Black Metal: arta spirituala. Al doilea val (partea 3)

de Marcel Mirea

Black Metal: arta spirituala. Al doilea val (partea 3)


Am extins articolul despre al doilea val la 3 parti, planul initial fiind a-l impartii in doua, dar videoclipurile fiind numeroase, ar fi facut pagina cu articolul dedicat compilatiei sa functioneze greu.

IV. Scena greaca:

Ce este foarte special la scena black metal din Grecia – si scena metal in general – este faptul ca aceasta a luat nastere simultan cu cele Scandinave, iar muzica era originala, nefiind nevoie de influentele acelor trupelor nordice.
1. Necromantia – Unchaining The Wolf At War
Dupa ce Rotting Christ a inceput ceea ce se cheama scena greaca de black metal, alte trupe, la inceputul anilor 90’ apareau ducand muzica black metal mai departe recreand-o intr-un mod autentic asa cum se intampla in acelasi timp in Scandinavia. Una dintre acele prime trupe a fost Necromantia. Ascultand trupele grecesti ale acelei vremi, precum si cea din cauza, ascultatorul va gasi in acestea o aura unica, mistica ce inconjuara muzica, lucru ce este foarte unic si specific acelei tari.

2. Thou Art Lord – For The Lust Of Lilith
Acesta este o trupe constituita din Sakis Tolis de la Rotting Christ si The Magus de la Necromantia. A inceput prin a aborda un stil primitiv din punct de vedere mzuical cu un album foarte bun de debut “Eosforos”.

3. Nightfall – Crying Out Fear Within
“Parade Into Centuries” este o capodopera a scenei black grecesti. Pe acest album, Nightfall surpinde ce este mai original si mai de seama de la trupe din primul val precum Possessed, Sepultura, Sarcofago etc. prin care creaza ceva spectaculs cu o energie si un entuziasm propriu-interior.

4. Agatus – Demons Of The Great Kingdom
Agatus, prin sound-ul lor se apropie cu primul album “Dawn Of Martyrdom” cel mai mult dintre trupele grecesti de sound-ul trupelor scandinave, dar nu se paote spune ca a fost muzica acelora, pe care au vrut sa o interpreteze, ci faptul ca au fost influentati de aceleasi trupe ca omologii lor nordici.

5. Varathron – Flowers Of My Youth
Muzica produsa de Varathron a fost asemenatoare cu cea produsa de Nightfall, dar soundul lor era ceva mai brutal dar in acelasi timp si un pic mai lent – asta ar fi senzatia desi cele 2 atributii s-ar contrazice -, unde avand aceleasi influente se mai adauga si Blasphemy. Dar, momentele acelea brutale mai sunt intrerupte/acompaniate de parti mai lente si riffuri melodice, precum sunt si “ascunse” daca se poate spune asa..

V. Alte trupe din alte parti ale lumii ce s-au manifestat in perioada celui de al doilea val:
1. Mutiilation – Desecrate Jesus’ Name
In Franta, pe la jumatatea anilor 90’ era un grup de trupe numit “Les Legions Noires”(legiunile negre) ce au inregistrat numai materiale demo ce au fost distribuite in numar foarte limitat, unor personae selectate de catre artistii respectivi. Mutiilation a fost una dintre trupele implicate in acea miscare dar a urmat sa lanseze si albume de studio de-a lungul anilor.

2. Abigor – Kingdom Of Darkness
Un album bun din acea perioada a fost realizat de trupa austriaca Abigor, intitulat “Verwustung/ Invoke the dark age”. Soundul da senzatia ca black metalul grecesc si cel scandinav se intalnesc, desi nu cred ca asta a fost in mintea membrilor trupei cand au produs albumul.

3. Enthroned – Deny The Holy Book Of Lies
Enthroned a fost una dintre cele mai recunoscute trupe ale celui de al doilea val in afara contextului nordic. Abordarea lor este foarte similara cu cea folosita de norvegieni in special.

4. Behemoth – Transylvanian Forest
In Polonia a aparut Behemoth. Trupa a fost infiintata de Adam “Nergal” Darski cu scopul de doar, a aduce tribut trupelor pe care le aprecia. Mai tarziu a urmat sa interpreteze ceea ce este cunsocut ca blackened death metal, unde death si black metalul erau combinate.

5. Hate – Curse Of Dream
Una dintre primele trupe care au interpretat blackened death metal a fost Hate. Acest lucru a fost datorita faptului ca membrii trupei aveau fiecare cate o abordare ce provenea fie dintr-unul dintre cele doua genuri sau din celalalt. Iar ca rezultat al faptului ca nu puteau convenii daca sa aleaga un gen sua altul, au decis sa lase lucrurile sa vina in mod natural in procesul de creatie.

6. Belphegor – March Of The Dead
O alta trupa, si una dintre primele ce au mai interpretat blackened death metal.

7. Negura Bunget – In Miaz Da Negru
In Romania, in 1994 a aparut Negura Bunget dupa ce 2 fani ai muzicii metal, Hupogrammos si Negru, vand sa cante muzica aceasta dar si totodata nevand doar pur si simplu sa reproduca muzica artistilor preferati, au descoperit black metalul! Black metalul a fost acel gen ce li se potrivea din punct de vedere cultural si spiritual. Influentati foarte mult de albumul “Transilvanian Hunger” au vazut ocazia de a aborda ceea ce tine de acest subiect intr-un mod mai elaborat, avand o cunostiinta mai mare despre asta, Transilvania fiind locul lor de provenienta. Dupa aceea trupa a urmat sa inacadreze cultura, miturile, legendele si spiritualitatea traditiei romane autentice, fiind cazul atat liric cat si muzical.

8. Destroyer 666 – … True Sons Of Satan
In cealalta emisfera a planetei, in Australia mai precis, a aparut Destroyer 666. Trupa ce folosea thrash metalul si black metalul si ce era mai agresiv din fiecare, cu versuri satanice si distructive, amintind de Nifelheim – nu se pune problema de plagiere, acestea s-au manifestat aproape simultan.

9. Mortuary Drape – Astral Bewitchment
In Italia a aparut Mortuary Drape. Trupa a debutat la sfarsitul anilor 80’, dar a realizat ceva deosebit din punct de vedere muzical in anii 90’, in special cu albumul “All The Witches Dance”, care este un album classic pentru oricine este interesat de old school black metal.

10. Grand Belial’s Key – When Darkness Rears Itself A Throne
Peste ocean, mai precis in SUA, se dezvolta incet o scena din care facea parte Grand Belial’s Key. A inceput ca multe alte trupe cu niste demo-uri in care eliberau anumite stari primitive, specifice in jurul varstei de 20 de ani si cautand o identitate pe care au gasit-o in anii ce au urmat. Nivelul spiritual pe care l-au atins albumele din anii urmatori a fost unul foarte deosebit si sofisticat, cum rar era realizat in black metal.

11. Primordial – Infernal Summer
Precum norvegienii foloseau cultura scandinava pre-crestina in muzica lor sau Negura Bunget folosea traditia romaneasca, asa si Primordial au folosit traditia si cultura celtica.

12. Blut Aus Nord – The Last Journey Of Ringhorn
Daca cineva isi imagineaza cum ar fi Pink Floyd in varianta black metal, Blut Aus Nord ar putea fi acea trupa. O muzica atat de meditativa rar se poate gasi, si mai mult, in care sa fie incorporat sunetul specific black metalului.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: