Biografie Bon JoviBon Jovi

Genuri muzicale:
GlamHard Rock

Trupe similare:
AC/DC  Marilyn Manson  Guns N Roses  Linkin Park  Scorpions  Queen  Deep Purple

Bon Jovi este o trupa de hard rock ce provine din New Jersey. Fondata de catre Jon Bon Jovi, grupul a cunoscut succesul o data cu anii 80. In anii 90, formatia a vandut penste 120 de milioane de albume, ajungand unul din cel mai de succes produs al industriei rock.
Jon Bon Jovi a inceput sa cante la chitara si pian, la varsta de 13 ani. Tot atunci, artistul a format prima lui trupa, Raze. Jon a urmat cursurile scolii catolice St. Jospeh din New Jersey, insa ulterior s-a mutat la o scoala publica. La 16 ani, Bon Jovi l-a cunoscut pe David Bryan si a format un cover band, intiotulat Atlantic City Expressway.
Ulterior, Jon a format trupa Bon Jovi, formata din Richie Sambora, David Bryan, Tico Torres, Alec John Such si Jon Bon Jovi. Trupa a inceput sa cante prin diverse cluburi, pana cand Derek Shulman le-a propus un contract cu PolyGram records. Cu ajutorul noului manager, Doc McGhee, albumul de debut Bon Jovi a fost lansat pe 21 ianuarie 1984. Discul a ajuns la statutul de gold, fiind vandut in peste 500.000 de exemplare.
Au urmat concerte alaturi de ZZ Top, Scorpions si Kiss. In 1985 a fost lansat 7800" Fahrenheit. O data cu imbarcarea pentru turneul cu Ratt, albumul a primit reactii negative din partea criticilor. Al 3-lea album, Slippery When Wet a reprezentat un succes enorm. Discul contine hituri precum You Give Love a Bad Name, Livin' On A Prayer sau Wanted Dead or Alive.
Albumul a fost vandut in 26 de milioane de exemplare . In 1987, trupa a devenit cap de afis la festivalul Monsters of Rock, alaturi de Dio, Metallica, W.A.S.P., Anthrax si Cinderella. New Yersey a fost lansat in 1988. Discul este considerat drept o capodopera pop-metal si a reprezentat un succes colosal, cu piese precum Bad Medicine, Lay Your Hands on Me si I'll Be There for You.
Intre 1990 si 1992, membrii trupei s-au ocupat de diferite proiecte muzicale. Jon a inregistrat un album solo, un soundtrack pentru filmul Young Guns II, cunoscut si sub numele de Blaze of Glory. In acelasi an, Blaze of Glory a castigat Globul de Aur. In 1992, trupa s-a intors pentru a lansat Keep the Faith.
Produs de Bob Rock, discul prezinta un sound mult mai matur. Piesele Bed of Roses, Keep the Faith si In These Arms au intrat in Top 4. In 1994, Bon Jovi a lansat un greatest hits, intitulat Cross Road. In acelasi an, basistul Alec John Such a parasit trupa. In locul lui, a venit Hugh McDonald. Pana in ziua de azi, nu exista un motiv concret legat de plecarea lui Such.
Urmatorul album, These Days, prezinta un sound mult mai matur, cu influente R&B. In ciuda criticilor negative, discul a ajuns la stadiul de platinum. Dupa o pauza indelungata, in 2000 a fost lansat albumul Crush. Acesta a devenit cel mai de succes album, de la lansarea lui Keeping the Faith. In 2002 a aparut Bounce. In ciuda faptului ca accesta nu s-a bucurat de o critica favorabila, discul a produs cateva hituri, precum piesa Everyday.
Un an mai tarziu, a fost lansat This Left Feels Right. A urmat un bux set intitulat 100.000.000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong. In 2005 a fost lansat Have A Nice Day, al 9-lea album de studio. In 2007 a urmat al 10-lea album, Lost Highway. Discul a debutat direct pe locul 1 in Billboard. Pe 6 iunie, 2007, Richie Sambora s-a internat intr-o clinica de reabilitare.

Stil: hard rock/heavy metal/glam metal

Componenta:
Jon Bon Jovi - voce/chitara
Richie Sambora - chitara/voce
David Bryan - clape/voce
Tico Bores - tobe/percutie
Bobby Bandiera - chitara/voce
Jeff Kazee - clape/voce
Hugh Mcdonald - bass/voce

Discografie:
Bon Jovi
7800" Fahrenheit
Slippery When Wet
New Jersey
Keep The Faith
These Days
Crush
Bounce
Have a Nice Day
Lost Highway
BON JOVI
www.bonjovi.com
www.myspace.com/bonjovi