Breathelast - Breathelast (cronica de album)

de Buvnitz

Breathelast - Breathelast (cronica de album)


E foarte interesant cum acest fenomen metalcore a prins teren intr-un timp extrem de scurt ce a fost insa descoperit destul de tardiv daca e sa ne uitam ca la vecinii unguri concertele de gen erau sold-out de pe vremea cand in capitala draga insa se bagau coveruri Metallica si singurele trupe care s-au prins cum sta treaba au fost Crize si Protest Urban, din pacate ambele defuncte in acest moment.

Terenul a fost pregatit iar acum publicul e gata sa culeaga roadele. In acest nou val de formatii ii gasim si pe BreatheLast care din punctul meu de vedere e printre putinele formatii din Romania care a inteles ca pe langa aspectul muzical e necesar si unul logistic, fie el promovare sau vizual.

Acest metalcore poate fi inselator in sensul ca exista riscul de a te pierde intr-o monotonie dictata de limitarile acestui gen. Din fericire pentru Breathelast situatia e salvata de formula voce/tobe unde avem doi muzicieni deloc straini cu ce inseamna polivalenta si teorie muzicala...de la bas la voce si de la voce la percutie, aceste cunostinte au fost folosite din plin pentru a da forma unei palete vocale plina de alternari si dublaje neasteptat de bine compuse.

Personal sunt foarte sceptic la ce inseamna metalcore tocmai din cauza limitarii si a clonelor. In acest context trebuie sa recunosc ca aceasta formatie reuseste sa ofere o identitate muzicala consolidata si de experienta membrilor, oameni activi in scena underground autohtona.

Instrumentalul e alert, nu sufoca cu parti de breakdown si lasa loc in momente cheie pentru acele parti vocale de care am mentionat mai sus. Culmea, ma asteptam sa fiu sufocat de linii melodice banale. Din contra, acest EP pare un disc gandit pana la cele mai mici detalii tocmai pentru a evita anumite clisee clasice.

Soundul este unul surprinzator de curat, fara sa fie convertit in exces la digital asa cum e moda prin occident.

Asadar, Breathelast sparg gheata cu un material neasteptat de bun si in acelasi timp pasaje vocale foarte bine gandite, printre cele mai bune ascultate la o trupa din Romania. Recomand o auditie 'cu mintea deschisa' fara a ne gandi ca suntem fani heavy, death, black sau dubstep (cum e moda acum).

Concerte sunt suficiente pentru ca Breathelast sa-si dovedeasca si potentialul live. P.S. O bila alba pentru a doua piesa, colaborare cu Florian de la Protest Urban)Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook