Turneul trupelor Belphegor si Nile din Rusia a fost anulat

de Cristi Nedelcu

Turneul trupelor Belphegor si Nile din Rusia a fost anulat


Alina Andriescu a scris cateva randuri despre episodul din Rusia in care formatiile Belphegor si Nile au fost atacate pe aeroportul din Sankt Petersburg.

Activistii crestini si extremisti de dreapta din Rusia, au avut succes in masurile luate pentru a preveni turneul trupelor Belphegor si Nile din Rusia. Dupa atacul de la aeroportul ST. Petersburg si dupa numeroasele plangeri, trupele au fost nevoite sa anuleze intregul turneu.

Coordonotorul miscarii crestine de dreapta a Catedralei din St. Petersburg, Anatoly Artjuch s-a pregatit pentru turneul celor de la Belphegor. Dupa ce s-a documentat despre trupa, cu toata expertisa adunata, Anatoly a pregatit un raport APA de 17 pagini in care a demonstrat faptul ca trupa transmite emotii negative, agresivitate si incita la violenta iar aceste caracteristici negative si degradante nu sunt potrivite ideologiei cretine. Ulterior, Anatoly a lansat si o campanie in care a declarat faptul ca „grupul satanic” din Austria ar incerca sa lanseze teroare, si sa destabilizeze situatia in Rusia.

Dupa atacul de la aeroport, in care solistul trupei a fost scuipat si a raspuns prin acelasi gest, problema nu a fost finalizata. Filmuletzul care s-a raspandit online, facut de activistii rusi a fost dus la biroul procurorului care a amenintat promoterul local cu inchiderea clubului in cazul in care Belphegor ar sustine concertul. Organizatorul a luat in serios amenintarea anuland concertul. Artjuch a avut ca si colaborator pe Vitaly Milonow, un politician local notoriu si campion al Bisericii Crestine din Rusia, care a vorbit de asemenea pentru anularea concertului.

Odata cu anularea concertului din St. Petersburg, intregul turneul a fost compromis. Dupa mai multe miscari ale activistilor crestini din Rusia, de asemenea concertele din Krasnodar si Yekaterinbung au fost anulate. Numai clubul VoIta din Moscova, sfidand toate amenintarile au binevoit ca acest concert sa aibe loc. Un numar costisitor de mare de forte de ordine au asigurat ca nici un activist sa nu poate intra la concert. “Arat eu a activist crestin? – au intrebat numerosi vizitatori uimiti ca li s-a refuzat posibilitatea de a intra in club. Din fericire nici un element perturbator nu a deranjat cocnertul.

Chiar si in cazdrul concertului din Moscova nu au avut voie sa foloseasca stage design, bannere si alte asemenea. Nu au avut voie sa cante unele melodii precum Lucifer Incestus si nu au avut voie cu versuri. Au trebuit sa sustima concert numai instrumental.

Cantaretul trupei Belphegor Helmuth Lehner nu a vrut sa submita miercuri la Moscova nici un comentariu impotriva documentului APA. Foarte multi vizitatori la concert au fost socati de evenimentele petrecute recent, fiind de parere ca “cei ce actioneaza impotriva trupei Belphegor sunt o rusine pentru Rusia care este condusa politic si cultural de cei ce inca vaneaza vrajitoare”. Presedintele Vladimir Putin fiind foarte insultat de fanii muzicii metal.

Actuala campanie impotriva trupei de death metal din Salzburg este in sine o tradiie ruseasca, care a inceput la sfarsitul anilor 90. De exemplu, dupa o miscare religioasa critica in 1999, celebrul artist de performanta din Moscova Awdej Ter-Oganyan a fost nevoit sa fuga din Rusia pentru a evita o eventuala condamnare pentru incitare la ura religioasa. Dupa afiarea activa in cazul Belphegor "Catedrala Poporului", a urmat in 2005 i 2010 condamnarile pentru curatorii renumii din Moscova, care nu au fost si nu sunt in arta lor, in concordanta cu Ortodoxia Rusa. De asemenea multi alti artisti au fost nevoiti sa treaca prin experiente similare.

In ultimii ani incidentele politice ale grupurilor crestine-dreapta au fost in crestere. In luna august 2015 membrii unui grup numit "voia lui Dumnezeu" au distrus in Moscova arta sculptorului sovietic Vadim Sidur (1924-1986), care i-a nemulumit. O urmarire pentru daune penale a ramas nefinalizata insa un proces a fost iniiat in acelai timp din cauza suspiciunii impotriva expoziiei care instiga ura religioasa. Cu toate ca nu s-au materializat consecine - poziionarea organelor de stat favorizeaza un climat de auto-cenzura a artei provocatoare, care dispare din ce in ce mai mult din spaiile publice. Daca trupa Belphegor poate sa revina din nou, in aceste condiii in Rusia este discutabil.

WizDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook