Cronica Bruce Springsteen - Magic

de Morrison

Cronica Bruce Springsteen - Magic

"A true american icon" - aceasta ar fi o caracterizare potrivita pentru Bruce Springsteen, muzicianul care, de 35 de ani, incanta urechile ascultatorilor de peste ocean. Mai putin apreciat in Europa, Bruce este un produs american suta la suta "born in the USA", nu?... insa reprezinta, intr-un fel, muzica Americii de jos, pop-rock-ul clasei muncitoare, acel rock'n'roll suficient de infipt in cizme pentru a mobiliza masele si suficient de melancolic pentru a le linisti.


Bruce Springsteen - Magica


"Magic" e un album-sinteza, intr-un fel, cu un sound care acopera, muzical vorbind, cam toate etapele de creatie ale artistului. Regasim sonoritati ce amintesc de "Born In The USA", dar si de "Nebraska" sau "Greetings From Ashbury Park". Albumul se deschide cu "Radio Nowhere", un rock energic, cu nerv si atitudine, aproape incredibil pentru un muzician de aproape 60 de ani.

"You'll Be Coming Down" mai scade un tempo, insa vocea lui Bruce are o dinamica aparte care poate transforma si o balada intr-un track cu puls ridicat. Nu e un cantec extraordinar, insa e un cantec placut, ca multe altele din cariera artistului.

"Livin' In The Future" are groove, are balans si important are saxofon, unul din instrumentele de care muzica lui Springsteen nu s-a lipsit aproape niciodata. "Your Own Worst Enemy" introduce un aranjament de viori, oarecum o noutate pentru sound-ul americanului. Piesa e un pop usor, ritmat si un pic trist.


Bruce Springsteen - Magica


"Gypsy Biker" e o alta piesa energica, energie inmuiata partial de vocea voit trista si melancolica. E o piesa care reuseste, cum putine reusesc, sa dea un sens titlului si sa intregeasca, prin muzica, sensul

versurilor

.

"Girls In Their Summer Clothes" are una dintre cele mai frumoase linii de voce de pe album, cu un Springsteen ce, la aproape 60 de ani, inca vrea sa joace rolul rebelului care sta "in the cool of the evening light/ watching the girls pass me by"...

"I'll Work For Your Love" mentine dinamica anterioara. Din nou, un cantec placut, dar nu iesit din comun. Uneori, insa, un cantec placut e tot ce avem nevoie.

"Magic", piesa-titlu, e un blues sensibil, cumva in linia Dire Straits sau Cohen. Nu credeam ca o mandolina poate suna atat de bine intr-un atare context.

"Last To Die" revine la sound-ul mai agresiv de la inceput si energia se simte din nou, din plin. "Long Walk Home" nu aduce nimic nou, cum aproape niciodata piesele de pe final nu aduc. "Devil's Arcade" e o balada country-pop, urmata de un "hidden track", "Terry's Song", un folk demn de urmasii lui Bob Dylan.

Acest folk inchide albumul "Magic", un album care da senzatia ca poate intra in sufletul ascultatorului daca e audiat de mai multe ori. Sau daca ascultatorului dovedeste o intelegere profunda a spiritului american al clasei muncitoare...

Auditie placuta!

Cronica de Mihnea Blidariu pentru Bestmusic.ro



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: