presa dedicata muzicii metal. Dupa cum afirma insusi artistul, era vazut ca "The baby-eating, blood-drinking God of the bat-cave".

Poze Poze pentru articole - Bathory

Pana la mijlocul anilor '80, mai aveau loc unele concerte live Bathory, rare ce-i drept, insa in 1985, Qurthon a luat decizia de a nu mai organiza concerte pentru ca era prea mare batie de cap, mai ales ca Bathory era in principal a one man project. Odata cu inceputul anilor '90, Qurthon indreapta Bathory spre o alta directie muzicala, directie ce avea sa defineasca un nou stil de metal, Viking Metal. Bineinteles ca versurile aveau ca tema mitologia Nordica dar si istoria spatiului scandinav.

Singurul videoclip oficial din istoria Bathory al piesei "One Rode to Asa Bay" extrasa de pe primul album ce abordeaza genul Viking Metal, Hammerheart, a fost in intregime platit de Quarthon si a ajuns sa fie transmis de emisiune Headbanger's Ball de la MTV, cea mai importanta emisiune dedicata muzicii metal din Statele Unite.


Quorthon moare in Iunie 2004 in urma a ceea ce parea un stop cardiac, la doar 38 de ani.

Poze Poze pentru articole - Bathory

In prezent, Quorthon este considerat unul dintre cei mai importanti artisti Black Metal din istorie, iar drept dovada sunt multipele albume tribut aduse acestuia.

Ieri, pe data de 23 Februarie, cei de la Watain au lansat un album integral dedicat Bathory intitulat Tonight We Raise Our Cups And Toast In Angels Blood: A Tribute To Bathory [Live]

Mai jos ii puteti vedea pe cei de la Emperor interpretand "A Fine Day to Die", a doua piesa de pe albumul "Blood, Fire, Death", piesa de referinta pentru Black Metal




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: