Biografie Black Sabbath



Black Sabbath

Genuri muzicale:
Heavy

Trupe similare:
Metallica  Truda  Iron Maiden  AC/DC  Guns N Roses  Ozzy Osbourne  Trooper

Black Sabbath, trupa britanica de heavy metal, a fost infiintata in anul 1969 in Birmingham. Line-up-ul original constand in Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward, pe vremea aceea colegi de scoala, este si cel prezent, in ciuda numeroaselor modificari survenite in componenta trupei de-a lungul anilor.
Trupa a luat initial fiinta sub numele de Polka Tulk Blues Company (curand prescurtat in "Polka Tulk" si schimbat apoi in "Earth"). Numele Black sabbath, asupra caruia s-au hotarat intr-un final, vine dintr-o piesa compusa de basistul Geezer Butler, fanul autorului de carti oculte Dennis Wheatley.  

In 1970 apare primul album, intitulat "Black Sabbath", urmat la numai un an de "Paranoid". Trupa abordeaza teme ca moartea, distrugerea, apocalipsa. Blues-rock-ul unor trupe din anii '60 cum ar fi Cream, Blue Cheer, Vanilla Fudge, este personalizat de catre Black sabbath cu partile de bass mult mai accentuate, tempo-ul incetinit, presarand piesele cu multe solo-uri de chitara. In ianuarie 1979, Ozzy Osbourne este inlocuit de vocalul Ronnie James Dio (ex-Rainbow).
Primul album inregistrat cu noul vocal, intitulat "Heaven and Hell" (1980), castiga discul de platina, in timp ce al doilea, "Mob Rules", chiar pe cel de aur. Dupa acest album, criticii considera ca trupa sufera o oarecare cadere, cauzata de lipsa de originalitate din materialele urmatoare, care se conformeaza directiei existente la acea vreme in heavy metal, fara a mai inova.
In 1998, trupa se reuneste in componenta originala, avandu-l din nou pe Ozzy Osbourne la voce. In aceasta componenta apre albumul "Reunion", in 1998 la Epic Records. In anii urmatori, trupa participa la toate editiile festivalului Ozzfest, festival ale carui baze sunt puse chiar de catre Ozzy Osbourne. In prezent, trupa discuta posibilitatea inregistrarii unui nou album, dupa ce in urma cu cateva luni a aparut compilatia "Black Sabbath: The Dio Years".


Stil: heavy metal, doom metal

Componenta:
Ozzy Osbourne - voce
Tony Iommi - chitara
Geezer Butler - bass
Bill Ward - tobe

Discografie:
Black Sabbath (1970)
Paranoid (1970)
Master of Reality (1971)
Volume 4 (1972)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Sabotage (1975)
Technical Ecstasy (1976)
Never Say Die (1978)
Heaven & Hell (1980)
Mob Rules (1981)
Born Again (1983)
Seventh Star (1986)
The Eternal Idol (1987)
Headless Cross (1989)
Tyr (1990)
Dehumanizer (1992)
Cross Purposes (1994)
Forbidden (1995)

BLACK SABBATH
www.black-sabbath.com


Aboneaza-te la newsletter
Join the ranks ! LIKE us on Facebook